Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

6 000 gäster och 27 000 koppar te! Så går det till på drottningens gardenparty

31 maj, 2018, 09:00 
I dag är det gardenparty på Buckingham Palace! 8 000 gäster kommer mingla ut på det exakt 21 millimeter höga gräset och drottningen bjuder på 20 000 snittar och 27 000 koppar te...
Annons

Här är festen som alla vill bli bjudna på! Garden party-säsongen är i full sving för den brittiska kungafamiljen – och hos några lyckligt utvalda dimper detta åtråvärda inbjudningskort ner i brevlådan.

Så här ser det ut – det åtråvärda inbjudningskortet till drottning Elizabeths gardenparty.
Det eftertraktade inbjudningskortet.

Drottningen har fyra gardenpartyn varje sommar, tre på Buckingham Palace i London och ett på sitt skotska slott Palace of Holyroodhouse i Edinburgh. Och redan nu på torsdag är det dags igen. Då strömmar mellan 6 000 och 8 000 lyckliga ut på den perfekt klippta jättegräsmattan utanför Buckingham Palace. Grindarna slås upp klockan 15.00 och sedan sprider sig havet av hattar ut över gräset.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

En timme senare gör kungafamiljen entré till tonerna av God Save the Queen. Startskottet för att gardenpartyt är igång. Värdinnan drottning Elizabeth minglar rutinerat runt och stämningen brukar vara avslappnad. Brittiska kungafamiljen är experter på den här sortens småprat.

Annons
Drottning Elizabeth minglar rutinerat runt på sitt gardenparty på Buckingham Palace.
Värdinnan drottning Elizabeth i aktion.

Deras garden partyn är en anrik kunglig sommartradition – de har hållits på Buckingham Palace i 159 år. Och enda sättet att bli bjuden är att bli rekommenderad av någon av de institutioner som tipsar drottningen om namn. De som passerar nålsögat har alla gjort insatser för det brittiska samhället, det kan vara allt från entreprenörer till hjälparbetare.

Rätta looken på drottning Elizabeths gardenparty. Klädkoden är dräkt, eller klänning med kavaj eller kappa. Och hatt förstås.
Rätta gardenparty-looken. Det ska vara dräkt eller klänning med kavaj eller kappa. Och hatt förstås.

Gräset förbereds minutiöst dagen före, det måste vara exakt 21 millimeter högt! Och det klipps alltid i två riktningar, för att få den rätta stiliga ruteffekten…

Annons
Gardenparty på Buckingham Palace. Gästerna radar upp sig för att hälsa på de brittiska kungligheterna.
Här ser man ”stråket” där gästerna radar upp sig för att hälsa på kungafamiljen. Och bakom tronar det kungliga tetältet.
Meghan och Harry på gardenparty på Buckingham Palace.
På det senaste gardenpartyt var det Meghan och Harry som var hetast i vimlet.

Kungligheterna minglar runt bland gästerna som står uppradade längs olika ”vägar” (alla tar varsin för att hinna hälsa på så många som möjligt). Sedan brukar drottning Elizabeth fortsätta till The Royal Tea Tent, som är uppdukat med allt från gurksnittar till jordgubbsbakelser. Och där blir hon presenterad för ytterligare en rad gäster.

Annons

Varje gardenparty går det åt 27 000 koppar te, 20 000 snittar och 20 000 tårtbitar… Och två orkestrar står för underhållningen.

Nu är vi inne i det rekordlånga partytältet…

…och självklart finns det bekväma stolar och bord för den som tröttnat på att mingla.

Gästerna vid gardenpartyt på Buckingham Palace.
Fällstolar för den som vill vila fötterna och småbord för tekoppen.

Men vad gör man om det regnar? Svar: Tränger ihop sig under tak… Eller tar fram paraplyet, som Her Majesty.

Annons
Ösregn på drottning Elizabeths gardenparty.
Ösregn på gardenpartyt. Katastrof!

Se filmen – bakom kulisserna på det kungliga gardenpartyt:

Foto: Stella Pictures, IBL

Annons