Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

”Vad gör jag nu?” Det var Sonjas första tanke när hon hamnade bredvid kronprins Harald på en fest. Deras romans blev dramatisk, men allt slutade ju lyckligt. Idag firar de guldbröllop och vi har historien om deras kärlek.

Första gången de träffades var Sonja 14 och Harald 15. Det var under en segling och sedan tog det sju år innan de möttes igen på en fest hos en gemensam god vän. Det var hösten 1959 och drottning Sonja har berättat att hon fick fjärilar i magen:

– Jag minns att vi blev stående bredvid varandra fram på kvällen. Han höll mig i handen och jag tänkte ”Vad gör jag nu?”

Just den saken löste sig förstås, men Haralds pappa kungen var inte road eftersom Sonja inte var kunglig, och valde att inte träffa henne alls under de nio långa åren då de väntade på att få förlova sig.

Sonjas och Haralds kärleksdrama på löpsedlarna. Faksimil av tidningen Aktuell från september 1967.

Sonjas och Haralds kärleksdrama på löpsedlarna. Faksimil av tidningen Aktuell från september 1967.

Den osäkra situationen gjorde också att Sonja och Harald gjorde slut flera gånger.

– Jag hade ju väldigt blandade känslor. För jag var både glad i Sonja, samtidigt som jag också hade dåligt samvete gentemot min far och Norge, berättade Harald i en tv-dokumentär som sändes i norska NRK för några år sedan.

– Jag sa att om jag inte kan gifta mig med henne, så kommer jag inte att gifta mig alls.

Kung Harald kämpade verkligen för sin Sonja och han var en av de första tronarvingarna att få gifta sig av kärlek. På det viset kan man faktiskt säga att han banade väg för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 40 år senare.

Harald kämpade verkligen för sin Sonja och han var en av de första tronarvingarna att få gifta sig av kärlek. På det viset kan man faktiskt säga att han banade väg för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, 40 år senare.

Och sedan slutade det ju lyckligt! Just precis idag har Harald och hans Sonja varit gifta i 50 år och i eftermiddag åker de kortege till sin bröllopskyrka i samma Cadillac som på bröllopet 1968.

Läs mer: Bildextra! Här fäller drottning Sonja glädjetårar

Nu – och då. Här är de tillbaka i samma sammetsfåtölj i vardagsrummet i Sonjas barndomshem, den gula funkisvillan som då låg på Tuengen allé 1 B i Oslostadsdelen Vinderen.

Kung Harald och drottning Sonja tillbaka i hennes barndomshem på Tuengen allé 1b, som då låg i Oslo.

– Så många minnen! säger drottning Sonja.

Och minns ni Sonjas uppriktiga ord vid hennes och Haralds stora födelsedagsfirande förra året?

– Som ni vet var det väldigt många som inte ville tro på oss eller vår relation – eller ens tillåta den. Att kungen och jag står tillsammans här idag är resultatet av en lång resa präglad av motstånd, kärlek, frustration, vänskap, humor och en hel del envishet.

– Så jag sänder ett varmt tack tillbaka till min man – även om han en gång kallade mig ”Trollet”!

Läs mer: Nu kan du komma in i drottning Sonjas kärlekshus!

Foto: Stella Pictures, Sjöberg Press, Maihaugen.no, Instagram