Hovets kris efter beskedet – bakslaget för kungafamiljen

Drottning Margrethe kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

2020 såg så lovande ut, med drottning Margrethes 80-årsfirande, prinsessbröllopet i London – och kungafamiljens galakalas. Men nu är allt avblåst och kungligheterna sitter i karantän.

Coronaviruset att försatt Sverige i det värsta tänkbara krisläget, och det går inte ens att skingra tankarna med lite kunglig glamour.

Det började med att kungaparet tvingades ställa in sin representationsmiddag för första gången på 19 år, och de 150 gäster fick hänga tillbaka galaklänningarna och frackarna i garderoben.

Kungaparet.

Kungaparet.

Nu har också drottning Margrethes 80-årsfest frusit inne, med sin guldkantade gästlista och efter månader av intensiv planering. Prinsessan Beatrices bröllopsfest är avblåst, och kommer hon att få gifta sig alls så blir det minsta tänkbara ceremoni.

Kungliga festerna som har ställts in

Kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande, som brukar vara en av vårens varmaste och gladaste kungliga höjdpunkter, kunde av självklara skäl inte genomföras. Och Japans kejsarpar Naruhito och Masako som under stor pompa och ståt skulle ha gästat drottning Elizabeth under sitt statsbesök i maj ser av allt att döma ut att få stanna hemma, även om det inte har kommit något officiellt besked från det brittiska hovet.

I stället sitter de flesta kungligheterna i hemmakarantän.

Drottning Elizabeth, snart 94, kommer att isoleras på slottet Windsor från och med i dag. Kung Harald och drottning Sonja genomlider sin karantän på Kongsseteren efter den dåliga timingen med statsbesöket till Jordanien. Mary och Frederik har blivit hemkallade från Schweiz och drottning Margrethe, 79, har stängt in sig hemma på Fredensborgs slott för att minska risken att bli smittad.

Corona: Kungligheterna som sitter i karantän

Lika illa är det för den nederländska kungafamiljen, som gått i frivillig hemmakarantän efter skidsemestern i Lech. Och för prinsessan Märtha Louise och hennes tre barn, som måste isolera sig hemma efter USA-semestern hos Shaman Durek.

Prinsessan Märtha Louise.

Prinsessan Märtha Louise sitter i karantän.

LÄS MER: Märtha Louise och barnen satta i karantän efter besöket hos Durek

Och här hemma kan kungen inte längre träffa sin äldsta dotter kronprinsessan Victoria, eftersom Sveriges statschef och blivande statschef efter ett principbeslut inte får vistas i samma rum, allt för att undvika risken att de skulle smittas av corona båda två.

kronprinsessan victoria kungen

Ja, i denna djupt allvarliga coronakris bleknar till och med den brittiska kungafamiljens eget skandaldrama Megxit av, trots alla utspel och alla spektakulära turer. Nu när ovissheten kring coronapandemin är så stor och svår, känns Megxit nästan som en bagatell!

Meghan vinkar.

Vad var Meghan-dramat mot coronakrisen?

LÄS MER: Norska kungaparet satta i karantän

Foto: TT.