Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Alexandras väg från karriärkvinna till prinsessa

20 apr, 2007, 16:17 
Agneta Nisbeth
Annons
Prinsessan Alexandra och prins Joachim.
Prinsessan Alexandra och prins Joachim.

Hon var karriärkvinnan från Hongkong som blev den perfekta prinsessan – och som chockade alla genom att göra totalrevolt och förälska sig i en 14 år yngre fotograf. Alexandras liv är ett äkta kungligt skandaldrama!

Alexandra Christina Manleys historia innehåller alla rafflande komponenter som behövs för en riktigt saftig intrig – kärlek och karriär, men också svek och motgång.

Alexandra var ett välbekant namn i Hongkongs finanskvarter och hon minglade vant på societetsfester, och kunde definitivt konsten att föra sig i de fina salongerna. Och just på en sådan tillställning, i januari 1994, hamnade hon bredvid en lång mörk man, praktikant på danska rederiet Maersks Hongkong-kontor. Det var prins Joachim, fem år yngre än hon själv.

Annons

– Jag fick honom till bordet. Jag tyckte han var spännande, humoristisk och väldigt sympatisk, men jag tänkte inte på honom som mannen i mitt liv.

Men ack så fel hon hade.

Danskarna togs på sängen – plötsligt en dag i maj 1995 stod Alexandra bara där på slottsbalkongen i piffig dräkt med förlovningsringen på fingret. Bröllopet hölls den 18 november 1995 i Frederiksborgs Slotskirke och hon blev snart kungafamiljens populäraste medlem.

Glädjen visste självklart inga gränser när Nikolai föddes den 28 augusti 1999 och ytterligare en liten prins såg dagens ljus den 22 juli 2002.

Men vardagslunken på Schackenborg Slot i lilla sömniga Møgeltønder – och de gråa danska vintrarna – började samtidigt gå Alexandra på nerverna. Hon började känna sig som en fånge i en gyllene bur.

Trist lantliv

Livet på danska landsbygden var helt enkelt för trist för en före detta businesskvinna från Hongkong. Skvallret om att äktenskapet inte var lyckligt hade rullat igång redan innan Nikolai föddes, men vad få visste var att Joachim och Alexandra redan levde skilda liv och bara sågs i officiella sammanhang.

Annons

2004 slog bomben ner: det danska kungahuset stod inför sin första skilsmässa sedan 1846.

Sympatierna gick till Alexandra snarare än till partyprinsen som fortsatte sin kungliga turné på Köpenhamns barer. Men vindarna började blåsa åt ett annat håll när det uppdagades att Alexandra hade en ny – och 14 år yngre – man. Som grädde på moset hade de inlett sitt förhållande redan 2003, under arbetet med en TV-dokumentär i Thailand.

Otrohet! Inte undra på att Joachim tagit till flaskan.

Trotsade missnöjet

Snygge filmaren Martin Jörgensen, 29 år, var ju heller ingen duvunge! Snarare tvärtom: vännerna beskrev en tjejtjusare som blivit pappa till en liten flicka redan som 16-åring.

Så nog måste det vara kärlek för Alexandra då hon trots kungligt missnöje stod brud den 3 mars i år, nu för att bli fru Jørgensen. I samma stund som hon sa ja till Martin, satte hon också slutgiltigt punkt för sitt kungliga liv.

Martin är drömprinsen och nu ryktas det om att Alexandra är på god väg med nästa överraskning – familjen hemma på Svanemøllevej i Köpenhamn ska bli större till hösten.

Ett nytt kapitel är på väg att skrivas i sagan om Alexandra Christina Manley – karriärkvinnan som blev prinsessa av Danmark, men som valde kärleken och som nu förlorat halva kungariket för att bli en alldeles vanlig dansk fru Jørgensen.

Foto: All Over Press, Colourpress, Scanpix

Annons