Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Michael av Kent säljer arvegods för att klara hyran

05 nov, 2009, 16:18 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Prins Michael av Kent säljer arvegods för att klara av att betala hyran.
Prins Michael av Kent säljer arvegods för att klara av att betala hyran.

Sugen på en ”pepparbjörn” eller ett set kronprydda örngott i kallmanglat linne? Prins Michael av Kent tvingas sälja av lite arvegods för att kunna betala hyran till drottning Elizabeth!

Att bo kostar. Särskilt om adressen råkar vara femstjärniga ”KP”, Kensington Palace, i London – närmare bestämt 1, 2 miljoner kronor om året, inklusive släktrabatt.
Prins Michael av Kent måste få ihop till hyran och inte minst, viskas det, hustrun Marie-Christines yviga livsstil. Så nu går ett fång arvegods under klubban hos auktionsfirman Christie’s hemma i London den 20 november. Föremål som tillhört hans föräldrar prins George och mamma Marina av Grekland.

Fynda bland Michaels prylar

Michaels båda syskon, hertigen av Kent och prinsessan Alexandra, hakar också på den stundande försäljningen och gör sig av med en massa föremål som förhoppningsvis generar lite skönt klirr i kassan. 336 föremål klubbas bort. Här följer ett axplock ur Michaels grejor:

Annons

Ett olje-och vinegrätt ställ i silver, prytt med pappa prins Georges vapen. Och så nyssnämnda örngott i kallmanglat linne samt ”pepparbjörnen” som sitter hopsjunken på sin breda gump med ramarna virade om en trädstam och pannan perforerad av hål, stackarn – som kryddkornen förstås ska rinna genom. En liknande figur utbjuds också, alltså en pepparströare, och då i form av en ekorre som greppar en nöt.

Vad sägs om en klassisk sockerskål i silver stämplad 1730? Eller en ryska snusdosa i guld med himmelsblått emaljlock tillverkad i St.Petersburg, år 1860?

Hyran kan räddas!

Hertiginnan av Cumberlands förtjusande lilla dopgåva 1907 till Michaels mamma Marina går säkert högt. I de gräddfärgade sidenfållorna i det ovala läder-etuiet med guldknäppen vilar idel ”vuxensaker”, en förgylld silverbägare och fem förgyllda silverbestick – en bordskniv, en bordsgaffel, en tesked, en soppsked och så två knivar modell större. Allesammans pryds av ett ingraverat ”M” under kunglig krona.

En bunt tavlor med kungliga motiv klubbas också, exempelvis drottning Victoria läsandes (!) på hästryggen. Och många andra spännande ting. Så hyran på ”KP” är nog räddad för åratal framöver!

Av Marianne Rolfstadius

Foto: IBL

Annons