15 bilder från Aris begravning: Vi älskar dig pappa

Märtha Louise och hennes döttrar sörjer Ari djupt.

Märthas sorg – och Mauds tal. Svensk Dam var på plats i kyrkan när familjen tog farväl av Ari Behn. Se de gripande bilderna här.

En familj i chock och förtvivlan. Men också en familj förenad i kärlek.

Det hade bara gått nio dagar sedan Ari Behn valde att avsluta sitt liv, 47 år gammal, och hans begravning i Oslo Domkirke liknade ingen annan jag varit på. Kanske speglade den honom själv, ljuset och mörkret sida vid sida.

Dottern Mauds modiga – och nio minuter långa – tal var så naket i sin sårbarhet och sorg att det var näst intill plågsamt. Det gick rätt in i hjärtat och när hon till slut satte punkt snyftade alla i kyrkbänken intill mig.

Dottern Maud håller tal på Ari Behns begravning.

På kistan stod Mauds porträtt av Ari, det som han skulle ha fått i julklapp, men som nu fick ett helt annat och mycket sorgligare fokus.

Prinsessan Märtha Louise med dottern Maud på Ari Behns begravning.

Efteråt var det många som talade om Mauds stora styrka – en 16-åring som precis mist sin pappa, men som ändå orkade hålla detta tal inför en fullsatt kyrka och i direktsänd tv.

Maud Behn med teckningen som pappa Ari Behn skulle ha fått i julklapp.

Maud med teckningen som pappa Ari skulle ha fått i julklapp.

– Leah, mamma, Emma och jag saknar dig så ofattbart mycket. Jag hoppas att du vet hur mycket vi älskar dig. Och eftersom rosa var din färg så har vi klätt oss i rosa i dag, sa hon och fortsatte:

Barnen Emma, Leah och Maud Behn samlade vid pappa Aris kista.

Emma, 11, Leah, 14, och Maud, 16, samlade vid kistan för att säga hej då till Ari för allra sista gången.

– Jag hade inte träffat dig på två veckor och saknade dig så mycket. Vi skulle egentligen firat jul ihop och jag såg fram emot att få träffa dig igen. Men nu kommer jag aldrig att få se ditt fina leende och dina snälla ögon igen. Det krossar mitt hjärta.

– Vi visste att du hade det tufft, men du sa att det hade blivit bättre. Du höll det hemligt hur svårt du egentligen hade det inombords, för att inte oroa oss.

Märtha Louises första ord om Aris död

Prinsessan Märtha Louise stod bredvid, märkbart gripen. Större delen av den en timme och trekvart långa begravningsgudstjänsten satt hon lutad mot sina flickor.  Hennes egna ord till Ari kom först i går kväll:

– Under lång tid såg vi dig gradvis försvinna, men vi trodde ändå att detta skulle gå bra. Din familj kämpade för dig dag och natt, sa hon och fortsatte:

– Det gör så ont att tänka på att du ville lämna livet. Och jag känner mig ledsen över att du aldrig riktigt förstod hur älskad du var.

– Men vi älskar dig, Ari, och vi går vidare med dina ord: ”Varje dag är en fest, och du är ett smycke”.

Så var Ari Behns begravning

Barnens sista hälsning till Ari Behn: ”Älskar dig för alltid pappa”

Kärleksorden från Emma, Leah och Maud.

Prins Daniel på Ari Behns begravning.

Prins Daniel fick åka ensam till Oslo – Victoria behövde stanna hemma hos Estelle som brutit benet.

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels krans vid Ari Behns begravning.

Blomsterhyllningen från kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Kungaparet sände en likadan.

Oslos vackra Domkirke var ett hav av blommor, och på Aris vita kista låg barnens sista hälsning, med orden Älskar dig för alltid pappa.

Så ringde klockorna för Ari Mikael Behn, medan den bleka vintersolen lyste upp de höga fönstren.

Kronprins Haakon hjälpte till att bära Ari Behns kista ut ur Oslo Domkirke.

Aris pappa, lillebror Espen och svåger kronprins Haakon var bland dem som bar kistan ut ur kyrkan, till tonerna av Passacaglia i c-moll av Johann Sebastian Bach.

Prins Daniel och prinsessan Laurentien på Ari Behns begravning.

En djupt allvarlig prins Daniel.

Familjen och de närmaste följde efter, och prins Daniel såg lika tagen ut som alla andra där han gick, sida vid sida med nederländska prinsessan Laurentien.

Programmet från Ari Behns begravning 2020.

– Vi var där för dig i smärtan, sa Aris mamma Marianne Solberg Behn. Men vårt allra sista samtal handlade inte om lidande. Det handlade om ljuset och om ljuset från alla dimensioner.

Enligt uppgifter i tidningen Dagbladet samlades familjen och vännerna sedan på legendariska Theatercaféen i Oslo för att minnas den färgstarka, sårbara och oförglömliga Ari Behn.