15 bilder från Sollidens slott du bara måste se!

Sollidens slott

Just nu saknar nog kungafamiljen sitt älskade Solliden lite extra – eftersom de inte får resa dit. Vi har grävt i bildarkiven och hittat 15 härliga retrofoton från Sollidens slott historia. Och ja, de här bilderna får du bara inte missa!

”Här kan man ju andas”, ska drottning Victoria ha sagt då hon kom till Öland första gången.

Och ja, nog var det därför hon lät bygga ett slott just där, Sollidens slott.

Victoria led av dålig hälsa och letade länge en plats där hon kunde komma bort från storstaden. På Öland fann hon ett klimat som lindrade hennes besvär.

Även Ölands miljö, det vackra Alvaret, gav henne det lugn, den ro, hon så väl behövde – och eftersökte. Den 25 september 1903 började bygget av det vita vackra slottet och den 15 september tre år senare, 1906, kunde Victoria så äntligen flytta in.

För arkitekturen, inspirerad av Axel Munthes maffiga Villa San Michele på Capri, stod Torben Grut, den man som också ligger bakom Stadion i Stockholm, uppförd inför de Olympiska spelen år 1912.

När drottning Victoria gick bort 1930 hade hon testamenterat Solliden till sin man, kung Gustaf V. Han hade, under årens lopp, inte varit på slottet särskilt mycket men nu tog han det till sig. Det var också Gustaf V som bestämde sig för att öppna slottet den härliga aprken utanför slottet för allmänheten. Efter hustruns död tillbrinagde han allt mer tid på Öland.

Gustaf V testamenterade, i sin tur, Solliden till arvprins Carl Gustaf, mannen som i dag är vår kung. Även kungens mamma, Sibylla, fick vara på slottet hur mycket hon ville. Varje sommar kom hon till Öland med lillprinsen och Hagasessorna.

I dag är Solliden den svenska kungafamiljens sommarparadis. Här tillbringar de varje sommar. Sedan några år tillbaka har även kronprinsessan Victoria, och Daniel, ett eget hus på ägorna. Under åren har drottningen, Silvia, satt sin egen prägel på Solliden, mycket med hjälp av de vackra planteringarna och växterna i parken.

Vill du besöka Solliden?

Slottsparken har öppet, dagligen, från den 20 maj till den 31 augusti.

Vi har grävt i arkiven och hittat en bunt oförglömliga bilder från Sollidens slott. Titta och njut!

Kung Gustaf V och Drottning Victoria, till häst Prins Lennart med pudeln Tom på Solliden 1917.

1930-tal, Axel Munthe, drottning Victorias livmedikus, utanför Sollidens slott.

Omkring 1930. Inne i slottet.

Öland 1935. Gustav V tillsammans med Axel Munthe på Solliden.

Dags för krocket!

Året är 1942. Gäster och elever på Drottning Victorias vilohem på Öland är inbjudna till kungafamiljens sommarbostad på Solliden nära Borgholm. Kung Gustaf V bjuder på kaffe, till höger om kungen sitter vilohemmets föreståndarinna fru Löthner.

Hagaprinsessorna Desirée, Birgitta och Margaretha på Solliden, Öland 1942.

1950. Kronprins Gustaf Adolf besöker kung Gustaf V på Solliden på Öland tillsammans med kronprinsessan Louise.

Sveriges kronprins Carl Gustaf rider på en häst i Sollidens trädgård på Öland i augusti 1956.

Prissessan Christina, porträtt ute på Solliden på Öland någon gång på 1960-talet.

Prinsessan Birgittas barn: Carl Christian, Désirée, Hubertus med Gustaf VI Adolf på Solliden 1968.

Désirée och Birgitta med sina barn, 1968.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia visar upp nyfödda prinsessan Victoria för media på Solliden på Öland 8 augusti 1977.

Den allra första Victoriadagen, 1978.

Kungaparet 1980.

Foto: TT