50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!
”Vad gör jag nu?” Det var Sonjas första tanke när hon hamnade bredvid kronprins Harald på en fest. Deras romans blev dramatisk, men allt slutade ju lyckligt. Idag firar de guldbröllop och vi har historien om deras kärlek.
Annons

Första gången de träffades var Sonja 14 och Harald 15. Det var under en segling och sedan tog det sju år innan de möttes igen på en fest hos en gemensam god vän. Det var hösten 1959 och drottning Sonja har berättat att hon fick fjärilar i magen:
– Jag minns att vi blev stående bredvid varandra fram på kvällen. Han höll mig i handen och jag tänkte ”Vad gör jag nu?”

Annons

Just den saken löste sig förstås, men Haralds pappa kungen var inte road eftersom Sonja inte var kunglig, och valde att inte träffa henne alls under de nio långa åren då de väntade på att få förlova sig.

Sonjas och Haralds kärleksdrama på löpsedlarna. Faksimil av tidningen Aktuell från september 1967.
Sonjas och Haralds kärleksdrama på löpsedlarna. Faksimil av tidningen Aktuell från september 1967.
Annons

Den osäkra situationen gjorde också att Sonja och Harald gjorde slut flera gånger.

– Jag hade ju väldigt blandade känslor. För jag var både glad i Sonja, samtidigt som jag också hade dåligt samvete gentemot min far och Norge, berättade Harald i en tv-dokumentär som sändes i norska NRK för några år sedan.

– Jag sa att om jag inte kan gifta mig med henne, så kommer jag inte att gifta mig alls.

Kung Harald kämpade verkligen för sin Sonja och han var en av de första tronarvingarna att få gifta sig av kärlek. På det viset kan man faktiskt säga att han banade väg för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 40 år senare.
Harald kämpade verkligen för sin Sonja och han var en av de första tronarvingarna att få gifta sig av kärlek. På det viset kan man faktiskt säga att han banade väg för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 40 år senare.
Annons

Och sedan slutade det ju lyckligt! Just precis idag har Harald och hans Sonja varit gifta i 50 år och i eftermiddag åker de kortege till sin bröllopskyrka i samma Cadillac som på bröllopet 1968.

Nu – och då. Här är de tillbaka i samma sammetsfåtölj i vardagsrummet i Sonjas barndomshem, den gula funkisvillan som då låg på Tuengen allé 1 B i Oslostadsdelen Vinderen.

Annons
Kung Harald och drottning Sonja tillbaka i hennes barndomshem på Tuengen allé 1b, som då låg i Oslo.
– Så många minnen! säger drottning Sonja.

Och minns ni Sonjas uppriktiga ord vid hennes och Haralds stora födelsedagsfirande förra året?

– Som ni vet var det väldigt många som inte ville tro på oss eller vår relation – eller ens tillåta den. Att kungen och jag står tillsammans här idag är resultatet av en lång resa präglad av motstånd, kärlek, frustration, vänskap, humor och en hel del envishet.
– Så jag sänder ett varmt tack tillbaka till min man – även om han en gång kallade mig ”Trollet”!

Foto: Stella Pictures, Sjöberg Press, Maihaugen.no, Instagram

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!”

 1. Trixie skriver: 29 augusti, 2018

  Vår fantastiske dronning?


 2. Magdalena skriver: 29 augusti, 2018

  Et kongepar helt etter mitt hjerte. Åpne, fordomsfrie, med en raushet og toleranse som gjør dem elsket av folket. De har modernisert kongehuset til det kanskje mest moderne i Europa. De viser vei i viktige verdispørsmål og står fjellstøtt med oss når tragedier og katastrofer rammer. Jeg håper vi får beholde dem i mange år til.


 3. undrende skriver: 29 augusti, 2018

  Helt supert Kongepar ! Gratulerer !


 4. vesna skriver: 30 augusti, 2018

  Ni är fantastiska som föräldrar, kungaparet, människor, mor-och farföräldrar och så vidare. Jag är berörd av er historia men för er gäller: “Störst av allt är kärleken.” Jag önskar er god hälsa, glädje och många kärleksfulla stunder tillsammans. Ha det så bra i fortsättningen, fina paret!


 5. Monarkist skriver: 30 augusti, 2018

  Ett kungapar som går hand i hand med tiden och andra människor i Norge. Stort grattis till er båda.


 6. Pia skriver: 31 augusti, 2018

  Jag beundrar detta kungapar för deras med/- mänsklighet, enkelhet och värdighet. De hjärtligaste gratulationer på guldbröllopsdagen.


 7. Esse skriver: 1 september, 2018

  kan detta hända i Sverige?


 8. Rosenknopp skriver: 3 september, 2018

  Ett sympatiskt par som bjuder på sig själva i alla tvintervjuer och alltid har ett avslappnat tilltal visavi intervjuare och tvtittarna (något bernadottarna kunde låta sig inspireras av nån gång)
  Fantastisk bedrift att hållit ihop såpass länge med tanke på hur vanligt det är m skilsmässa numer


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar