25 år efter Estonia – Victoria i tårar under minnesceremonin

kronprinsessan victoria tårar estonia

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var djupt gripna när offren för Estoniakatastrofen hedrades vid minnesceremonien i dag.

I dag är det 25 år sedan Estonia gick under och klockan 14.00 inleddes den gripande minnesceremonin vid Estoniamonumentet på Djurgården i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel representerade kungafamiljen – detta eftersom kungaparet har ett privat åtagande under eftermiddagen.

kronprinsessan victoria lila kappa

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel representerade kungafamiljen vid Estoniamonumentet.

Direkt efter det första talet lade kronprinsessan Victoria ner en krans för att hedra katastrofens offer, som alltid med det blågula bandet med hennes och prins Daniels krönta monogram. Däremot talade hon inte själv denna gång, i stället var det statsminister Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén som grep alla med sina minnesord.

kronprinsessan victoria estonia

Kronprinsessan lade ner en krans vid monumentet.

För de överlevandes röst stod Kent Härstedt, 54 (numera ambassadör) och Sara Hedrenius, 45, som tillsammans blev något av en symbol för de 137 som kunde räddas på Östersjön den fasansfulla natten.

Statsminister Stefan Löfven var djupt tagen av situationen.

Mellan talen spelade Hemvärnets Musikkår Skaraborg och bland de som samlats för att minnas fanns förutom överlevande och anhöriga även representanter från Estlands, Litauens och Finlands ambassader.

852 personer omkom när Estonia sjönk

M/S Estonias förlisning är en av världens värsta fartygskatastrofer efter andra världskriget. Det var den 28 september 1994 klockan 01.48 som hon gick under i stormen på Östersjön, på sin färd från Tallinn till Stockholm. 852 personer omkom och av dem var 551 från Sverige. Sedan 1997 hedras deras minne vid Estoniamonumentet, skapat av den polske skulptören Miroslaw Balka.

Estoniamonumentet i Stockholm.

Minnesmonumentet på Djurgården i Stockholm bär orden: ”Deras namn och deras öde vill vi aldrig glömma”.

Kronprinsessparet anlände strax efter klockan 14.00 till ceremonien, som arrangerades av två av anhörigföreningarna (Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga samt Föreningen anhöriga Estonia, Lindesberg).

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: