50-årig bröllopsdag för kung Albert och drottning Paola

50-årig bröllopsdag för kung Albert och drottning Paola

Det var varit stora festligheter i Belgien i helgen, drottning Paola och kung Albert II har varit gifta i 50 år och firade en gigantisk bröllopsdag. Men det hela höll på att sluta med förskräckelse...

 

Kung Albert och hans maka drottning Paola gifte sig den 2 juli 1959.

Detta jubileum firades den 30 augusti i slottet Laeken utanför Bryssel med en stor fest.

Förutom alla andra medlemmar av den kungliga familjen i Belgien var även 70 andra brudpar som gifte sig samtidigt, det vill säga den 2/7 1959 inbjudna.

Detta innebar att över 1000 gäster skulle fira sina bröllopsdagar tillsammans ute vid det kungliga slottet. Fast det hela höll verkligen på att sluta med förskräckelse. För två av de hästburna vagnarna, med några bröllopsfirande belgare kolliderade i farten och tumult utbröt.

Två personer bröt benet

Olyckan inträffade efter att två hästar blivit stuckna av någon insekt och bara drog iväg, rapporterar Expatica.com.

De två personer som blev allvarligast skadade bröt benen i olyckan uppger belgiska tidningar, medan de två andra passagerarna blott fick lättare skador.

Givetvis skickade hela kungafamiljen genast sina varmaste hälsningar till paren som nu fick tillbringa dagen på sjukhus istället för i slottsparken.

Med under festligheterna var också prinsessan Astrid och prins Lorenz som gifte sig 16 december 1984, kronprins Philippe och kronprinsessan Mathilde som firar 10-årig bröllopsdag i december, samt prins Laurent och hans maka prinsessan Claire som har varit gifta i sex år.

 

Foto: TT