Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

23 år sedan – här är händelsen som förändrade Victorias framtid totalt

06 okt, 2020, 07:00 
AvJohanna Lejon
Det finns ett datum som förändrat hela Victorias liv, om det datumet, och om kronprinsessans kanske svåraste tid i livet, berättar vi i nya Svensk Dam Doku.
Annons

1997 berättar Sveriges kungapar för hela Sverige, och världen, att kronprinsessan Victoria är sjuk, att hon har ätstörningar. Men vad hände innan kronprinsessan insjuknade, och vad hände efteråt? I det första avsnittet i nya säsongen av Svensk Dam Doku berättar vi historien om Victoria och anorexin.

Vi berättar om datumet som förändrade allt, datumet som gjorde att kungaparet bestämde sig för att berätta sanningen om Victoria. En sanning som gjorde att kronprinsessan bara veckor senare reste till USA. Det var egentligen tänkt att Victoria skulle studera i Uppsala, istället hamnade hon på universitet Yale, hundratals mil hemifrån. Hur kom det sig, och varför stannade hon i två år, istället för bara en termin, som det var tänkt från början?

Victoria
Sveriges kronprinsessa i november 1997.

Hela historien hör du i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Det var, som sagt, i slutet av november 1997 som hovet gick ut med beskedet att Sverige kronprinsessan var sjuk – i ätstörningar.

Annons

– Vår förhoppning (att gå ut och berätta om ätstörningen, reds. anm.) är detta ska minska pressen på henne, vi hoppas på medmänsklighet och att hon inte ska vara så mycket i fokus utan mer i lugn och ro, berättade Elisabeth Tarras Wahlberg för Dagens nyheters reporter Lasse Granestrand, då, 1997.

Victoria
Kronprinsessan 1998, mellan lektionerna på Yale.

I dag, 23 år senare, mår Victoria bra. I en intervju i SVT har hon, inför sin 40-årsdag, berättat om den svåra tiden, då hon var sjuk.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, sa kronprinsessan Victoria i intervjun

Hon berättade också att hon försöker använda erfarenheten som en styrka, i arbetet som kronprinsessa.

– När man har mått dåligt själv så kan man, även om man mår dåligt av olika anledningar och i olika former, förstå andra som mår dåligt.

Svensk Dam Doku är en podcast från Svensk Damtidning. Den kommer ut varannan tisdag och finns där poddar finns.

Svensk Dam Doku

Foto: TT

Annons