27 oförglömliga bilder på Lilian och Bertil

31 mar, 2020, 09:03 
AvJohanna Lejon
Vilken kärlekshistoria! Vi har samlat 27 oförglömliga foton på prins Bertil och hans Lilian – paret som äntligen fick varandra – och fick visa sin kärlek för alla – efter SÅ många år av väntan och längtan.
Annons

1943. London under kriget. Han, Bertil, är prins av Sverige. Hon, Lilian Craig, är balettdansös. Hon har en man. Ute i kriget. Bertil och Lilian möts och förälskar sig. Men deras kärlek är långt ifrån enkel. Att Lilian redan är gift är egentligen det minsta problemet.

Efter att arvsprins Gustaf Adolf dött i en olycka 1947 var Bertil, vid sidan av vår då knappt ettåriga nuvarande kung, den enda möjliga tronarvingen. Att gifta sig med en kvinna av folket var det inte tal om. Absolut inte. Då skulle han, likt sina bröder, mista sin titel och monarkin i Sverige skulle vara rejält hotad.

Därför gav han upp kärleken. För plikten. Men inte helt förstås. Han och Lilian levde ändå tillsammans, men i hemlighet. Pressen visste det förstås, men Bertil vädjade till dem, till oss, att inte skriva.

– Jag är tillgänglig för er, det är bara att kontakta mig. Men Lilian lämnar ni ifred, ska han ha sagt.

Lilian skiljer sig. Hon reser till Sverige.  Hon flyttar, tillsammans med Bertil, in i det hus där Carl Philip och hans familj nu bor, Villa Solbacken på Djurgården.

Annons

De har, förutom den vita villan i Stockholm, också bostäder i Frankrike och Tylösand.

Lilian och Bertil lever ett lyckligt liv. Men de får inte gifta sig. Inte än. Först 1976, efter att kung Carl XVI Gustaf äktat Silvia Sommerlath, står bröllopet mellan Lilian och Bertil. Det är december, kallt. Men alla hjärtan i Slottskapellet på Drottningholm, där vigseln äger rum, är varma. Lilian får så äntligen sin kära man, den man hon älskat i över 30 år. Och ja, hon får en prinsesstitel.

I alla år är prinsessan Lilian och prins Bertil ett älskat kungligt par. De står kungaparet oerhört nära.

Lilian och Bertil reser, spelar boule, handlar i Östermalmshallen. De går ut med sina älskade hundar. De är lyckliga. Men visst saknar de en sak: barn. Tur då att Lilian har en så oerhört bra kontakt med kungabarnen. Hon blir deras extrafarmor. Det är med Lilian som Victoria talar när hon mött Daniel Westling. Lilian finns där för Daniel och Victoria, hon tror på dem när ingen annan gör det.

Annons

I januari 1997 dör Bertil. Lilian bor kvar på Solbacken. Hon fortsätter att synas i kungliga sammanhang. Hon är glad och rolig, smart och kvicktänkt. Och hon har en härlig – och vass – brittisk humor.

Men åren går, Lilian blir äldre, hennes kraft avtar. Glimten i ögat finns kvar, men hon är gammal nu. Den 10 mars 2013 somnar hon in. Och återförenas med sin älskade Bertil.

1956 Lilian Craig och prins Bertil på fest.

På promenad 1968.

Annons

Prinsessan Lilian i november 1971.

På fest 1972.

Lilian Craig och Bertil, prins Sverige, lämnar Kungliga Operan, efter firande av Kung Gustaf Adolfs 90-årsdag.

Annons

Prins Bertil och hans sambo Lilian Craig anländer till Slottskyrkan i samband med firandet av kung Gustaf VI Adolfs 90-årsdag 11:e november 1972.

Prins Bertil och hans gäst Lilian Craig anländer till hotell Sheraton i München, Västtyskland, 25 augusti 1972 under de pågående olympiska spelen. De var angelägna om att inte gå tillsammans.

Annons

1973. Kungafamiljen i Sainte-Maxime där prins Bertil och Lilian Craig äger en semestervilla. Från vänster ses prins Bertil, kronprins Carl Gustaf, prinsessorna Christina, Birgitta och Margaretha, Lilian Craig, prinsessan Désirée, baron Niclas Silfverschiöld, John Ambler samt prins Johann Georg.

Prins Bertil och hans sambo Lilian Craig lämnar Helsingborgs lasarett efter ett besök hos kung Gustaf VI Adolf i augusti eller september 1973

Annons

Prins Bertil och hans sambo Lilian Craig anländer till Helsingborgs lasarett för ett besök hos kung Gustaf VI Adolf i augusti eller september 1973

Prins Bertil och Lilian Craig ses anlända till Stockholms Slott i juni 1976.

Vid förlovningen 1976.

Annons

Prins Bertil och hans Lilian Craig vid lysningen i Slottskyrkan, november 1976.

1976-12-07 Prins Bertil och Lilian Craig gifter sig i Drottningholms slottskapell. Kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Lilian, prins Bertil, drottning Silvia och brudnäbben Helene Silfverschiöld.

Prins Bertil och hans sambo Lilian Craig anländer till en galaföreställning i Stockholm 1970.

Annons

Prinsessan Victorias dopdag. Familjebild kung Carl Gustaf och drottning Silvia med sin förstfödda dotter prinsessan Victoria i mitten, prinsessan Lilian till vänster och drottningens mamma Alice Sommerlath till höger, ovan Valther Sommerlath och Prins Bertil fotograferad tillsammans efter dopceremonin som tog plats i slottskyrkan den 27 sepetember 1977.

En puss!

Annons

1976. Prinsessan Lilian och prins Bertil utanför sitt hus i Frankrike.

December 1976. Prins Bertil och prinsessan Lilian anländer till Stockholm slott för sin bröllopsmiddag.

1979-10-18 Från vänster; kung Juan Carlos av Spanien, kung Carl Gustav, drottning Sofia av Spanien, drottning Silvia, prinsessan Lilian och prins Bertil.

Annons

Prins Bertil bakom ratten med prinsessan Lilian bredvid. Foto taget på motorbanan Ring Knutstorp i augusti 1982.

Prinsessan Lilian tillsammans med prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria samt drottning Silvia som är klädda i folkdräkt i samband med firandet av den svenska nationaldagen på Drottningholms slott 6:e juni 1984.

Annons

Bertil, prins och Lilian, prinsessa Sverige, på köprunda i Östermalmshallen, 1988.

Prins Bertil och prinsessan Lilian i Tylösand 1990.

Prinsessan Lilian tillsammans med prins Bertil och boxern Lucky på terasssen på Villa Mirage i Sainte Maxime på Franska rivieran. 1991.

Annons

Prins Bertil och prinsessan Lilian på villa Solbacken. 1995.

Prins Bertil och prinsessan Lilian under den officiella mottagningen vid firandet av kronprinsessans Victorias 18-årsdag 1995.

Foto: TT

Annons