Victorias unika klädval – detaljerna avslöjar hennes kamp

Kronprinsessan Victoria

Festligheterna i Japan rullar vidare! Och Victoria fortsätter med sina modestatements. Nu: svensk design och återbruk – igen!

Partyt, med anledning av trontillträdet i Japan, fortsätter! Och det med råge. Som bekant gästar kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf i veckan Japan för att, i dagarna fler, fira när den 126:e Kejsaren av Japan officiellt tillträder Krysantemumtronen.

Japan är, precis som vi berättat tidigare, världens äldsta monarki med bekräftade anor tillbaka till 500-talet. Den nye Kejsar Naruhito är landets 126:e kejsare och när han efterträdde sin fader i våras utropades att den nya regeringsperioden skall kallas ”Reiwa” (lycklig harmoni). Krysantemumtronen används ofta som synonym för det japanska kejsarämbetet. Tisdagen bjöd på statsceremoni och kejserlig bankett. Onsdagen blev en smula lugnare. Först: te i kejsarparets palats. Därefter: cocktailparty och middag.

Det bar kronprinsessan Victoria under onsdagen i Japan

Victoria

Kronprinsessan Victoria i klänning från By Malina. Credit: UFO No More. Skorna kommer från Rizzo.

Under tepartyt på palatset var kronprinsessan Victoria klädd i en vacker, ljust blå, klänning från svenska By Malina (reklamlänk från Apprl). Också skorna var av svensk design. Från Rizzo. (reklamlänk från Adtraction) Väskan då? Ja den kommer från Bottega Veneta och är en Knot Clutch. (reklamlänk från Apprl) En riktig kunglig favorit. Vi har sett oufiten förr. Victoria satsar alltså, som överlag denna resa, på återbruk och hållbarhet. Nästan alla andra av Europas kungligheter har valt att bära nya plagg, men inte Victoria. Hennes kamp för miljön, för klimatet, fortgår – även då det gäller hennes kungliga garderob.

Gillar du Victorias klänning. En liknande modell hittar du här. (reklamlänk från Apprl)

Även denna är superlik – och så fin! (reklamlänk från Awin.com)

Älskar du färgen? Klicka hem klänningen nedan.

Klänning från By Malina

Klänning från By Malina. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Och på tal om By Malina… Nu finns Victorias snygga loafers (som hon bär hemma på Haga) åter att köpa! (reklamlänk från Awin.com)

Loafers från By Malina

Loafers från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Awin.com)

Det bar Victoria under kvällens cocktailparty i Japan

Under det efterföljande partyt – och den flotta middagen – bar kronprinsessan, även där och då, svensk design. Från Ida Sjöstedt. Den här klänningen såg vi för första gången 2018, då brittiska hertiginnan Catherine, Kate, och prins William gästade Sverige och Stockholm. Victoria valde, under onsdagen, att fokusera på att lyfta svensk design. Även det är förstås ett ytterst medvetet val, och en del av hennes kamp att lyfta svenskt mode och svensk handel utomlands. Ett viktigt uppdrag för Sveriges kungligheter, ett uppdrag som Victoria, vår blivande statschef, tar på allra största allvar.

Victoria i Japan

Kronprinsessan Victoria på plats i Japan, iförd svensk design från Ida Sjöstedt.

Det bar kungligheterna i Japan under onsdagen

Victoria var förstås inte den enda kungligheten på plats i Japan. Så, låt oss se vad de, i sin tur, hade på sig!

Máxima

Drottning Máxima bar, enligt bloggen UFO No More, klänning och jacka från Oscar de la Renta under tepartyt på dagen. Hon matchade med en klassisk Chanelväska.

Jacka från Oscar de la Renta

Jacka från Oscar de la Renta. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från Oscar de la Renta

Klänning från Oscar de la Renta. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Gillar du förresten den här typen av dräktjackor? Här finner du sex stycken liknande!

Maxima i Japan

Senare på kvällen svidade Máxima om till en jumpsuit från Jan Taminiau.

Mary i Japan

Danska kronprinsessan Mary bar, enligt UFO No More, en klänning från Maria Fekih. Och vet ni! Klänningen är faktiskt tänkt att vara en brudklänning. Hon matchade den med pumps i guld från Gianvito Rossi.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: