Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

5 år som änka – så blev prinsessan Mabel lycklig igen

28 dec, 2018, 15:00 
Prinsessan Mabel med Luana och
Fem år efter begravningen av maken Johan Friso har Mabel gått vidare i livet.
Annons

Från sorg till glädje. Det var nattsvart för holländska prinsessan Mabel, som så tragiskt förlorade sin make 12 augusti 2013 efter det att han legat i koma ett år. Prins Johan Friso var länge medvetslös efter en skidolycka 2012. Han hamnade under en lavin i skidorten Lech i Österrike. Johan Friso var kung Willem Alexanders lillebror.

Det har varit många tårar, ensamma stunder och en kamp för Mabel. Hon blev änka i unga år och har fått stöd och tröst av övriga i kungafamiljen. Ingen har en så nära relation till sin svärmor Beatrix som Mabel. De har verkligen kunnat dela sorgen och minnena av Friso.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Tillsammans har de pratat, gråtit och sörjt Friso, som gick bort alldeles för tidigt. Prinsessans två döttrar, grevinnorna Luana, 13, och Zaria, 12, har levt utan pappa i fem år, men Mabel har funnits där för dem – alltid. Beatrix, exdrottningen och Frisos mor, har sett till att barnbarnen har fått minnas och se bilder på sin pappa så att han inte glöms bort.

Begravning för Johan Friso

Vi vet ju hur det var för vår egen kung, som berättat hur ingen någonsin talade om hans far, som dog i en flygolycka när kungen bara var ett år.

Annons

Sprudlande

Tiden läker sår, heter det ju. Och så här fem år efter begravningen är det en helt annan Mabel som vi ser. Inte den ledsna, ensamma tvåbarnsmamman utan en sprudlande aktiv kvinna i sina bästa år.

Beatrix och Mabel

Hon har kommit igenom sorgen genom dels sin svärmors hjälp och dels genom sitt engagemang i välgörehetsfrågor. Vänner och familjen har dessutom varit ett stort stöd.

Prinsessan Mabel

Och 2018 har varit ett år då den holländska prinsessan verkligen ser ut att ha hittat tillbaka till livet. Hon var politiskt engagerad innan hon mötte Friso och i dag arbetar hon med projektet Girls not Brides, som syftar till att ge unga flickor ett liv i stället för giftermål innan de ens blivit tonåringar. I New York träffade hon kungliga kollegan Victoria från Sverige.

Annons
Victoria och Mabel

Nyligen var Mabel och talade i FN för sin sak. Hon är mycket respekterad i sitt hemland och en populär person, som blir inbjuden till att tala på ett flertal event. Mabel är, precis som övriga holländska prinsessor, välutbildad och engagerad.

Prinsessan Mabel har också behållt sin plats i kungahuset. Några tyska tidningar berättar att prinsessan Beatrix och kung Willem-Alexander gett Mabel möjligheten att söka sig och döttrarna ett nytt liv och kanske också en ny make i framtiden. Dessutom säger tidningarna att hon alltid kommer att tillhöra kungafamiljen.

Annons

Här kan ni se och höra prinsessan Mabel tala.

Läs mer

Foto: IBL

Annons