– Det var förälskelse vid första ögonkastet!

– Det var förälskelse vid första ögonkastet!
Annons

Prinsessan Madeleine och Jonas på Solliden.
Prinsessan Madeleine och Jonas såg så kära ut!

Prinsessan Madeleine var bara 17 år när hon första gången träffade sin Jonas – och föll pladask för hans blå ögon. Två dagar efter hennes 27-årsdag tog han mod till sig och friade under deras kärlekssemester på romantiska Capri. Och Madeleine svarade med ett jublande lyckligt: ”Så klart jag vill!”

Annons

Det var en vacker sommarkväll på Capri som Jonas Bergström föll ned på knä och uttalade de magiska orden, som prinsessan Madeleine väntat så länge på:

– Vill du gifta dig med mig?

– Så klart jag vill! svarade Madeleine utan minsta tvekan.

Det är först nu som hon får bära ringen.
Det är först nu som hon får bära ringen.

Men ringen fick hon inte bära förrän eklateringen blev officiell två månader senare.

– I dag är det den första dagen jag får bära ringen, så ni kan tänka er hur jag har längtat efter att få träffa er, sade prinsessan glatt och sträckte lyckligt fram handen mot oss för närmare beskådan och kärleksbeviset gnistrade vackert i eftermiddagsljuset.

Förlovningen ägde rum den 12 juni, två dagar efter Madeleines 27-årsdag. Jonas hade övervägt saken noga och innan de for ned till Capri, den romantiska ön utanför Italiens kust, hade han pratat med kungen, kronprinsessan och Daniel Westling. De blev jätteglada, var helt med på noterna och önskade lycka till.

Även om Madeleine fått en ring på sitt finger bara ett halvår efter Victoria, blir kronprinsessan inte omkörd av ”lillasyster”.

– Vi inväntar kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop, sedan får vi ta tag i våra planer.

Solliden påminde henne om Villa San Michele på Capri
Solliden påminde henne om Villa San Michele på Capri

På frågan var bröllopet ska stånda och om möjligheten finns att de kommer att gifta sig här på Öland, svarade Madeleine lite svävande:

– Det kan bli lite kallt här på Öland, så vi får se..

Prinsessan Madeleine och Jonas avslöjade att de haft en underbar sommar, som de bara ägnat åt varandra. Det har varit mycket sol och bad, både i Medelhavet och i Kalmarsund, och så vetskapen om Jonas hemliga frieri… Det är nog ingen tvekan om att den här sommaren har varit en av de allra bästa i prinsessans liv, hon har ju längtat så länge och intensivt på sin förlovning. Och att Jonas Bergström från Djursholm är den rätte råder det inga tvivel om.

– Det var förälskelse vid första ögonkastet! sa  Madeleine och berättade att hon bara var 17 år när de träffades första gången. Tre år senare blev de ett par.

Jonas föll för prinsessans blåa ögon och härliga skratt och Madeleine tyckte lika mycket om Jonas blå blick.

– Sen är han en mycket snäll person, oerhört omtänksam och en underbar vän.

Båda familjerna är samlade här på Solliden. Precis som Svensk Damtidning skrivit tidigare har kungafamiljen och delar av släkten varit här sedan i helgen för att fira Madeleines förlovning i dagarna tre. I söndags var det middag på sommarslottet och redan då fanns både kungafamiljen och Jonas föräldrar på plats. På måndagskvällen var det sedan ”uppvärmningsmiddag” berättade Madeleine.

– Vi hade kräftskiva, det var väldigt trevligt.

Grattis Madeleine! Åsa Bönnelyche lämnar blommor till paret.
Grattis Madeleine! Åsa Bönnelyche överlämnar blommor till paret.

Ytterligare en familjemiddag ägde rum bara några timmar efter presskonferensen, med stora delar av familjerna Bernadotte och Bergström runt bordet. Det är inte första gången de träffas, under dessa sju år som Madeleine och Jonas har hållit ihop har han successivt slussats in i livet som kunglig.

– Så det var inget stort steg för mig, sade Jonas och Madeleine tillade snabbt:

–  Och han vågade ta steget!

Nu dröjer det drygt ett år innan prinsessan kliver i brudklänningen och skrider altargången fram. Men vad gör det, när hon äntligen får visa sin kärlek öppet och ha sin Jonas vid sin sida vid alla kommande tillställningar och evenemang framöver. Grattis Madeleine!

Av Åse Bönnelyche

Foto: Charles HammarstenMer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

118 kommentarer till “– Det var förälskelse vid första ögonkastet!”

 1. Gittan skriver: 12 augusti, 2009

  -” Det var förälskelse vid första ögonkastet!”…Ja, undra på det ! Kan väl inte finnas en mer perfekt kombination! Jag blev så helt hopplöst överförtjust i Jonas så jag vet inte ord att beskriva…Vilken guldklimp sessan hittat…


 2. Martin skriver: 12 augusti, 2009

  det fina ar att han har “karisma”..”utstralning”….”presence”
  ..et puis il est tre’s beau d’ailleurs..!! litta fransk utstralning faktiskt….och det ar topp betyg i min kalender….valklaedd ocksa vilket ar viktigt…inte uppklaedd eller utklaedd…..utan ledigt elegant…..:) bast klaedd i hela “kungahuset”…..hands down….!!


 3. Anna skriver: 12 augusti, 2009

  Det stod på SVT texttv igår: “Jonas Bergström kungens favorit”.


 4. Christina Helsinki skriver: 12 augusti, 2009

  En sak som också har tilltalat mig. Inte en gång har Bergströms låtit sig intervjuas, och Jonas har hållit en mycket låg profil. Visar ´stajl´av hela familjen.

  Till dags dato, vet jag inte hur Jonas förädrar ser ut.


 5. Anne Nordbergsvenskdamtidning skriver: 12 augusti, 2009

  Jonas är verkligen en snygg kille, och trevlig och charmant verkar han också vara. Madeleine har haft tur som träffat honom. De verkar passa mkt bra ihop. Grattis Madeleine!!!


 6. Anna skriver: 12 augusti, 2009

  VARFÖR eklaterade de inte förlovningen redan i juni kan man undra…
  Det finns inte bra förklaring tycker jag faktiskt..


 7. Martin skriver: 12 augusti, 2009

  det ar val en viss procedur, en del inblandade samt regeringens samtycke maste inhamtas rent formellt…..logistik alltsa….scoopet sprackte ju planeringen en del far Du taenka pa ocksa…


 8. Britt i Lund skriver: 12 augusti, 2009

  Det är ett mycket stiligt och charmigt par och att p rinsessan har ett härligt skratt kan jag intyga .För två somrar sedan en härlig sommarkväll mötte jag och en kompis Madeleine i sin vita klänning och Jonas med hund: Men den ene av mina hundar som heter Prince började skälla på deras hund och när jag ropade till det unga paret att hunden heter Prince, så brast prinsessan ut i ett hjärtligt skratt och sade att hon förstod…
  Bara ett litet intygande om det härliga skrattet!


 9. Ellen skriver: 12 augusti, 2009

  Personligen tycker jag att Madeleine är mycket sötare / snyggare än Victoria !


 10. Majsan skriver: 12 augusti, 2009

  Snälla Ellen, so what? Vi lever i ett fritt land och du får naturligtvis tycka som alla andra Madeleine-fans. Passa på att njuta av den “sötare/snyggare Madeleine” för hon har inte många år kvar av fräschör. Hon visar redan tecken på att bli en liten småmullig tant. Den eviga solbrännan har också ett pris, nämligen för tidigt åldrande hud. Victoria har däremot en klassisk skönhet och en makalös utstrålning som kommer att stå sig även när åren går. Jag gillar inte heller att man i media försöker spela ut de båda systrarna mot varandra. Nu ska deras bröllop stånda samma år också. Ska det tävlas i brudklänningar och skönhet. Och nu höjs överklassynglingen till skyarna medan Daniel Westling återigen får äta upp sin enklare bakgrund. Det verkar vara två justa killar och systrarna är lyckliga med sina val. Så sluta att snacka en massa dynga. Fy tusan, jag blir så trött.


 11. Christina Helsinki skriver: 12 augusti, 2009

  Majsan,

  Vet ingenting om vem som är överklass i Sverige. Men månne Bergströms inte ändå höra till övre medelklass. Ändå bättre det än nedre medelklass om man värnar Sverige kungahus existens. Madeleine, småmullig?? Victoria klassisk skönhet?????? Madeleine skall bara sluta sippa skumpa (Neta obs!), så blir hon nog av med småmulligheten både i ansiktet och figuren. Men förrän du får mig såld på Victorias klassiska skönhet, näsan,hakan, bakdelen och de krokiga benen får du nog gå upp till bevis. Bakdelen finns hopp, allt annat hopplöst.


 12. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  trollet Du ar makalos..:)…formodligen bokstavligen..?..:)


 13. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Martin,

  Nite, nite.

  Johannes, du också. Kikat på din blogg, verkligt fina bilder, men min dator visar dem oskarpt, skall kolla felet.

  God natt! t c


 14. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Martin,

  Såhär på morgonkvisten här kom jag att tänka på dina kommentarer om svensk export och kungahusets betydelse för den. Kungahuset kunde faktiskt göra någonting som inte kostar något extra för t.ex. Volvo. Madeleines felparkeringar har gjort mig medveten om bilmärket Lexus. En lyxbil eller åtminstone dyr, som jag har sett på vägarna här under 10 gånger och alltid ryskregistrerade. Skulle det inte vara skäl för kungahusets medlemmar som gillar SUVar, att köra med Volvo, som också räknas till en av de bättre? Gratisreklam för svensk bilindustri.

  Tanken kom också av någons kommentar här om att Madeleine borde ha använt en svensk klänning vid sin förlovning.


 15. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Jo det haller jag med om…eller SAAB…..i varsta fall en Koenigsegg…:)
  det dar med klanningen daremot..hmm??? Svenska staten borde ocksa kopa svenskt nar det passar…..!!


 16. Britt i Lund skriver: 13 augusti, 2009

  Christina Helsinki!
  Du ser tydligen ut som Miss Universum eller en grekisk gudinna som ger sådana kommentarer om prinsessornas utseende och figurer!


 17. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  a’ propos Lexus ja…det alltsa en upplyxad Toyota vi talar om….varje gang Mercedes-Benz kommer ut med en ny “look” far “Lyx Toyotan” en “ny” look
  suck….men detsamma galler ju nastan alla Japs….Honda tex skall ju se ut som BMW..osv osv….sa nasta gang ni ser en “lexus” taenk Toyota….!!


 18. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Britt…det vet Du val hur Moumiiiinntrolllet ser ut…:) 🙂


 19. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  nu vill vi se detta brollopet pa Oland…i Gardslosa kyrka absolut…!!


 20. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  kul artikel pa tyska Bunte idag dar de skriver om likheten mellan Carl-Gustaf och Jonas “som tvillingar” 🙂 manga bilder…se den pa http://www.bunte de


 21. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  oops laenken blev knepig…
  http://www.Bunte.de


 22. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  samt slutligen 🙂 paminner om artiklar pa Barometern mycke laesning..
  http://www.barometern.se


 23. Tindra skriver: 13 augusti, 2009

  Men vad är detta för tjafs Ellen och Maggan och vad ni heter! Gläds i stället över att vår tronföljare och hennes syster funnit kärleken i sina liv. Hur man ser ut har då inget med detta att göra. De är alla fyra lika vackra!


 24. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Tindra,

  Tycker nog att Madeleine är vackrare än Daniel


 25. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Trollet..hehe dar satt den….lol


 26. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Britt i Lund

  Nå nej, nå nej. Visste du inte att de fula också får ha åsikter om ´klassiska´ skönheters skavanker.


 27. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  På allvar, p.g.a kommentaren om att Victoria är en KLASSISK skönhet, började jag fundera på; Vad är en klassisk skönhet?

  Kanske MIN Guru kan svara bättre än jag själv tror, det är väl nog proportionerna i ett ansikte eller en kropp, som gör endel vackrare, andra mindre vackra.

  Den enda nu levande person som jag har kommit på, som har varit en klassisk skönhet är nog Elizabeth Taylor. Ingenting för stort, som stör ansiktet, fintskulpterad….Bara så att folk skall förstå att jag faktiskt inte kan tänka mig Victoria som en klassisk skönhet.


 28. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  hmm annu en uppgift for mig….?? det beror pa vem som ar betraktaren for skonheten ligger i betraktarens oga…..jag skall hitta nagot exempel pa vad jag uppskattar…under tiden kan uppdragsgivaren och ovriga begrunda foljande skonheter…..
  http://www.youtube.com/watch?v=IjMxLo45rRY


 29. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Elizabeth japp aldrig var hon val snyggare an i “Cat on a Hot Tinroof” eller mojligen storfilmen “Giant”
  http://www.youtube.com/watch?v=l0ViPCmr318


 30. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Trollet, har ar en av mina absoluta favoriter till titeln klassisk skonhet,
  (som jag har saknat henne i mitt liv.)..!! Lesley Ann-Down je t’adore…!!
  http://www.youtube.com/watch?v=mFaOWvtQvys


 31. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Fantastico,

  men ser du att hennes näsa också är lika välskulpterad som Eilizabeth Taylors? Näpen. Ögonen är också otröligt vackra, omramade av naturliga ögonbryn. Verkligt snygg.


 32. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Du anar inte vad jag har varit nere i henne…..:)
  http://www.youtube.com/watch?v=2mtHcbFYevc


 33. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Liz Taylor var ju den we just adored, på grund av hennes skönhet, men hon var duktig skådespelerska också. Jag har en annan idol. Inte bildskön, men skön: Jeanne Moreau!!!! Filmen “Jules et Jim” är nog en film jag aldrig kommer att glömma.


 34. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Neta….elle n’est pas laide….:)…..intressant diskussion faktiskt…
  http://www.youtube.com/watch?v=zqwLx0DG7qQ


 35. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Jeanne Moreaus filmer har jag också sett men inte kallar jag henne för klassisk skönhet för det. Men som skådespelerska, schwa!! ,

  Leslie Ann-Down, super, men handen på hjärtat, kanske du ändå också gillar henne för att hon älskar att laga mat? Skulle vara en vacker hemmafru som kokar och stökar när hon är ledig, vid Martins sida, va?

  Men vem vet, kanske Signe är lika söt, hon har ju halvt friat till dig här! Men det struntar vi i, kom alltid ihåg, söt eller inte; i en gammal, ful ryggsäck kan det finnas goda smörgåsar! ROMFL.


 36. Lin skriver: 13 augusti, 2009

  Christina Helsinki!

  Hur ser Din manlige idol ut, som Du varit störtfrälskad i?
  Han som skulle varit mannen i Ditt liv.


 37. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Mais laide, non pas du tout. Mais une beauté, je ne sais pas.Mais belle quand même. Skall kolla om du har något här. Nu får min dator tugga ett tag.


 38. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  Lesley-Anne is the complete package….sandwich or no sandwich…:)


 39. Gittan skriver: 13 augusti, 2009

  Det vackraste jag visste när jag var barn och tonåring var Cathrine Deneuve och Ursula Andress…Har faktiskt glömt av dem som vuxen…Men kanske de håller än idag… Eller var det bara med ett barns ögon….Detta får jag in på You-tube och kolla, som vi säger i SKÖVDE…


 40. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Neta,

  sorry, min kommentar till dig blev en liten sillsallad med ett svar till både dig och Martin.


 41. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  hehe Ursula ar en tankbar kandidat Deneuve?? hmm ok men inte min typ…BB som ung daremot stortskon
  http://www.youtube.com/watch?v=N42-X4Xwosg


 42. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Lin, låt mig fundera, namn ??? Så många manliga idoler.

  Gruppen är ändå definitiv; alltid någon från gruppen bad boys


 43. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  har ar en del uppslag for tankbara kandidater…..och en del otankbara..:)
  http://www.youtube.com/watch?v=-UDs1NiVrochttp://www.youtube.com/watch?v=-UDs1NiVroc


 44. Martin skriver: 13 augusti, 2009

  asch da sa har skulle det varit:
  http://www.youtube.com/watch?v=-UDs1NiVroc


 45. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Lin,

  efter närmare eftertanke, så älskade jag nog mest Freddie Mercury. Älskar honom ännu idag. Min manliga idol har alltid tillhört musiken, utom James Dean förstås, men svårt att bli kär i en som är död.


 46. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Dvs, Freddie är ju också död, men då var han ännu inte. It´s a kind of Magic…..


 47. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Tack Martin. Det här var kvällens clou. Rackarns att det skall ta så lång tid för mig att få upp dom här länkarna. Nu skall jag försöka hitta hela filmen på DVD om den finns. Tack grabben, love you.


 48. Gittan skriver: 13 augusti, 2009

  Ja, kärlek vid första ögonkastet…Jag var 17 och sprang rakt på en karl och det “small bara till”..Några ögonblick senare när funktionerna kom igång igen och talet började fungera visade det sig att han var 34 ! Det var ju bara att tacka för sig och gå..Kunde dock inte låta bli att berätta hemma och mor gick i taket av förskräckelse att något möte hade bestämts…Men är man uppfostrad som jag, så är man..Det var bara att ta skeden i vacker hand och glömma den händelsen…Men den har funnits i tankarna av och till hela mitt liv..För den känslan upplever man nog bra en gång…


 49. Gittan skriver: 13 augusti, 2009

  Christina Helsinki …Var också otroligt imponerad av Freddie
  Mecury…RÖSTEN, dock !


 50. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Sillsallad, Miss Finland? Orkar inte gå tillbaks och titta. Men katten är väl inte död?
  Ja, alltså innan jag gör bort mig alldeles hette inte katten så?


 51. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Nej, katten lever och mår bra.

  Bara att jag svarade på ditt inlägg som om det skulle ha varit Martin som skrev det.

  P.g.a min ungdoms kärlek heter katten faktiskt Freddie Mercury. Katten har dock klarat sig bra, utan psykiska skador, fastän den har varit utsatt för FMs musik in absurdum. Tänk en 10 åring som får höra Radio Ga Ga till lust och leda. Vet. sade ändå att han är harmonisk, ha,ha


 52. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Nämen Gittan då! Du skulle ju tagit chansen då…..Släkten kan man skita i. Det har jag alltid gjort. Dom lugnar sig alltid senare.


 53. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Han är säkert harmonisk med dig som matte Miss Helsinki, den undersköna. Det har börjat åska här nu så jag stänger kanske ner snart. Farligt att ha datorn på då. Minns vad som hände med Demba.


 54. Gittan skriver: 13 augusti, 2009

  Neta…Vi kommer alla från så olika håll här på sajten…Hur många av er neg för gammalfastrarna i familjen tills ni var 18 ? Och kände er som om ni var ute och provocerade hej vilt när ni första gången vågade tilltala dem med Du ?…Så kände jag och jag skalv av nervositet…
  Det blev tyst vill jag lova…Men när de återhämtat sig konstaterade den äldsta lugn..Ja, det är nyare tider förstår jag…


 55. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Neta,

  Var inte så näsvis. När du ser mig som modebloggarens Lottas vikarie i Tidningen, kommer du att få se att det där med Miss Helsinki är att undervärdera min skönhet. Andra här på sajten har ändå stil att tala till mig som Miss Universum, vilket lilla jaaaag gillar skarpt. T.o.m Martin kommer att överväga möjligheterna att kocka och kuckla i mitt kök.


 56. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Jamen så klart att det är Miss Universum. Vad tänkte jag på? Men nu har du ju världens chans hos herr Martin. Han har ju höga krav. Fast ont om pengar. Och slantar är ju viktigt för lilla trollet, som jag minns det. Så hur skall det gå då?


 57. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Gittan,

  Ingen hovnigning här, men så fort jag ser en person som pga ålder eller status är högre än jag, förstår jag åtminstone att stiga upp, ta i handen, se i ögonen och aldrig sätta mig förrän den personen.

  Du, det är Sveriges exportvara. Här har det aldrig gått igenom på samma sätt. Du, låter dumt när en 17-årig expedit betjänar en 90-åring. Här använder jag helt allmänt ni till personer, som jag inte känner om de är mycket äldre än jag eller ringer till olika instanser. Inom släkten, använder vi alla du, men mycket ofta bland de yngsta blir det faster Maria, farbror Oscar….så slipper man dua. Men 18-årsgränsen, känner jag inte till.

  Gammalmodigt uppfostrad i en finlandssvensk familj.


 58. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Gittan. Jag är kanske i din ålder, låter lite så, hu, hu. Fast kanske inte. Men jag neg bara för äldre personer. Inte för släkten. Jag fick faktiskt tilltala mina mostrar med Du, frånsett en ingift snobbig farbror. Sen upptäckte jag i Italien som liten flicka att där niger man inte överhuvudtaget. Det var nog bara i Sverige man neg på den tiden. Sällan man ser det nu, lite synd faktiskt, för det är gulligt.
  När någon niger för mig och upplåter sin plats i bussen blir jag jätterörd.
  Kram

  .


 59. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  Neta,

  Lugn i stormen, Nordea är min bästa vän. Klart att jag tar ett tilläggslån, för att få sitta med Martin på balkongen, se ut över Domkyrkans kupol (faktiskt sant), traska med Martin till Salutorget, vänta på Kungen och Silvia med små svenska flaggor i handen, för att sedermera invadera pubarna i Kronohagen, där Jörn Donner, grannen också trivs.

  Så nu vet ni också mer om mig, Kronohagen, ett stenkast från Domkyrkan och torget och vååår president.


 60. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Jamen nu skiter jag faktiskt i vad du har skrivit FÖRUTOM Jörn Donner. En klar favorit hos mig. Han är grym. Schwa!!!!


 61. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Jörn Donner, mums…


 62. Christina Helsinki skriver: 13 augusti, 2009

  N.eta,

  Det där var väl inte vackert sagt. Använd alltid vackrare ord då du sk***r.


 63. Lin skriver: 13 augusti, 2009

  Gittan!
  Ja, visst har mycket förändrats sen vi var unga. Jag tilltalade mina svärföräldrar HELA livet ända till deras bortgång med farbror Carl och tant Louise.


 64. Netaadika.bloggspace.se skriver: 13 augusti, 2009

  Trollet.
  Jamen det är inte så farligt här på andra sidan sjön, att säga så. Till och med min mamma kunde säga att nu skiter jag i det här eller nåt.. Det är skillnad, förstår du. Ni i Finland är finare med språket, så har jag uppfattat det. Lite mer gammeldags.
  Natti natti ännu en gång, nu skall jag sussa.


 65. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  jaha har missade man en hel diskussion….det ar mycket fint och artigt att saga tant o farbror och det skulle aldrig “avskaffats” sade alltid faster Elsa och faster Tilda till mina “morfastrar” nagot annat var ej tankbart…dessutom omnamndes dom alltid som faster E o T…:)
  och mina mor o farforaldrar tilltalades mormor o morfar etc…
  min gode van i Skane sade aldrig du till sina foraldrar….osv
  minns en gang i SF nar kungen var har och man kunde fa skaka tass med honom…om man ville….dar var en gammal svenskamerikan med och han fragade mig om inte jag tyckte att..”det var lite friare har i Ameri’ka,
  och svarade jag-“jo farbror det tycker jag….” jaha sa var det forr…och nu med…for jag insisterar pa att mina systerbarn skall tilltala mig sasom
  “onkel Martin”….och de gor de si sadar…:) men detta ar ju en hel dimension som gatt snart sagt forlorad i spraket och i kulturen med…:(


 66. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  Neta…Du menar “Cat on a Hot Tinroof”..?? som clou?? den finns sakert pa DVD…och missa inte “Giant” heller det ar en storepisk film….!!


 67. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  Trollet a’ propos att kocka sa ska jag nu laga bruna bonor med stekt salt flaesk…vet man vad det ar i Finland?? knappast va…det vet dom inte ens i Stockholm for det smakar for raeligt nar man kor over Olands bron till fastlandet…:)


 68. Christina Helsinki skriver: 14 augusti, 2009

  Martin,

  Stekt fläsk tillhör en av finländarnas nationalrätter. Bruna bönor är däremot inte så vanligt. Vi kör med potatis. Många av mina vänner får glansiga ögon, då de kommer ihåg barndomens stekta fläsk som nu har ersatts med en Big Mac. Men jag steker faktiskt fläsk altid då och då. MUMS.


 69. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  ja och det ska va Salt……!! Big Mac hehe…..dom var goda forr men receptet har andrats och nu smakar dom inget,,,:( McDonalds ar, ska ni veta den samsta av amerikas manga hamburger kedjor….arkerivalen Burger King ar ju vasentligt battre tex…Bast ar “Carls Junior” och “In-n-Out Burger”…
  forr tyckte jag amerikanska burgare var bast…nu tycker jag svenska burgare ar mkt battre….men jag ater tre hamburgare pa ett ar sa diskussionen ar akademisk…:)…snabbmat usch..!!!


 70. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  Gittan, Lin, Neta o Trollet (samt ovriga ev intresserade) jag rakade namna mina (mor)fastrar och har nu gatt och tankt pa dom en stund…sa jag vill aterknyta till diskussionen ovan….dessa fastrar levde ogifta hela sina langa liv (90+) Tilda bodde hos foraldrarna forst pa garden sedan i det hus som inkoptes da morfar overtog staellet….Elsa daremot arbetade som lararinna ett antal ar innan hon sedermera efter foraldrarnas dod levde tillsammans med sin syster…Faster Elsa var urtypen for en aristokratisk dam fran forra seklet (1800-talet..) “alltid” kladd i gratt och blatt samt med en kame’ brosch i halsen, sigillringen pa lillfingret,rak i ryggen som en eldgaffel och med avmatta rorelser och tal….ingen talar sa som hon gjorde langre..som att lasa ur en bok….och de levde av egna medel hela livet..anmarkningsvart…sana manniskor finns ej langre…ju aldre man blir ju mer saknar man de gamla manniskor som man gick pa middagar och kalas hos som barn….det var lite som i Fanny och Alexander….stora kalas och mycket manniskor…..och manga barn sa vi lekte i tradgardarna i sommarkvallarna……vad fritt och roligt det var….
  ack ja…:)


 71. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 augusti, 2009

  Martin, det var snutten från Jules et Jim som var kvällens clou. Cat on a hot tinroof och Giant har jag sett flera gånger ändå. Men Jules et Jim skall jag försöka få tag på. Få se om den är så bra som jag minns den…..
  A propos den tidigare diskussionen, så sa jag faktiskt tant till min svärmor. Annars var det förnamnen bara.


 72. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  ja visst ar det trevligt??….okej hon sjunger ganska bra,,,,!!


 73. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 augusti, 2009

  Vapenring på lillfingret! Jamen, då är du ju adlig, Martin. Hos min mormor var det också lite som i Fanny och Alexander, särskilt jularna i ett stort hus i Saltsjöbaden. Många låg över och sen var det julotta i Saltsjöbadskyrkan. Man blir nostalgisk.


 74. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  nix det ar utganget…..:( jag blev nostalgisk nar jag kom att tanka pa di gamle…..vi ha rotter i “Vallonien”..:) och litta spanskt blod osse…..assa nan tysk pa 1810-talet som var kriminell och morfar som var en riktig raev brukade alltid dra upp detta for ingen annan i slakten ville vidga tysken…:)…da skrattade morfar gott och lange…det ar val darfor jag ar en retsticka jag med..:)


 75. Netaadika.bloggspace.se skriver: 14 augusti, 2009

  Du hade en rolig morfar, tror jag. Du brås nog lite på honom. Nu skall jag ut och kolla badvattnet. Ciao4now


 76. Christina Helsinki skriver: 14 augusti, 2009

  Martin,

  Med risk att jag får någon i nacken vill jag säga, dessa gamlas språkbruk var nog också ett helt annat. När jag protesterar vilt mot sk**a, pi**a, fi*a, beror det nog på en mycket gammaldagsuppfostran, som jag är glad över idag. De bara finns till för folk som har ett fattigt ordförråd. Svordomar har aldrig använts i mitt hem, och raggen reser sig på mig, när jag hör eller ser dem användas.


 77. Martin skriver: 14 augusti, 2009

  Trollet helr ratt..dessa sproda, smavaxta men urstarka damer var genomkultiverade….men aven mina foraldrar talade vardat sprak sa det sitter i ryggraden pa mig ocksa…men jag har ett valutvecklat forrad av kraft uttryck att ta till i de lagen det kanns motiverat..:) vad jag vander mig emot ar nar man anvander svordomar i alldagligt tal…och numera ocksa i skrift
  trist och onodigt…men vi lever i en dekadent tid….moraliskt nedbruten, kulturellt fortvinad…traditioner foraktade…omoral upphojs och moral bespottas…upp-o-ner och ur led ar tidsandan….familjen ar sonderslagen och individen upphojs till gud…..ja socialismen med sin materialistiska livshallning har satt djupa spar…!!


 78. Majsan skriver: 15 augusti, 2009

  Har aldrig sett maken till sidospår. Det skulle väl handla om de båda nyförlovade.?! Och vem är då denne snacksalige Martin? Borde väl ha nånting annat för sig än att skriva här?Kille eller maskerad tjej? När sover Martin? I give up. Too boring.


 79. Kristine, Oslo skriver: 15 augusti, 2009

  Majsan er du ny her?
  Vi er veldig glade i Martin vi damene her. Og vi tar alle sammen sidespor herfra til månen og tilbake igjen. Vi snakker i begynnelsen om temaet, men det er som regel begrenset hvor lenge det er interessant å fortelle hverandre om hvor vakre de nyforlovede er og hvor henrykte vi er over det som har skjedd.


 80. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  ROFL. à propos Majsans inlägg. Förlåt Martin, men jag kunde inte låta bli att skratta…..


 81. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Kristine, Majsan har nog inte följt med så bra här. Och visst er vi veldig glade i Martin vi damerne her. Men det var kul ändå. ROFL………


 82. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  hehe too boring…ja det ar ju det som ar “problemet”…sa vi tar lite sidospar da o da…..dessutom var det Trollet som ledde oss alla ut i vildmarken….:) och man ar absolut inte tvungen att lasa allt som har skrives…
  http://www.youtube.com/watch?v=Atw8LxflwnI


 83. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Too boring och problemet. Snabb i repliken som vanligt, Martin. Måste sitta i generna, det där. Blir lite avundsjuk…..kommer aldrig på sånt här själv.


 84. Christina Helsinki skriver: 15 augusti, 2009

  Skyll på mig. Nu är vi ju på spåret igen, även om kanske under fel rubrik.

  Börjande från Majsans påstående om Victorias och Madeleines utseende,kom vi till leende och nu har vi kommit i gång med Daniels Bob Kennedy leende.

  So let´s roll!


 85. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  hehe ja jag skyllde pa Trollet litta fegt kanske…:) den kvicka replikens konst larde jag av min fader ty han var Goteborgare och en stor humorist


 86. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Ja, eller Boxers, Roberts. Lika dumt och stereotypt det. Blanda inte in Bob Kennedy.
  Du förresten: Hälsa till Jörn Donner från mig.


 87. Christina Helsinki skriver: 15 augusti, 2009

  Neeta.

  Det där med Bob Kennedy var meningen att jämföra kommentaren om Victorias naturliga leende. Hennes leende är lika naturligt som Daniels påminner om Bob Kennedys. You see the point.

  Tycker du att jag borde göra som många i fyllan, gå och presentera mig på vårt stamlokus, Tre Kronor och säga hälsningar av Neta. Donner sitter för det mesta ensam och läser något.


 88. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  we do not see the point men har ar Donner…och han ser den:
  http://www.youtube.com/watch?v=UMs5sM_pyKQ


 89. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Jaha, Christina Helsinki. Men jag trodde att du kanske kände Jörn Donner. Jag förstår att han bara sitter och läser något. Och inte blir förtjust om någon kommer och hälsar. Men OM OM OM, du talar med honom så hälsa från en som alltid har älskat honom på avstånd….
  Förresten, varför i fyllan……kan du inte prata med honom annars?


 90. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  Neta Trollet menar att nar nagon tilltalar Donner pa stamkrogen ar vederborande ej nykter…:)


 91. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Ja, jag får väl någonting att titta på om min dator behagar tugga färdigt. Men det behövs inte. Jag kan Jörn Donner. En liten dröm……Bara….


 92. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  men nu vet Du var han haller hus… en kvick tur med en Finlands bat..och vips…:)


 93. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  Neta Du borde ta in till Visby och ha de daringa dator snubbarna installera en radda minnen…det tar bara nagra minuter och kostar inte en hel varld heller…!!


 94. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Ok, det är så att man inte går fram till kända personer och börjar tjenissnacka med dom. Fattar jag ju också, Christina. Men jag gillar honom till max. Har alltid gjort det. Nu har han ju slutat röka också. Lite tråkigt har han det nog nu. Men jag skall sluta också. Klarar nog av det jag med, men svårt är det…..


 95. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Martin, gud vad gullig du är. Jag skall nog göra det. Eller så väntar jag till jag kommer upp till fastlandet. Det blir kul när du kommer till stan. Då skall vi ju ses på Cassi? Det är väl taget, eller?


 96. Christina Helsinki skriver: 15 augusti, 2009

  Neta,

  nej, skojar litet om fyllan. Men har sett att några få går direkt och talar med honom. Vet inte hur trakterad han är, men om en sak är vi överens, han är fantastisk. Älskar hans kommentarer.Tror å andra sidan att han nu inte bryr sig så mycket om man tilltalar, men egen privacy är honom också tillåtet.

  Tråkigt, ja, han har åldrats alldeles otroligt, men hoppas han hänger med länge


 97. Martin skriver: 15 augusti, 2009

  absolement d’accord c’est ca….100%…..stek grille’, pommes frites sauce Bernaise un verre de rouge…et puis on parlerai de la Troll….Hehe…


 98. Netaadika.bloggspace.se skriver: 15 augusti, 2009

  Mais quelle merveille! Det blir bra! Et on va parler! Du vet inte Martin, men en gång i Sverige så träffade jag på en fransman. Och vet du vad, hör och häpna, han frågade mig från vilket område jag kom i Paris. Inte klokt, faktiskt. Vet inte varifrån mitt språksinne kommer…….


 99. Kristine, Oslo skriver: 15 augusti, 2009

  He-he. Vi forstår jo fransk, da. Bonheure a vous rendez-vouz! Nå skal jeg åpne min spanske svigersønns rosado, Neta. Jeg har heller ikke åpnet vinflasken ennå. Men vi blir nok ikke enige om Victoria, uansett hvor langt ned i flasken vi kommer. Men kanskje vi kan snakkes om det igjen når de får små søte barn. Da blir du nok vennligere stemt, tror jeg.


 100. Christina Helsinki skriver: 15 augusti, 2009

  Martin,

  På Jörns och min stamkrog äter man köttbullar a la Kolme Kruunua (Tre Kronor). Deras favorit. Je prefere cinq verres de rouge mais je ne parle de Neta ou Martin.


 101. Kristine, Oslo skriver: 15 augusti, 2009

  Christina Helsinki og Kristine Oslo kan slå seg sammen pour parler de Martin et Neta, hi-hi.


 102. Christina Helsinki skriver: 15 augusti, 2009

  För att inte tråka ut andra här, kort, i nekande sats blir det ou eller ni Martin. Jag har ju gjort en stor tabbe en gång då jag glömde att det är la nuit. Bara för att ordet är så kort, kopplade jag det till maskulinum.


 103. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  je ne parle pas de xxx ni de xxx…..i korrekt skriven form ou je ne parlera pas for det ar futurum som vi sager hemma hos Gittan,,,,:) men kan ocksa sattas i konjunktiv i enlighet med min sats….ty det ar mahanda mindre an sakert….en fin grej pa franska ar att gifta kan graela i konjunktiv
  vilket ju med nodvandighet blir mindre elakt…:) c’est la plus belle langue du monde..ca c’est sur…:) et la plus elegante….!!! om detta trakar ut nagon far dom skylla sig sjalva…for ingen ar tvungen att lasa nagons kommentar….btw folk som latt blir uttrakade ar oftast intellektuellt sloa..
  ja dom gider ente anstranga sig alltsa…:)


 104. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  Neta jo det tror jag visst det…jag har sett att Din skrivna franska ar battre an min kanske ocksa den talade…Min basta coup var pa ett tag fran Frankfurt till Kopenhamn dar jag satt i en kupe’ med ett ungt danskt par och samtalade en lang stund och efter en halvannan timme sa fragade mannen “var i Danmark ar Du fran”?…jag trodde forstas att jag var genomskaadad sa jag svarade faraktigt att..”eh jag ar alltsa svensk”
  och da blev han fornarmad och sade..”nej det ar Du i vart fall inte!! men jag har inte hort den dialekten Du talar…!! sa varifran kommer Du egentligen?? .. det tog en lang stund att overtyga honom om att jag verkligen var svensk…!! toppen betyg alltsa en infodd som vagrar tro att han inte talar med en landsman…battre kan man inte tala..!!


 105. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  assa en sak te…:) nu ska jag a’ propos vin rouge avsluta min Rioja…
  och a’ propos markiser (se annan plats) sa ar detta en “Herederos del Marque’s de Riscal Rioja Reserva 2004″….me guldnaet och allt .. fint som snus alltsa….salud amigas y amigo si Johannes esta leiendo aqui…!!


 106. Christina Helsinki skriver: 16 augusti, 2009

  Merci beaucoup, Monsieur Martin,

  Mais cést impoli écrire de Trolle en francais. Muuten Trolle alkaa kirjoittaa Martinista ja Netasta suomeksi ja sanoa heille painukaa Huitsin Nevadaan, senkin hurrit.

  = Det är oartigt att skriva om Trollet på franska. Annars börjar Trollet och skriva om Martin och Neta på finska och ber dem dra till Huitsin Nevada, j. svenskspråkiga

  Huitsin Nevada= landet där pepparn växer. Leds av Överbananen Huitsi. HN har tre invånare och armens utrustning är två käppar och tre hjälmar. Angränsar till Ryssland och Nord Korea. Närmaste handelspartner Svintyskland.

  Hurri= ett skällsord för dem som talar svenska, kanske kommer från hör du, hörru, etc

  Så här lite kultur på morgonkvisten.

  Har namnfrågorna mognat under natten?


 107. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  hehe Trolle ar val ett fint namn sist jag checkade..?? for ovrigt tycks sprakutbildningen ha gatt sparlost forbi..? namn fragan?? utan inbordes ordning och utspridda pa tva mojligen tre barnkullar….:)
  Danielle, Desiree, Margareta, Birgitta,Silvia, Renate,Sibylla,Elisabeth
  Oskar. Jean Baptiste Folke Bertil Johan Sigvard Lennart Eugen Hubertus
  Philip Victor Magnus Louis Ludwig Evald…Gilbert Henric Albert Jesper….
  ossa da Martin forstas…:)


 108. Christina Helsinki skriver: 16 augusti, 2009

  Beräffande namn skulle Victorias eventuella dotter faktiskt heta Katarina. efter Katarina Jagellonica, Karin Hansdotter och Karin Månsdotter.


 109. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  not a bad name…Katarina !! Cathrine…Katrine….


 110. Gittan skriver: 16 augusti, 2009

  Martin…Lite respons Tack, på kommentar 58 ,under Madeleine och Jonas får triss i barn…längre upp på sajten…
  Är det god morgon hos dig ? Borde väl vara go´natt ?


 111. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  ja sa ar det har…sommar pa!! 7 manader eller mer… sen host o var, assa sommar igen….:)….men det ar fint i Sverige ocksa jag klarar inte vintern dock utom i sydsverige…knappt 3 manader vinter ar langt ar det sen sno mer an 5 cm i mer an tre manader far jag kabin feber eller va de nu heter pa svenska..slar sig pa psyket deppigt deppigt….klockan ar 1.39 AM…:)
  men somnen vill inte infinna sig….ska ta en dubbel Baileys det brukar hjalpa…:(


 112. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  a’ propos respons Gittan laste du 103’an ovan…??…:)


 113. Gittan skriver: 16 augusti, 2009

  …Precis, visst gjorde jag…Och det gav ett gottt skratt ! Gå nu och lägg dig så Du orkar kommentera ordentligt i eftermiddag..Hoppas de kommer in lite roligare artiklar än de som ligger nu…Expressen skriver om herrarna Jonas och Daniels avsaknad av förlovningsringar…Kanske DAM nappar på det….

  Pröva med Humle eller Lavendel under kudden…Garanterar sömn enligt gammal folktro…


 114. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  Gittan vet Du vad man somnar baest av?? jo man skall ata en kalkon middag (alskar kalkon) och da far man san somnlust att det ar omojligt att halla sig vaken…:)


 115. Irena. skriver: 16 augusti, 2009

  kvällens kalkonkommentar…


 116. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  hehe Irena you are back…!! utan Dig ingen ironi..:)


 117. Ironia skriver: 16 augusti, 2009

  Vad menar du???


 118. Martin skriver: 16 augusti, 2009

  hehe Du skall alltid vara roligast…lol


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar