15 år senare – kungaparet återupplever älskade resmålet

Kungen och drottningen återvänder till Jokkmokks marknad.

Kungen och drottningen beger sig norrut till Jokkmokk igen – till marknaden på orten som kungen beskrivit som "färgsprakande och mytomspunnen".Kungaparet kommer närvara på marknaden för att fira samernas nationaldag.
Har du koll på snackisarna från vecka 5?
Slå på ljud

Den 6 februari firar samerna nationaldag. Det var det datumet, 1917, som det första samiska landsmötet hölls i Trondheim i Norge.

Högtiden uppmärksammas av samer i hela Sápmi, befolkningens område som sträcker sig från Norge till Ryssland. Även Sveriges kungapar kommer fira – på plats på Jokkmokks anrika marknad.

Senast kungen och drottningen var där var 2005 – då firade marknaden 400 år.

– Äntligen har jag fått komma hit till Jokkmokks marknad. Alla vet ju att den är mycket omtalad som ett färgsprakande och mytomspunnet evenemang, sa kungen då i ett tal.

Han fortsatte:

– Bara namnet Jokkmokks marknad väcker positiva känslor.

Kungen och drottningen på Jokkmokks marknad 2005.

Kungen och drottningen på Jokkmokks marknad 2005.

Lång historia

Det var runt sekelskiftet 1600 som dåvarande kungen Karl IX bestämde att marknaden i Jokkmokk skulle arrangeras.

Beslutet kom inte ur någon välvilja för lokalbefolkningen – kungen ville utnyttja faktumet att traktens samer var samlade i vintervisten, för att befästa sin kontroll över deras samhällen. Kungen ville sprida den kristna tron till samerna, och han ville också driva in skatt från dem. Marknadens historia finns att läsa om på evenemangets webbsida.

I modern tid har Jokkmokks marknad blivit en populär tillställning som lockar tiotusentals besökare. Senast kungaparet var där, 2005, hade de sällskap av ungefär 80 000 människor. Det på en ort som är hem åt cirka 3 000 personer.

Så här beskriver Jokkmokks kommun kungaparets senaste besök:

“Kungaparet invigde jubileet från en stor isscen, uppbyggd på Talvatissjön och en festkantat uruppfördes av Norrbottens kammarorkester. Hela samhället höll fest, prytt med snö- och isskulpturer och brinnande marschaller”.

Foto: TT