15 år av kärlek – så firar Máxima och Willem Alexander bröllopsdagen

Máxima såg ut som en sagoprinsessa i skimrande siden och finaste spets och Willem-Alexander kunde inte sluta titta på henne. Det var i dag för 15 år sedan som Willem Alexander och Máxima blev man och hustru.
maxima-wedding-2002

Med champagne, middag och massor av kyssar. Så firar kung Willem Alexander och drottning Máxima sin bröllopsdag. Och kanske minns de hur det var den där gången då hela Holland jublade för deras kärlek.

maxima-ibl-2002

6 kyssar på slottsbalkongen. Ett 5 meter långt släp. Och 2 mycket förälskade nygifta. Så kan man kort sammanfatta den lyckliga februaridagen för 15 år sedan då kronprins Willem-Alexander och Máxima Zorreguieta gifte sig i Amsterdam.

maxima-vagn-2002

Solen strålade över hennes magnifika Valentinoklänning och det var 15 grader varmt. 4 000 poliser höll koll på den jublande folkmassan på Damtorget och när brudparet visade sig sköts konfetti ur små raketer. Hela luften skimrade i guld!

maxima-kyss-ibl

Fostrad till kung försökte han till varje pris hålla på värdigheten, men när hans eldiga argentinska brud tittade passionerat på honom kunde han inte hålla emot.

maxima wedding ibl

Nedanför slottsbalkongen jublade hela folkhavet för kronprinsen och nyblivna kronprinsessan, som med sitt varma leende vunnit allas hjärtan.

Sedan den lyckliga lördagen har det alltså gått 15 år och på torsdag nästa vecka firar Máxima och Willem-Alexander kristallbröllop hemma i Haag. De kan blicka tillbaka på en väldigt lycklig bröllopsdag. Men kanske minns Máxima också sitt storslagna bröllop med ett visst vemod.

tears-Maxima-ibl

När den gripande argentinska tangon fyllde vigselkatedralen Nieuwe Kerk rann tårarna nerför hennes kinder. Tankarna gick säkert till mamma och pappa som enligt uppgift satt i ett närbeläget land och såg hela bröllopet i direktsändning på tv. Det nederländska parlamentet förbjöd ju Jorge Zorreguieta att vara med, på grund av hans förflutna som jordbruksminister under Videla-juntan i Argentina.

beatrix-4

Så det är inte så lätt att bli kunglig. Det finns både folk och svärmödrar som ska blidkas.

Men hon fick sin Alex och tillsammans har de vandrat livets väg och fått tre fina flickor.

catharina-amalia-ibl

Känslorna svallar fortfarande och Nederländarna är mer än stolta:

– Vårt kungapar är lyckligast i hela Europa!

De älskar sin spontana Máxima och hon har även sett till att de numera gillar Willem-Alexander, som före bröllopet sågs som bortskämd och ibland till och med lite arrogant.

De träffades första gången på ett party i spanska Sevilla. Det sägs att det var en gemensam vän, en ung greve från Liechtenstein, som presenterade Máxima för kronprinsen. De började smygdejta och till vännerna sade Máxima att hon var ihop med en advokat.

a-willem-alexander-ibl

Första bilderna på paret i bland annat magasinet Weekend väckte stort intresse och nyfikenhet. Vem var den spännande blondinen vid kronprinsens sida? Det blev en katt- och råttalek med pressen och han var orolig för att Máxima skulle tröttna. Fotograferna lämnade henne inte i fred.

maxima-ibl

Inget kunde dock stoppa den starka förälskelsen. Inte ens att flytta till ett främmande land, med ett helt annorlunda språk skrämde henne. Willem-Alexander friade på isen under en skridskotur och då kunde de äntligen offentliggöra sin relation.

maxima-is-ibl

– Hon sade ja nästan direkt och här ser ni Nederländernas lyckligaste man! utbrast Willem-Alexander.

I dag är hans Máxima en kunglig stilikon och en av världens rikaste kvinnor. Klädkontot är oändligt och genom svärmor Beatrix har hon tillgång till Europas maffigaste kungliga juvelskrin.

Queen Maxima visits 10th anniversary of Piezo

De ivriga viftningarna har blivit självsäkra vinkningar. Som drottning låter hon inte spralligheten styra utan ger ett mer eftertänksamt intryck. Men det höga glada skrattet finns kvar. Inte ens svärmor Beatrix kan polera bort den sydamerikanska hetta som ger Máxima lyskraft.

Maxima-3

Om det vilar några ledsamheter innanför fasaden är hon mästare på att dölja det. Det är idel leenden, idel skratt. Vi kan ju lätt föreställa oss att bröllopsdagen blir en kul tilldragelse med klirr i kristallglasen… så skål på kristallbröllopsdagen Willem-Alexander och Máxima!

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL