Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

7 detaljer du inte visste om kungliga dop

08 jun, 2018, 08:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Inte ens de inbjudna gästerna i kyrkan brukar lägga märke till de små, viktiga detaljerna som ger kungliga dopet extra krydda. Här ger vi tips om de dolda detaljerna och dess historia.
Annons

1. Visste ni till exempel att traditionen med faddrar är mycket gammal? Vid hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782 ställdes förgyllda stolar i koret för de olika faddrarna. Faddrar som konungarna av Preussen och Danmark var inte personligen närvarande vid dopakten men deras stolar stod där och i dessa tomma stolar placerades istället porträtt av dessa faddrar. Dock kommer det inte att se ut så nu på fredag när prinsessan Adrienne döps. Men visst finns det intressanta saker att lägga märke till – om man vet om dem, det vill säga.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victor Magnuson, Sofias kompis Cajsa Larsson, Lina Hellqvist, kronprinsessan Victoria och Carl Philips bästa vän Jan-Åke Hansson blev prins Alexanders faddrar.
Victor Magnuson, Sofias kompis Cajsa Larsson, Lina Hellqvist, kronprinsessan Victoria och Carl Philips bästa vän Jan-Åke Hansson blev prins Alexanders faddrar.

2. Adrienne kommer, precis som sin syster och bror, att bära kungafamiljens dopklänning från 1906. Den syddes till prins Gustaf Adolfs dop. Klänningen har burits av alla Gustaf Adolfs syskon, Hagasessorna och kungabarnen. Till klänningen hör även en cape och i fodret är alla dopbarnens namn broderade. Det senaste stygnen bokstaverar Adrienne!

Annons
Dopklänningen syddes till prins Gustaf Adolfs dop.
Dopklänningen syddes till prins Gustaf Adolfs dop.

3. Dopvattnet är som vanligt hämtat från en källa på Öland. Detta är en tradition som Kungaparet inledde och kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har alla döpts i källvatten från sommarparadiset. Men kungen döptes i vatten från Jordanfloden vilket tidigare varit en kunglig tradition. Vatten från Jordanfloden såldes förr till pilgrimer i flaskor för att användas vid dop. I den Bernadotteska minnessamlingen finns en glasflaska med dopvatten från Jordanfloden med ett papper där drottning Victoria har skrivit att ”Detta Jordanvatten användes senast vid Hertigens af Dalarna dop”, det vill säga när Carl Johan Bernadotte döptes 1916.

Annons
Dopvattnet är från Öland.
Dopvattnet är hämtat från Öland.

4. Mattan! En av de två savonneriemattorna används vid kungliga dop. Savonneriemattorna tillverkades för hand på stående vävstolar. Arbetet var oerhört krävande – det tar en skicklig yrkesman ett år att åstadkomma tre kvadratmeter enfärgad matta. De mångfärgade och detaljrika mönster som utmärker savonneriemattor var givetvis än mer tidskrävande. Mattornas mönster och färgsättning skiljer sig åt men båda präglas av det överdåd som kännetecknar savonneriemattor i allmänhet. Bland ornamenten kan musslor, blomstergirlanger, akantusblad och franska liljor urskiljas. Denna typ av mattor användes i representativa miljöer på de franska kungliga slotten och som prestigefyllda diplomatiska gåvor.

Annons
Prins Alexander på lillebror Gabriels dop.
Prins Alexander på lillebror Gabriels dop.

5. Lilla Adrienne kommer att ligga i Karl XV:s vagga på mottagningen efter dopet. Vaggan tillverkades inför prins Karl XV:s födelse 1826 efter en förlaga av hovarkitekt Per Axel Nyström. Den användes från början som vardagsvagga, men från 1830 betraktas den som paradvagga och används när prinsar eller prinsessor döps eller på annat sätt visas upp. Madeleine, Leonore, Nicolas, Oscar, Alexander och Gabriel har sovit sött i den vid sina dop. Den nya vaggtraditionen infördes1830 då prinsessan Eugénies döptes och prins Karl (XV):s vardagsvagga blev prinsessornas paradvagga. Den stod då uppställd på Georg Haupts paradpodium, precis som vid prinsessan Madeleines dop 1982, prinsessan Leonores dop 2014 och prins Nicolas dop 2015.

Annons
Dopvaggan.

Den som är tronföljare ligger i en lite finare vagga, Karl XI:s vagga i förgyllt och snidat trä. Karl XI:s dopvagga är den äldsta av de kungliga vaggorna som finns bevarade. Vaggan gavs som dopgåva till den blivande Karl XI av hans morföräldrar, hertigparet av Holstein-Gottorp.

Karl XI:s vagga.
Karl XI:s vagga.

6. Titta på golvet! År 1701 slutfördes byggnationen av slottskyrkan men det var först 1728 som inredningsarbetena sattes igång. Då lades golvet med 306 bruna och vita golvstenar av Ölandssandsten.

Drottningholms slottskyrka.
Drottningholms slottskyrka.

7. Orgeln är tillverkad av Johan Niclas Cahman.

Detaljerna från kyrkan!
Detaljerna från kyrkan!

Foto: Kungahuset.se, IBL, TT

Annons