Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

20 år sedan kung Harald axlade rollen som monark

20 jan, 2011, 14:22 
Agneta Nisbeth
Annons

Den 17 januari var det 20 år sedan norske kung Olav gick ur tiden. Därmed är det också 20 år sedan Harald axlade manteln som sitt lands monark.

Den 21 januari 1991 avlade kung Harald eden till Stortinget, med drottning Sonja vid sin sida. Kröningen ägde sedan rum den 23 juni i Nidarosdomen i Trondheim.

– Det kan inte ha varit lätt för kung Harald att ta över efter en människa och monark som kung Olav.

Men Harald klarade det förvånansvärt fort och han gjorde det på sitt eget sätt. Kung Harald har med åren blivit en långt mer folklig och modern monark än sin far, säger norske hovreportern Kjell Arne Totland till Nettavisen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett team

När Sonja blev drottning hade Norge inte haft en drottning sedan 1938 då drottning Maud avled. Och Harald gjorde tidigt klart att Sonja inte skulle vara någon bakgrundsfigur. De skulle arbeta tillsammans som ett team – och så har det också blivit.

– Drottning Sonja har betytt oerhört mycket för utvecklingen och moderniseringen av monarkin i Norge, säger Kjell Arne Totland.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Stella Pictures och All Over Press.

Läs även:

Annons