Victorias klädchock – här är plagget ALLA pratade om

Victoria

Minns ni Victorias gigantiska klädchock? Ett djärvt val vi inte sett förr! Men nog var klänningen bra magisk!

Det är juni 2015. Den 13. I Stockholm råder bröllopsyra. Prinsen av Sverige, Carl Philip, ska äntligen få gifta sig med sin älskade dalkulla, Sofia Hellqvist.

Och så gör hon entré, bruden, iförd en vacker spetsdröm signerad svenska Ida Sjöstedt. Klänningen är gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp är handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm. Slöjan som var i tunn brudtyll var även den handbroderad med applikationer av skir bomullsspets. För håruppsättningen stod Marwan “Marre” Hitti och för makeupen stod William Värnild.

Men – även om det var Sofia, den blivande prinsessan, som stod i fokus den här dagen hamnade också kronprinsessan Victoria i rampljuset. Och hon gjorde det på grund av sitt klädval. En klädchock blev det faktiskt. Och vi ska berätta varför!

Victoria

Kronprinsessan Victoria på Carl Philips och Sofias bröllop…

När Victoria skred över den röda mattan på väg in i Slottskyrkan var hon klädd i en en grön, skir, klänning med vid kjol och fantastiskt liv. Varifrån kom den undrade alla, vilket internationellt och flott modehus stod för designen? Eller hade Victoria valt en svensk designer? Det visade sig snart att Victoria hade valt att klä sig i H&M, den svenska budgetkedjan som blivit världskänd under åren.

Victoria

… kronprinsessans vackra klänning kom från H&M.

Klänningen var specialuppsydd, i hållbar design från kedjans Concious Collection, och i en modeuppsats, För Sverige i Tiden – Kronprinsessan Victoria, klädsel i kunglig ämbetsutövning, har kronprinsessans stylist Tina Törnquist berättat mer om saken.

– Vi sydde som sagt om en H&M Concious till Carl Philips bröllop. Anledningen till valet var att H&M ligger i framkant. H&M har resurser till detta och lägger ner enorm tid och engagemang, vilket är jätteroligt eftersom det är ett stort svenskt företag. Det är ju också vad kronprinsessan står för, återvinning. Vi måste tänka efter kring vilka produkter vi köper, var de kommer ifrån, hur de framställs och vad vi kan bidra med för att inte förstöra världen, slår Tina fast.

Victoria

Klänningen var ett hållbart modeval.

Victorias klänning var tillverkad av ekologiskt silke och linne. Maxikjolen som klänningen bygger på kostade 1 499 kronor och såldes i butik samma vår.

Victoria

Kronprinsessans klänning var tillverkad i ekologiskt linne, och silke.

Flera experter, bland andra designer Bea Szenfeld, slog fast att Victorias H&M-chock var ett tydligt statement. Men nog var det en chock att Victoria, vid ett kungligt bröllop, valde just en svensk budgetkedja. Och mer H&M skulle det bli, några år senare, på Nobelfesten.

Foto: TT