11 vackraste bilderna från Nobelfesten 2019 i Norge

Norska kungahuset var på plats i Oslo rådhus när Nobels fredspris 2019 delades ut till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Här är de 11 vackraste bilderna från festen!

Igår delades Nobels fredspris 2019 ut i Oslo rådhus och den norska kungafamiljen representerades dagen till ära av kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. Kungligheterna, och även Norges statsminister Erna Solberg med maken Sindre Finnes, anlände till Oslo rådhus för att hylla Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, 43, som tilldelas 2019 års fredspris. Han tilldelades priset med motiveringen:

Abiy Ahmed får priset för ”sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Den norska kungafamiljen med Abiy Ahmed.

Den norska kungafamiljen med Abiy Ahmed.

Premiärministern höll ett tal på scenen om de drivkrafter som fick honom att påbörja arbetet med att skapa fred med grannlandet Eritrea.

– Jag tror att fred är en angelägenhet för hjärtat. Fred är kärlek. Att nå en varaktig fred är hårt arbete. Vi måste ge den näring. Det tar tid att skapa fred, och precis som träd behöver vatten och bra jord för att växa behöver fred engagemang och tålamod för att växa, formulerade Abiy Ahmed.

Det var också ett synbart lyckligt kronprinspar som var på plats! Förra året meddelade som bekant det norska hovet att Mette-Marit lider av en svår, kronisk lungsjukdom som tvingar henne avstå kungliga åtagandet under perioder. Men under gårdagen var det en glad och pigg kronprinsessa som representerade det norska kungahuset med sin make.

Under festen verkade de, som alla andra i bänkraderna, tagna av pristagaren Abiy Ahmeds viktiga arbete men syntes också hålla varandra i handen och ge varandra kärleksfulla blickar.

Erna Solberg med maken Sindre Finnes.

Erna Solberg med maken Sindre Finnes.

Prisutdelningen gick till som den brukar i Oslo rådhus, men annars hade Abiy Ahmed brutit mot de flesta traditionerna. Bland annat hade han tackat nej till intervjuer och arrangemang där pristagare brukar få frågor. Han lät sig varken intervjuas av journalister eller av barn under Rädda barnens ledning, vilket pristagare brukar ställa upp på varje år.

Foto: TT