Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

10 kungliga skandaler från 2022 – kidnappningsförsök och olyckliga grodor

22 dec, 2022, 17:00 
AvLinus Brännström
Kungliga skandaler 2022

Skilsmässor, stämningar, elaka rykten, kidnappningshot och förlorade titlar. Här är skandalerna som skakat Europas kungahus i år.

Annons
Mitt i krisen – så ska slottet hållas varmtBrand logo
Mitt i krisen – så ska slottet hållas varmt

Det har varit ett händelserikt år i kungahusen. Den största och mest sorgliga nyheten under 2022 var förstås drottning Elizabeths bortgång.

Drottningen dog i september, 96 år gammal, och när kung Charles sedan kröntes fick Storbritannien en ny regent för första gången på 70 år.

Men året har också kantats av kungliga skandaler – här är några av de allra värsta.

Prins Andrew förlorade sina titlar efter beskedet

Det brittiska kungahuset har haft ett tufft år även när det kommer till skandaler – så har det sett ut de senaste åren och orsaken till det heter prins Andrew.

Hans samröre med den dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein har varit en belastning för kungahuset i flera år nu. Redan 2019 meddelade Andrew, som anklagats för våldtäkt av minderåriga Virginia Giuffre, att han skulle dra sig tillbaka från officiella uppdrag.

Den olycksalige prins Andrew.

I januari i år blev sedan prins Andrew, som tidigare setts som drottningens gullegosse, av med sina militära titlar samtidigt som han förlorade sitt kungliga beskydd.

Annons

Beskedet från mamma drottningen kom efter att en domare i USA nekat prinsens yrkanden om att lägga ned Virginia Giuffres stämningsansökan mot honom. Det innebar att han skulle kunna dras inför rätta – något som skulle skada kungahuset ännu mer än vad hela härvan redan gjort.

Prins Andrew, Virginia Giuffre och Ghislaine Maxwell – Giuffre har anklagat prinsen för sexuella övergrepp som ska ha skett när hon var 17 år.

I februari kom sedan beskedet om att prins Andrew och Giuffre nått en förlikning utanför rättegångssalen. Enligt uppgifter ska förlikningen ha inneburit att Andrew tvingades betala runt 150 miljoner kronor till Giuffre och hennes välgörenhetsorganisation.

Samtidigt har hela tiden nya uppgifter om Andrews liv och leverne dykt upp. Bland annat har det rapporterats om hur prinsen, under ett besök hos den brittiska ambassadörshustrun i USA på 90-talet, ska ha låst in sig i sin svit för att kolla på porr – i två hela dygn.

Annons

Harrys och Meghans hot mot brittiska kungahuset

När vi ändå är inne på det brittiska kungahuset måste ju prins Harry och hertiginnan Meghan nämnas. Ända sedan paret lämnade kungahuset för snart tre år sedan har stämningen varit frostig och efter den utlämnande intervjun med Oprah Winfrey 2021 blev det iskallt.

Det var ju då paret bland annat anklagade kungahuset för rasism.

Under 2022 har man, i alla fall stundtals, hållit god min. Det har varit en nödvändighet att behålla värdigheten – först under drottning Elizabeths firande av sina 70 år på tronen i början av året och sedan i samband med hennes bortgång i höst.

Meghan och Harry fortsätter vara ett orosmoln för det brittiska kungahuset.

Bakom kulisserna har det dock sagts att storebror prins William vägrat träffa prins Harry i enrum.

Samtidigt gör sig det brittiska kungahuset redo för vad som antas bli nästa skandal – prins Harrys självbiografi Den andre som släpps över hela världen i januari 2023.

Annons

Boken väntas innehålla ännu mer sprängstoff än intervjun med Oprah och en farhåga är att den kan komma att hota hela monarkin – inte minst då den anses försvagad nu sedan Harrys pappa, kung Charles, intog tronen.

Victoria och Daniel röt till efter illasinnade ryktet

Det är inte en skandal i den traditionella bemärkelsen. Men det faktum att kronprinsessan Victoria och prins Daniel i februari ansåg sig vara tvungna att gå ut och bemöta illasinnad ryktesspridning är så pass anmärkningsvärt att det platsar här.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria ansåg sig tvungna att säga ifrån.

Att hovet bemöter rena rykten och spekulationer hör inte direkt till vanligheterna.

Därför var det många som blev rejält chockade när kronprinsessparet gick ut på Kungahusets Instagram med ett meddelande till svenska folket:

Annons

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation. Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa. I normala fall kommenterar vi inte rykten och spekulationer. Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund.

Victoria och Daniel”

Hovets informationschef Margareta Thorgren sa i samma veva till Expressen att Victorias och Daniels drag var mycket ovanligt.

– Under en längre tid kan vi konstatera, trots upprepade dementier till er och etablerad media, så har ryktesspridningen fortsatt. Det har nått en sådan kraft och en omfattning att paret i dag ser det som nödvändigt att göra denna dementi, sa hon till tidningen och fortsatte:

– Kronprinsessparet är, som de offentliga personer som de är, vana att de blir omskrivna och att det sägs saker som inte alltid är sanna, men i det här fallet har ryktesspridningen blivit så omfattande och det är därför de gör det här uttalandet.

Taktiken fick kritik av pr-experter. Men samtidigt fungerade den ju – ryktet dog ut.

Skilsmässa i spanska kungahuset – efter skandalerna

Äktenskapet mellan prinsessan Cristina, Spaniens förre kung Juan Carlos yngsta dotter, och handbollsstjärnan Inaki Urdangarin har kantats av skandaler.

Annons

Paret träffades redan i mitten av 90-talet och har fyra barn tillsammans. Men 2011 briserade en enorm skandal inom Inaki Urdangarins välgörenhetsorganisation – det var anklagelser om korruption och penningtvätt och även prinsessan drogs in i härvan.

Prinsessan Cristina och Inaki Urdangarin gick skilda vägar.

Allt slutade med att han dömdes till fängelse och hon till miljonböter – de förlorade också titlarna som hertiginna och hertig av Mallorca. Efter fängelsestraffet valde paret, som då var allmänt illa omtyckta av spanjorerna, att lämna landet.

Tidigare i år kom också beskedet att de går skilda vägar. Beskedet om skilsmässan kom bara några dagar efter att spanska tidningar publicerat bilder på Inaki Urdangarin hand i hand med en annan kvinna.

Även Cristinas pappa, Juan Carlos, har dragits in i ännu en skandal. Den korruptionsanklagade ex-kungen stämdes tidigare i år av sin tidigare älskarinna Corinna zu Sayn-Wittgenstein – hon anklagar honom för att ha trakasserat henne och låtit den spanska underrättelsetjänsten spionera på henne.

Annons

Stora titelbråket i danska kungahuset

Det danska kungahuset har under 2022 drabbats av sin största kris på flera decennier. Det var i höstas som drottning Margrethe meddelade att prins Joachims fyra barn blir av med sina prins- och prinsesstitlar.

I stället blir de ”bara” grevar och grevinnor.

Drottningens drag fick barn och barnbarn att rasa öppet.

Beskedet togs inte emot särskilt väl av Joachim och hans familj.

– Jag fick fem dagar på mig att berätta för mina barn att deras identitet tas ifrån dem. Det gör ont att se dem ledsna och oförstående till varför det här sker, sa prins Joachim till BT om sin mors beslut.

En av de berörda, prins Nikolai, uttalade sig också i pressen:

– Hela min familj och jag är självklart mycket ledsen över det. Vi är, som mina föräldrar också sagt, i chock över detta beslut och hur fort det verkligen har gått.

Annons

Nikolais mamma tillika prins Joachims exfru, grevinnan Alexandra, tog också till stora ord.

– Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel, sa hon.

Prins Joachim och hans familj chockades av drottning Margrethes besked.

De starka reaktionerna tvingade drottningen till ett uttalande där hon sa att hon påverkats – samtidigt försvarade hon sitt beslut.

”Det är min plikt och min önskan som drottning att se till att monarkin alltid formar sig i takt med tiden. Ibland innebär det att svåra beslut måste fattas, och det kommer alltid att vara svårt att hitta rätt ögonblick”, sa drottning Margrethe i uttalandet som avslutades:

”Jag hoppas nu att vi som familj kan hitta lugnet att ta oss igenom den här situationen.”

Det verkar gå si och så med det – nyligen kom beskedet att den danska kungafamiljen inte kommer att fira jul tillsammans.

Annons

Shaman Dureks coronamedaljong – kung Haralds svar

Prinsessan Märtha Louise och hennes förhållande med shamanen Durek Verrett har orsakat kontroverser sedan dag ett. Märtha Louises pappa, Norges kung Harald, har dock inte uttalat sig om kontroverserna.

Men i somras gick det för långt – då gick Durek ut på Instagram och berättade att han drabbats av covid och att han vägrat traditionell vård.

– Det som var intressant var att alla sa till mig att uppsöka sjukhus, och sjukhuset sa att jag måste ta alla dessa kemikalier, och de ville koppla mig till en andningsmaskin och sådant. Jag sa nej. Andarna säger att du har vad du behöver för att återhämta dig, sa Durek Verrett i videon enligt norska NRK.

Märtha-Louise och Durek Verrett fortsätter att väcka känslor i Norge.

I stället ska han blivit frisk med hjälp av en medaljong – som han av en händelse säljer på sin hemsida för över 2 000 kronor.

Annons

Filmen fick förstås hård kritik av läkare och myndigheter. Samtidigt lyftes återigen kritiken att Durek använder sig av kungliga termer kommersiellt.

Kung Harald svarade då för första gången på kritiken:

– Vi lär känna varandra bättre och bättre, och vi ska prata med honom, som vi gör i en familj. Så det kommer att lösa sig. Men jag lovar inte att det löser sig i morgon, sa Harald till NRK och menade att det handlade om en ”kulturkrock”.

Till slut fick kung Harald ryta till.

Några månader senare kom beskedet att Märtha Louise slutar representera det norska kungahuset.

– Efter en period av många frågor relaterade till mig och min fästmans roll har jag bestämt mig för att jag i nuläget inte längre ska utföra officiella uppgifter för kungahuset, sa hon i ett uttalande.

Annons

På en presskonferens sa kung Harald:

– Vi har följt den diskussion som har förts i press och bland människor kring prinsessan Märtha Louises verksamhet och blandning av arbetsuppgifter. Vi har nu kommit fram till en lösning som vi hoppas och tror ska ge större avstånd mellan prinsessans verksamhet och kungahuset.

Redan 2019 förbjöds Märtha Louise att använda sin prinsesstitel i kommersiella sammanhang efter att hon och Durek Verrett lanserat föreläsningsturnén Prinsessan och shamanen.

Allvarliga hoten mot kronprinsessan – drottningens oro

Den nederländska kronprinsessan Catharina-Amalia skulle i början av hösten ta ett stort steg mot vuxenlivet – hon började då studera bland annat politik, juridik och ekonomi på universitetet i Amsterdam.

I samma veva flyttade Catharina-Amalia, som är kronprinsessan Victorias guddotter och medverkade som brudnäbb när Victoria och Daniel gifte sig, till sin första egna lägenhet.

Prinsessan Catharina-Amalia utsattes för allvarliga hot om kidnappning.

Men lyckan blev kortvarig – efter bara någon månad tvingades Catharina-Amalia, fly då allvarliga hot mot henne avslöjats. Enligt medieuppgifter i Nederländerna ska kriminella grupperingar ha planerat att kidnappa kronprinsessan.

Annons

Nederländsk polis har inte velat kommentera hoten men det har däremot Catharina-Amalias mamma gjort. Drottning Máxima har berättat att kronprinsessan tvingats flytta hem igen på grund av hoten.

– Det har stora konsekvenser för hennes liv. Det innebär att hon inte kan bo i Amsterdam och även att hon knappt kan gå utanför dörren. Det här är mycket jobbigt för henne. Hon kan inte få ett studentliv som andra. Jag är så stolt över att hon kämpar på, sa drottningen i oktober.

– Det gör mig lite känslosam. Det är inte roligt att se sitt barn ha det så. Hon kan gå till skolan, men det är allt.

Foto: TT

Annons