Victorias blinkning till mamma Silvia – på nya fotona

Victoria har en tydlig förebild: mamma Silvia. Det märks, inte minst, på de nya fotona som tagits av kronprinsessan. Hur? Vi reder ut!

Det finns vissa bilder som blivit historiska, bilder som lämnat ett tydligt avtryck till nya generationer. Vår vackra drottning Silvia har givetvis varit med på några av de bilderna.

En sådan bild är en bild som togs dagen innan hennes och kungens bröllop, den 19 juni 1976. Fotot togs den 18 juni.

Silvia

Silvia Sommerlath, den 18 juni 1976.

En annan är en vacker bild som togs av fotografen Camilla Åkrans, i samband med det stora reportage om drottningen som publicerades i ELLE, då Silvia fyllde 75 år.

Och faktum är att båda dessa foton, dessa ikoniska bilder, går igen i de foton som nu tagits på kronprinsessan Victoria, av Elisabeth Toll. Hur? Nedan reder vi ut ALLT! Vet du bakgrunden så blir det tydligt.

För det första: diademet. Kronprinsessan bär, på de vackra galabilderna, Prinsessan Sibyllas diadem. Alltså det diadem som drottningen bar den 18 juni 1976.

kronprinsessan victorias utseendeförändring

Victoria i Prinsessan Sibyllas diadem, 2020.

Och vet ni! Det var faktiskt Hagasessorna som uppmanade den då blivande drottningen, som då hette Silvia Sommerlath, att bära det.

– Vi sa; ”du måste ha det här på dig. Vår mamma måste få vara med när Carl Gustaf äntligen gifter sig!”, har prinsessan Christina berättat i dokumentären Kungliga smycken på SVT.

Och för det andra… Den andra bilden på Silvia, den som visades i ELLE, tycks också den ha inspirerat Victoria. Hur? Genom ett djur. På bilden med Silvia syns en svan – på bilden med Victoria syns Kanadagäss.

Två härliga blinkningar, inte sant?

Victoria och Daniel med Kanadagäss – 2020.

Foto: TT, Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna