Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

13 kungliga förlovningar & 10 förlovningsringar vi aldrig glömmer

14 feb, 2019, 11:00 
Agneta Nisbeth
”Jag föll för hans fantastiska personlighet...” ”Jag sa ja, ja!"Finns det något mer romantiskt än ögonblicket när en upp över öronen kär prins eller prinsessa presenterar sin kärlek för hela världen.
Annons

Här är några av förlovningarna vi minns, och de maffiga ringarna som kom med ja-svaret.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill

Förlovningsbilden på prinsessan Madeleine och Chris O'Neill togs på Drottningholms slott.
Förlovningsbilden på prinsessan Madeleine och Chris O’Neill togs på Drottningholms slott.

Förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill tillkännagavs tors­dagen den 25 oktober 2012 och kom via en liten film.

– I dag är jag och Chris mycket glada över att kunna berätta att vi har förlovat oss, sa prinsessan, och så avslutade hon med sitt söta, ”tihi”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Madeleines vackra förlovningsring.
Prinsessan Madeleines vackra förlovningsring.

Prinsessan Madeleine fick en exklusiv ring av Chris O’Neill. Juvelexperter gissar på att diamanten överstiger fyra carat, både i renhet och färg. Prismässigt lär den ligga i miljonklassen.

Annons

Prins Joachim och Marie Agathe Odile Cavallier

Marie och prins Joachim.
Marie och prins Joachim.

Danske prins Joachim kunde inte sluta le då han förtjust presenterade sin fästmö för den församlade pressen på förlovningsdagen. Och hans blivande hustru, Marie Agathe Odile ­Cavallier, var lika lycklig hon.

– Jag föll för hans fantastiska personlighet, hans godhet, hans enkelhet och hans utseende förstås, sa Marie förtjust i förlovningssoffan.

Det danska prinsparet förlovade sig den 3 oktober 2007 och året efter slog de till med ett storslaget vårbröllop den 24 maj.

Annons
Prinsessan Marie bär sällan sin speciella förlovningsring.
Prinsessan Marie bär sällan sin speciella förlovningsring.

Precis som den första förlovningsringen Joachim beställde till sin första fru, så var även denna inspirerad av en flagga, nämligen den franska. En safir, en diamant och en rubin. Prinsessan Marie bär dock inte ringen speciellt ofta.

Kronprins Philippe och Mathilde d’Udekem d’Acoz

Kronprins Philippe av Belgien och ­Mathilde d’Udekem d’Acoz.
Kronprins Philippe av Belgien och ­Mathilde d’Udekem d’Acoz.

Förlovningen i september 1999 mellan då­varande kronprins Philippe av Belgien och Mathilde d’Udekem d’Acoz kom som något av en överraskning för folket. Men de allra flesta av landets medborgare charmades ändå av ­Mathilde som blev kronprinsens hustru den 4 december samma år. I dag är paret Belgiens kung och drottning.

Annons

Kronprins Haakon och Mette-Marit Tjessem Høiby

Kärleken pumpade omkring Mette-Marit och Haakon.
Kärleken pumpade omkring Mette-Marit och Haakon.

Mette-Marit Tjessem Høiby och Haakon möttes sommaren 1999 och förlovade sig i slutet av år 2000. Han, blivande kung av Norge, och hon, en ensamstående mamma.

– Jag gläder mig åt att gifta mig med Haakon och jag gläder mig åt rollen som följer med det, sa Mette-Marit när de förlovade sig och satt bredvid varandra med lyckotårar i ögonen.

Hennes lite brokiga förflutna, med bland ­annat intensivt festande, förläts och norska ­folket tog Mette-Marit till sitt hjärta. Alla grät nog en skvätt under det romantiska bröllopet.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits förlovningsring.
Kronprinsessan Mette-Marits förlovningsring.
Ringen Mette-Marit bär är en annan än den Haakon friade med.
Ringen Mette-Marit bär är en annan än den Haakon friade med.

Mette-Marit fick en ring med diamanter och rubiner. Denna ring fick drottning Sonja av Harald, och när Haakon skulle fria till sin blivande fru fick han den i gåva av drottning Sonja.

Annons

Numera syns Mette Marit sällan med denna ring. I stället bär hon ofta en annan ring med tre stora diamanter på rad, en gåva från kronprins Haakon.

Kronprins Felipe och Letizia Ortiz Rocasolano

Här visar Letizia och Felipe upp sig snart efter förlovningen.
Här visar Letizia och Felipe upp sig snart efter förlovningen.

Den 1 november 2003 var det många spanjorer som tappade hakan. Spaniens kronprins Felipe var denna dag på väg till ett pressmöte, men han kom hand i hand med Letizia Ortiz Rocasolano. Letizia visade sig vara hans hemliga flickvän sedan ungefär sex månader tillbaka. Ingen hade anat romansen, det fanns inte ens några paparazzibilder på paret. Och så plötsligt tillkännagav Felipe att han precis hade förlovat sig. Bröllopet stod året efter, i Almudenakatedralen i Madrid.

Annons

Kronprins Harald och Sonja Haraldsen

Det strålade om Harald och Sonja.
Det strålade om Harald och Sonja.

Det fanns till en början ett visst motstånd mot att Harald skulle gifta sig med sin flickvän Sonja. Men Harald sa bara: ”Det är Sonja eller ingen.” Och han fick sin vilja fram.

De valde att förlova sig i mars och knappt sex månader senare, den 29 augusti 1968, stod bröllopet mellan dåvarande kronprins Harald och hans Sonja Haraldsen.

Prins Charles och Diana Spencer

Förlovningsbilden på prins Charles och prinsessan Diana.
Förlovningsbilden på prins Charles och prinsessan Diana.

Vi vet ju alla hur det slutade, men inte ens då de eklaterade förlovningen verkade paret speciellt lyckliga. Fast Charles sade i alla fall att de var glada. Han menade också att Diana var modig som hade tackat ja till hans frieri. Diana fnissade och sa att hon var så kär, när de fick frågan om de var förälskade, medan Charles sa;

Annons

– Vad nu än förälskad betyder …

Hertiginnan Catherine bär Dianas ring med stolthet.
Hertiginnan Catherine bär Dianas ring med stolthet.

Ringen är den mest ikoniska i den kungliga världen. Nu bär Kate den maffiga ovala Sri Lanka-safiren på 18 carat, omringad av 14 mindre vita diamanter. Och dessutom passade ringen Kate perfekt när hon fick den, den ska inte ha behövt justeras alls.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip kunde inte sluta le under sin förlovningsdag.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip kunde inte sluta le under sin förlovningsdag.

Det gick inte att ta miste på prins Carl Philips lycka när han äntligen fick visa upp sin kärlek för pressen utanför slottet i Stockholm.

Annons

– Som ni förstår så har jag fått den stora äran att förlova mig med den här fantastiska unga tjejen, berättade Carl Philip för pressen medan Sofia sa:

– Jag är bara jättelycklig. Det här hände i morse och det är väldigt nytt för mig. Det känns fantastiskt bra och jag känner mig jätte­nöjd.

Prinsessan Sofias förlovningsring.
Prinsessan Sofias förlovningsring.

Ringen som prinsen friade med är en så kallad Halo-ring, vilket det kallas när huvuddiamanten omgärdas av en cirkel med mindre diamanter. Carl Philip ska ha varit med i designprocessen.

Annons

– Jag har inte designat ringen helt och hållet. Men jag har självklart fått lite inspiration och haft några små idéer som jag har lagt till, sa prinsen efteråt.

Senare gissade experter att ringen bör ha kostat över en kvarts miljon kronor.

Furst Rainier och Grace Kelly

Grace Kellys förlovningsring vinner diamantligan i den kungliga världen.
Grace Kellys förlovningsring vinner diamantligan i den kungliga världen.

År 1955 träffade Hollywoodstjärnan Grace Kelly furst Rainier III av Monaco. Redan vid årets slut var de förlovade. Året efter den 19 april 1956 stod det pampiga bröllopet i Monaco.

Annons

Grace Kellys ring är en av de första ikoniska kungliga ringarna, långt innan Dianas blå sten skapade ha-begär. Fursten friade med en ring från Cartier med en diamant på 10.47 carat.

Närbild på furstinnan Charlenes gigantiska diamant.
Närbild på furstinnan Charlenes gigantiska diamant.

Men furst Albert var inte mycket sämre när han friade till sin Charlene. Hon fick en gigantisk päronformad diamant på tre carat, med mindre diamanter runt hela ringen, skapad av juvelerarfirman Repossi. Diamanterna är infattade i grått guld, bara det! Charlene bär dock sällan sin gigantiska ring.

Annons

Kronprins Willem-Alexander och Màxima Zorreguieta

Ringen Willem-Alexander gav till hans Máxima.
Ringen Willem-Alexander gav till hans Máxima.

Den dåvarande kronprinsen Willem-Alexander och hans Máxima tog tid på sig mellan förlovning och bröllop. Willem-Alexander ville först visa upp Nederländerna för sin utländska fästmö och gifte sig först den 2 feb­ruari 2001, lite drygt elva månader efter att förlovningen eklaterades.

Ringen han friade med innehöll en ovanlig gul jättediamant. Färgen var given (huset Oraniens egen) och dessutom designade Willem-Alexander den själv med hjälp av proffsen vid juvelerarfrman Steltman Juwelier i Haag.

Annons

Drottning Margrethe och Henrik Laborde de Monpezat

Den danska drottningen Margrethe och greven Henrik Laborde de Monpezat väntade i nio månader mellan förlovning och bröllopet som ägde rum 1967. Drottningen berättade själv om kärleken till Henri, greve av Laborde de Monpezat, som uppstod under ett bröllop i Skottland.

– Då tog det plötsligt fyr i mig. Horisonten stod i brand. Vi var vanvettigt förälskade.


Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn

Märtha Louise och Ari Behn förlovade sig den 13 december 2001 och fem månader senare lämnade de Nidarosdomen i Trondheim som man och hustru.

Tyvärr varade äktenskapet ­inte så länge och paret är nu lyckligt skilda.

Deras förlovningsringar var något speciella i kungliga sammanhang, men kändes väldigt passande för paret. Märtha Louises ring var skapad i vitt guld med diamanter som formade små liljor, designad av Ari Behns morfar Andreas Solberg.

Annons
Märtha Louise och Ari Behn valde två ovanliga förlovningsringar.
Märtha Louise och Ari Behn valde två ovanliga förlovningsringar.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling

– Det blev ett ja, ja, jaaa, skrattade kronprinsessan Victoria när hennes Daniel berättade om frieriet.

Kronprinsessan Victoria med Daniel Westling när de avslöjar sin förlovning.
Kronprinsessan Victoria med Daniel Westling när de avslöjar sin förlovning.

Det nyförlovade paret berättade vid en presskonferens på slottet om hur deras kärlek växt fram ur vänskap och om hur de förberett sig för livet i offentligheten. När bröllopet stod den 19 juni 2010 i Storkyrkan hade paret varit förlovade i ett år och fyra månader, men varit tillsammans i många år innan dess.

Annons

Kronprinsessan Victorias förlovningsring sägs vara skapad hos W.A. Bolin i Stockholm, men till en början gissade många att det var drottningens ring eftersom de är så pass lika. Diamanten tros ligga på omkring tre carat. .

Kronprinsessan Victoria fick en klassisk ring av Daniel.
Kronprinsessan Victoria fick en klassisk ring av Daniel.

Foto Ewa-Marie Rundquist / The Royal Court, IBL, TT

Annons