11 glammiga bilder från kungaparets festmiddag!

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vid Sverigemiddagen 2019 på Stockholms slott.

Victorias silverklänning, Silvias smaragder – och kungens James Bond-look. Så var festmiddagen på slottet i går kväll!

Det hjärtevarma välkomnandet som mötte gästerna. Det är nog det som gjorde starkast intryck under de timmar som jag tillbringade på Kungliga slottet i går kväll.

Kungafamiljen tog emot dem, alla 178, på jättemattan (stor som en trerummare!) i Lovisa Ulrikas matsal, ett av slottets hörnrum och den plats där de annars brukar ha privata luncher.

– Godkväll! VÄL-kommen, sa kronprinsessan Victoria med betoning på första stavelsen, och bredvid stod drottningen, klädd i kärleksröda spetsar, och fick varenda en att känna sig sedd. Hennes specialtalang!

Drottning Silvia matchade klänningen med smaragder.

Drottningen matchade klänningen med smaragder.

Filmregissören Ruben Östlund charmade alla och prins Daniel fick prata sport med Sveriges lagkapten i fotboll, allas vår Andreas ”Granen” Granqvist. Frågan är vem som var mest starstruck?

Sveriges lagkapten i fotboll, Andreas ”Granen” Granqvist, med prins Daniel.

”Granen” med prins Daniel.

Årets Sverigemiddag var den sjunde i ordningen och gästerna kom från Sveriges alla 21 län (eskorterade av ”sina” landshövdingar). Att just de blivit utvalda beror på att de gjort något extra bra för Sverige.

Filmregissören Ruben Östlund med drottning Silvia.

Närkontakt när filmregissören Ruben Östlund mötte drottningen.

Som tack fick de denna helkväll på Kungliga slottet och kungaparet hade tänkt på allt, från vinvalet till musiken: på väg uppför den mäktiga stentrappan fick gästerna njuta av en brass-trio.

Silvriga volanger från H&M:s Conscious Collection på Victoria och röd spets på drottning Silvia.

Silvriga volanger från H&M:s Conscious Collection på kronprinsessan Victoria – och kärleksröda spetsar på drottning Silvia.

Svensk Damtidning var med i inledningen av denna i vanliga fall stängda fest och stämningen i Vita havet var så hög att det berömda plafondtaket nästan lyfte. Det klirrade om kristallglasen och kungen fick rungande applåder för sitt spontana tal.

De 23 runda borden var dekorerade med dahlior och rosenskära, och hovfloristen Claes Carlsson hade plockat höstgula ormbunkar ute på Djurgården.

Ett av kuverten vid Sverigemiddagen på slottet 2019.

Här ser du blommorna.

Mitt på varje bord tronade också en hög brännförgylld kandelaber. Riktiga klenoder som hängt med i 200 år, ända sedan den första Bernadottekungens tid.

Hovfurir Jerry Carlde inspekterar borden vid Sverigemiddagen 2019.

Hovfurir Jerry Carlde inspekterar borden.

Kvällens meny var signerad hovtraktören Stefano Catenacci, som även stod i slottsköket och övervakade jättegrytorna. Gästerna fick njuta av lättrökt Fröyalax med picklad Västeråsgurka, helstekt oxfilé med svamp och rostad jordärtskocka, och till dessert en äppelterrin med calvadoskolasås. Och efter middagen väntade kaffe och avec i Bernadottegalleriet.

Menyn vid 2019 års Sverigemiddag på Kungliga slottet.

Kvällens meny.

Sverigemiddagen: Detta glänste på borden

Gästerna skålade i kungens 70-årsglas, och kvällen till ära användes serviserna som han fått av riksdag och regering. Linnedukarna med invävda monogram är från 1959 och kommer ursprungligen från gamle kungens linneskåp.

Hovets informationschef Margareta Thorgren med sin man Magnus.

Hovets informationschef Margareta Thorgren med sin man Magnus.

Andreas ”Granen” Granqvist med sin fru Sofie.

Andreas Granqvist igen, här med sin fru Sofie.

Detta sa kungen i sitt tal:

– Vi vill uppmärksamma några av alla de som gör så mycket gott för Sverige. Men vi vill också ge er chansen att träffa varandra. Och nu är ni här!

– Ni är poliser och professorer.  Företagare och fotbollsspelare. Regissörer och räddningschefer, och allt där emellan. Ja, det är en väldig spridning och bredd. Både yrkesmässigt och geografiskt. Men en sak har ni alla gemensamt. Ni är våra gäster och ni är mycket varmt välkomna!

Kungaparet och kronprinsessparet vid Sverigemidddagen 2019.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.