Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

11 roliga detaljer om societetsfesten Royal Ascot

19 jun, 2018, 17:00 
AvJohanna Bengtsson
Allt du behöver veta om festen Royal Ascot
Just nu pågår hästtävlingen Royal Ascot och kungligheter och kändisar minglar för fullt! Vi har samlat allt du behöver veta om den stora festen där sport möter mode och där hattarna står i fokus.
Annons

Nu har den årliga galopp-tävlingen Royal Ascot gått av stapeln i Berkshire utanför London. En fem dagar lång societetsfest väntar med galopptävlingar, vadslagning och en hel del mode.

Drottning Elizabeth älskar denna tillställning och hon har som vanligt några egna tävlande hästar. Men hon har också flera regler för sin favorit-tävling, som besökarna strikt måste följa. Vi har listat allt du vill veta om tillställningen.

11 roliga detaljer om Royal Ascot

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

1. Hundraårig tradition

Redan 1711 hölls den första tävlingen som kom att kallas Royal Ascot. Det var dåvarande Drottning Anne som själv red ut från Windsor Castle för att hitta den perfekta platsen för en galopp-tävling. Det säger Juliet Slot, kommersiell direktör på Royal Ascot till tidningen People.

2. Hatten på!

Efter drottning Elizabeths regler råder strikt hatt-tvång. Kungafamiljen bestämde tidigt att “formell klädsel” är ett måste under tävlingen vilket innebär att hatt ingår i looken. Hattens kulle måste dessutom vara minst 10 centimeter i diameter.

Årets höjdpunkt, tycker Drottning Elizabeth som har ett ständigt leende på läpparna under The Royal Ascort.
Årets höjdpunkt, tycker drottning Elizabeth som har ett ständigt leende på läpparna under The Royal Ascort.

3. Strikt dresscode

Klädkoden är som sagt mycket strikt enligt “formell” standard. I det allra finaste området ska kvinnorna dessutom bära knälånga (eller längre) klänningar eller kjolar. “Bare midrift”, alltså bar midja, är strängt förbjudet. För män gäller jaquette och västen är ett måste.

Annons

4. Trehundratusen besökare

Royal Ascot är allt annat än en liten endagars-tävling. Eventet hålls i fem hela dagar, innefattar 30 tävlingar totalt (sex per dag) och 300 000 besökare väntas. Biljetterna till eventet kostar från 600 kronor och uppåt.

I fem dagar förenas sport och mode i en glamourös folkfest!
I fem dagar förenas sport och mode i en glamourös folkfest!

5. 100 års väntelista

Den kanske mest exklusiva platsen att ha tillgång till under Ascot är området som kallas The Royal Enclosure, vilket är en stor parkeringsplats. Väntelistan sägs vara 100 år lång för att få en plats här. Och inte främst för att det är smidigt att ha en parkeringsplats nära, utan för att alla gäster har en enorm picknick tillsammans på platsen innan hästtävlingen drar igång.

6. Drottningens kläder är het betting

Det är inte bara hästar du kan tippa på under Ascot. Det är även väldigt populärt att betta på vilka kläder Drottning Elizabeth kommer att bära dag för dag under eventet. Gissar du rätt på vilken färg Drottningens kläder har kan du tjäna dig en hacka.

Drottning Elizabeth i rosa under Royal Ascort.
Drottningen under förra årets tillställning. Vilken färg tror du att hon bär i år?

7. 222 privata loger

Den exklusiva galopptävlingen lockar kungligheter, kändisar och societetslejon från hela världen. Men alla dessa societeter vill ju inte beblandas med oss “vanliga dödliga”, därför finns hela 222 privata loger på arenan. Vilket är rekord i Europa!

Annons

8. Kändisar kommer flygande

Vanliga hederliga bilar – hejdå! Här är det helikopter som gäller! Under dagarna landar över 400 helikoptrar i närheten av arenan för att lämna av kändisar.

9. Hummer på menyn

När solen gassar och tävlingsnerverna slår in behöver besökarna fylla på med energi. Och det gör de såklart helst med färsk hummer. Över 3 000 humrar äts under eventet och 35 000 knippen sparris går åt som tillbehör.

Kungligheter från världens hörn. Under 2016 besökte prinsessan Mary och kronprins Frederik tävlingen. Självklart i en privat loge vid Royal Ascot
Kungligheter från världens hörn! Under 2016 besökte prinsessan Mary och kronprins Frederik tävlingen. Självklart i en privat loge.

10. Vinstpengar i mängder

Det är inte bara en enorm ära att vinna ett lopp under Royal Ascot, du blir även miljonär på kuppen. Varje dag delas elva miljoner ut i prispengar till vinnarna, dess ägare och tränare.

11. År av förberedelser

När 2018 års Royal Ascot är över tänker du kanske att de tusentals arrangörerna får vila lite inför nästa år? Nej, ingen rast och ingen ro! Redan innan 2018 års event har börjat är förberedelserna igång inför 2019 års tävlingar.

Foto: IBL

Annons