Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

43 år senare! Silvias brudtärna besökte henne på Öland – se unika bilden

24 jul, 2019, 08:00 
Carmita Sommerlath var inte bara drottningens brudtärna – hon är också kronprinsessans doldiskusin. Se den nya bilden från Öland!
Annons

Minns du drottning Silvias brudtärna?

Drottningens brorsdotter Carmita Sommerlath vid kungaparets bröllop 1976.

18-åriga Carmita Sommerlath hade hela världens blickar på sig när hon gjorde entré i Storkyrkan den 19 juni 1976, tio steg efter sin faster Silvia. Hon gick sist i kungaparets brudfölje, och var klädd i en lång vit klänning av bomullspiké, designad av modehuset Diors chefdesigner Marc Bohan, men sydd av Hagasessornas barnsömmerska Gerda Jansson.

Näbbklänningarna och tärnklänningen från kungaparets bröllop, i design av Dior och Marc Bohan.
Tärnklänningen, designad av Dior.

Det var också Carmita som bar in drottningens vigselring, samma ring i vitt guld med briljanter som nu har suttit på drottning Silvias vänstra ringfinger i 43 år.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men sedan den där dagen i juni 1976 har vi inte sett till Carmita mycket alls, i alla fall inte i officiella kungliga sammanhang. Trots att kontakten med faster Silvia alltid har varit nära och varm, har Carmita förblivit något av en Sommerlath-doldis, och det krävdes mycket letande innan jag till slut lyckades hitta den här bilden på henne från kronprinsessans bröllop:

Drottning Silvias brudtärna Carmita Sommerlath med sin man Pierre Baudinet.
Carmita Sommerlath med sin man Pierre Baudinet.

Och här ser du henne på prinsessan Estelles dop, inringad med rött:

Drottning Silvias brudtärna Carmita Sommerlath på prinsessan Estelles dop 2012.
Det finns knappt några nytagna bilder på Carmita Sommerlath – hon håller helt enkelt så låg profil att fotograferna missar henne.
Annons

Men häromdagen, på Victorias födelsedag, fick vi i alla fall en glimt av henne i det kungliga strålkastarljuset. Limousinen från Kungliga Hovstallet bromsade in på Borgholms Idrottsplats och ur steg Carmita tillsammans med sin bror Thomas Sommerlath och hans familj.

Kronprinsessans kusin Thomas Sommerlath med sin syster Carmita Sommerlath (tvåa från vänster).
Kronprinsessan Victorias födelsedagsgäster. Carmita Sommerlath är tvåa från vänster, mellan sin bror Thomas (i blått) och hans sambo Bettina (i mönstrad klänning).

Och anledningen till detta sällsynta Sverigebesök? Ja, kungaparet hade bjudit in en hel rad släktingar till Solliden, och dessutom fyllde ju kronprinsessan år.

Så lever drottning Silvias brudtärna Carmita Sommerlath i dag

Drottning Silvia som brud 1976 med sin tärna Carmita Sommerlath och två av brudnäbbarna: Hélène Silfverschiöld och Amelie Middelschulte.
Tärnan Carmita hade vita orkidéer i håret, samma blomma som drottning Silvia hade i sin brudbukett. På bilden ser du även två av näbbarna: Hélène Silfverschiöld (dotter till prinsessan Désirée) och lilla Amelie Middelschulte.

I år har det som sagt gått 43 år sedan den här ikoniska bröllopsbilden togs och själv har Carmita Sommerlath hunnit fylla 61. Hon arbetar som chefsassistent på Securitas och har två vuxna barn, Chloé, 30, och Thibault, 32, från sitt första äktenskap med Serge Louis Marie de Radigues de Chennevière.

Numera är Carmita gift med advokaten Pierre Baudinet och familjen bor i Belgien sedan många år, närmare bestämt utanför Liège i den fransktalande delen av landet. Kungafamiljen hälsar på med jämna mellanrum, bland annat fanns kungen, faster Silvia och kusin Victoria bland gästerna när Carmita (som är dotter till drottningens äldsta bror Ralf) firade sin 50-årsdag på en restaurang hemma i Liège.

Foto: TT

Annons