11 bilder på kungen du kanske inte har sett tidigare

I snart 46 år har vår kung suttit som regent i Sverige. Han är rolig, har inga problem med att bjuda på sig själv och har alltid en fullspäckad kalender. Vi, precis som ni, har sett mängder av bilder på honom från alla möjliga olika tillfällen. Men nu har vi djupdykt i arkiven och hittat några bilder ni kanske inte sett tidigare!

Kung Carl XVI Gustaf. 73 år gammal men lika pigg som alltid. Han flänger från land till land för att representera Sverige och däremellan uppmärksammar han olika organisationer och företag i Sverige. Varje år tas det mängder med arrangerade bilder på hela kungafamiljen, inte minst kungen. Men det är alltid roligt att få se de där bilderna som tas spontant i stunden och just de bilderna har vi verkligen försökt leta upp i den här tillbakablicken!

Carl Gustaf, 3 år gammal.

Vi börjar med en riktigt gammal bild när kungen endast var 3 år gammal. På bilden besöker han en kennel och kramar om en gosehund.

Kungafamiljen har alltid älskat att åka på skidsemester till Storlien och traditionen håller i sig än idag. På bilden är kungen 13 år och i bakgrunden syns storasyster Désirée.

Kungen 16 år! På bilden går han ut sista klass på realskolan vid Sigtuna humanistiska läroverk. När kungens skolkompisar i Sigtuna skulle beskriva honom sa de ”stark som en oxe och envis som en åsna”.

På sin 21-årsdag hissas kungen i luften av sin lumparkompisar. Iklädda sjömanskostymer tas bilden under ett flottbesök till Dublin i samband med kungens värnplikt.

Hundälskaren

Den här underbara bilden togs 1975 och föreställer kungen tillsammans med sin dåvarande hund Ali under semestern på Stenhammar slott. Alla i kungafamiljen är riktiga hundmänniskor och har i princip alltid fyrbenta vänner omkring sig. Just nu har kungen och drottningen hunden Brandie.

Kungen dansar uzbekisk folkdans under kungaparets statsbesök i Uzbekistan 1978.

Kungen vandrar i Tärnafjällen omkring 1980. Som vi alla vet älskar ju kungen att tillbringa tid i naturen så detta måste ju vara drömmen!

Det finns inte mycket som slår en sommar på Öland! Här vindsurfar kungen utanför Ölands kust 1980.

Kungen och drottningen under ett statsbesök i Indien 1993. Det var kungaparets första statsbesök i Indien.

Ett annat statsbesök tre år senare, 1996, denna gången står kungen mitt i Borneos djungel.

Kungen tillsammans med sin 50-års present, berguvsungen Huberta.

 

Foto: TT