Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias favoritdesigner Maxjenny Forslund aktuell med ny utställning

28 sep, 2020, 16:00 
AvJohanna Lejon
Maxjenny Forslund
Hon fick mode- och designintresset med modersmjölken. I dag klär Maxjenny Forslund mängder av kändisar och personligheter. De senaste åren har hon dessutom blivit en av kronprinsessan Victorias absoluta favoritdesigners.
Annons

Maxjenny Forslund är född in i en konstnärsfamilj. Hennes mamma är modedesigner, pappa är silversmed.

– Från tidig ålder var jag omgiven av mönster, kläder, stora arealer, mycket konst, stora skärbord, tyger, staplade anteckningsböcker och hängande kollektioner som plåtades, kom och gick… Ibland känner jag att jag inte har valt bana, utan att jag snarare är välsignad med talang, business-tänk, gå på-mod och energi, berättar Maxjenny för Svensk Damtidning.

När Maxjenny var i yngre tonåren fick hon en bok om Memphisgruppen (ett designerkollektiv som var verksamt mellan 1981 och 1988. De designade möbler, tyger, glas, metall och andra föremål. Mönstren var så kallat postmodernistiska, geometriska och mycket färgglada. Reds. anm.). Där och då bestämde sig Maxjenny för att bli möbelformgivare. Och ja, precis så blev det. Sedermera övergick hon till att göra mer textila artiklar (mattor och soffor) och sedan 2016 satsar hon på modemärket maxjenny!

Maxjenny Forslund
Maxjenny Forslund fick intresset för mode, design och kläder med modersmjölken.

– Mönster och färg har alltid varit min passion, med förebilder som just Memphisgruppen och italienska designföretagen Cappellini och Moroso. Eftersom jag har ett otroligt driv och är väldigt snabb passar den nya tidens flexibla modebransch mig bättre, berättar Maxjenny och fortsätter:

Annons

– Jag lanserade maxjenny! våren 2017 med en klar och tydlig idé om att göra demi-couture, det vill säga att göra couture-liknande plagg till en prislapp som fler kan betala för.

Maxjenny ville, och vill, erbjuda starka accentplagg till den moderna, vågade och självsäkra kvinnans redan existerande basgarderob. Maxjenny når i dag en bred målgrupp i alla åldrar, både mödrar och döttrar tycker om hennes design. Inte sällan är kunden någon som vågar lite mer än gemene man – som kan tänka sig att bli stoppad på gatan och få en komplimang för sin outfit. En av dessa kunder är självaste kronprinsessan, vår Victoria.

Victoria
Kronprinsessan Victoria har burit Maxjenny Fordlunds design vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

– Min design har en internationell flair som attraherar denna kundgrupp. Jag är så tacksam för det, slår Maxjenny fast.

Annons

Inspirationen kommer ständigt till henne, i ett slags aldrig upphörande ”flow”.

– Jag är hela tiden i ett flöde av flärd och form, och ibland, när jag lägger saker mot varandra, uppstår kärlek. Jag börjar inte på ny kula, det sker organiskt och det står alltid mönster på kö. Jag jobbar inte med inspiration som man brukar i modevärlden, går på trendföredrag och så, men jag rör mig gärna på konstscenen och tittar efter färger hela tiden. Det är en väldigt njutbar process… Jag vet att detta kan låta klyschigt men jag menar det verkligen: jag VILL verkligen inspirera till att våga mer och jag VILL verkligen bli bättre –  som människa och som designer – hela tiden.

Maxjenny på Drottningholm
Just nu pågår Maxjennys utställning på Drottningholms slottsteater.

Maxjenny fortsätter:

– Att skapa kollektioner där kvinnan står i fokus utvecklar mig. Jag vill att mina kollektioner skall andas djärv power-femininitet. Jag vill, med hjälp av färg, rika material, mönster och silhuetter, skapa plagg som bjuder in till kreativitet och styrka. Jag vill förändra och ge kunden en rak rygg med en massa positiv energi!

Annons

Till skillnad från många andra modeskapare har Maxjenny slutat med säsongsstyrda kollektioner. Istället släpper hon löpande nya ”drops”.

– Mitt senaste släpp heter ”All our heroes” och består av femton styles i nio olika tartans, specialdesignade för maxjenny!, i spännande färgkombinationer. Varje tartan har ett tillhörande citat från musikvärlden, från de som jag anser vara mina hjältar musikaliskt och som har haft något viktigt att säga.

Maxjenny Forslund
Maxjenny Forslund på röda mattan på årets ELLE-gala – iförd sin egen design, förstås.

Jag frågar Maxjenny Forslund vad som är viktigast för henne, just nu, och för hennes varumärke.

– Att få utvecklas, både kreativt och finansiellt. Att få utveckla produkter som passar mitt DNA. Jag vill klä kvinnor, world wide, i imponerande färgprakt och en skandinavisk touch av demi-couture. Jag vill få kvinnor att känna sig självsäkra, unika, fria och att ge dem energi genom mina färger.

Annons

Hösten 2020 har varit speciell för Maxjenny Forslund. I slutet av september öppnade modeutställningen ”Maxjenny! – The Queen of Prints” på Drottningholmsteatern utanför Stockholm. Utifrån motiv från Drottningholmsteaterns unika 1700-talsmiljöer har Maxjenny gjort print på textil och skapat en kollektion plagg i gränslandet mellan konst och mode. Kreationerna ställs ut på teatern fram till den 11 oktober.

Victoria
Victoria häromåret, i kjol designad av Maxjenny.

– Drottningholmsteatern har helt fantastiska miljöer med arkitektur och detaljomsorg man sällan ser i dag. När jag började arbeta med mönstren, vände och vred på bilderna, och laborerade med färgerna var det som att miljöerna lossnade ur historien och visade sig så som de verkligen är. Mästerliga helt enkelt, berättar Maxjenny Forslund.

Foto: TT

Annons