Victorias tvärvändning på nya bilderna

Vilken tvärvändning av Victoria. I våras avslöjade hon att hon inte vågar bära Vasaörhängena. Men, nu verkar hon onekligen ha ändrat sig!

Vasaörhängena från 1700-talet är några av de absolut äldsta kungliga svenska smyckena. Och de används bara vid väldigt särskilda tillfällen. Det berättade man i våras – i SVT-serien Kungliga smycken.

Örhängena, Vasaörhängena, är ett par briljantörhängen som har formen av en droppformad krans med ett hänge i format som ett klot med ett briljantfäste. De kommer troligtvis från Gustav IV Adolfs fru Fredrika av Baden. När paret blev landsförvisade 1809 tog de med sig en del smycken som sedan gick i arv till äldste sonen Gustaf och senare till hans dotter Carola som var gift med kung Albert av Sachsen. När Victoria av Baden gifte sig med Gustav V 1881 fick hon örhängena som bröllopsgåva av drottning Carola.

– Det är en väldigt spännande historia (bakom Vasaörhängena reds. anm.). De symboliserar Vasadynastin, berättade drottningen i programmet.

De är slipade lite snett, och därmed helt unika.

kronprinsessan victorias utseendeförändring

Victoria i klänning från Elie Saab. I öronen bär hon Vasaörhängena. Och på huvudet har hon Prinsessan Sibyllas diadem.

– Det är ett sådant fantastiskt hantverk, att man ens har kunnat göra sådana. Att man, så skickligt, har kunnat forma dem som små glober – på DEN tiden. Det är ju oändligt länge sedan. Och tänk att de har klarat sig genom åren, slog kronprinsessan Victoria fast.

Prinsessan Madeleine har använt Vasaörhängena ett flertal gånger, bland annat på sitt eget och Chris O’Neills bröllop 2013. Och sedan två år senare, 2015, hade hon dem på sig då prins Carl Philip gifte sig med Sofia Hellqvist.

Storasyster Victoria hade dock aldrig haft dem på sig, avslöjade hon i SVT-serien.. Anledningen? Hon vågar helt enkelt inte. De är alltför värdefulla.

– De vågar jag inte använda, det gör jag inte, slog hon fast i Kungliga smycken.

Äntligen får vi se Victoria i kungafamiljens vackra örhängen – de hängen Madeleine bar på sin bröllopsdag.

Men vänta lite nu… Vad är det Victoria har i öronen med de nytagna fotona från Kungahuset? De som publicerades under gårdagen, bara dagar innan kronprinsessparets 10-årsjubileum som äkta makar? Är det inte? Jo minsann, visst är det Vasaörhängena som syns på några av bilderna.

Victoria har med andra ord tvärvänt. Nu använder också hon de ovärderliga smyckena. Vilken tur att man får ändra sig! För visst ser de HELT fantastiska ut?

Foto: Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna