Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

6 år efter Johan Frisos död – så lever Mabel idag

23 dec, 2019, 07:00 
AvEmma Sanderberg
Dödsfallet chockade Nederländerna. En skidolycka resulterade i att kung Willem-Alexanders lillebror avled, endast 44 år gammal. Kvar lämnade prins Johan Friso sin fru samt två döttrar. Vi kan berätta hur de lever idag.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 51?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 51?

Den 17 januari 2012 förändrades allt. Prins Johan Friso av Nederländerna var ute och åkte skidor i skidorten Lech i Österrike, när en lavin plötsligt utlöstes och prinsen hamnade mitt i den.

I hela 15 minuter låg han under snön och när han väl kunde återupplivas hade han drabbats av allvarliga hjärnskador.

Johan Friso låg i koma i över ett år

Efter den första akuta vården på sjukhuset i Innsbruck flögs Johan Friso till London för att få hjärnkirurgisk specialistvård. För det var i London, och inte Nederländerna, som Johan Friso bodde sedan flera år tillbaka. När han gifte sig med sin älskade Mabel 2004 förlorade han arvsrätten till tronen eftersom Mabels tidigare äktenskap med den ökände knarkhandlaren Klaas Bruinsmaa inte uppskattades av hovet.

Prins Johan Friso och hustrun prinsessan Mabel. På bilden anländer de till kronprinsessan Victorias bröllop 2010.
Prins Johan Friso och hustrun prinsessan Mabel. På bilden anländer de till kronprinsessan Victorias bröllop 2010.

Så efter bröllopet 2004 flyttade makarna flyttade till London och fick två döttrar tillsammans. Men trots specialistvården i London efter olyckan avled prins Johan Friso den 12 augusti 2013 efter att ha legat i koma sedan över ett år tillbaka.

Annons

Sorgen var total. Mabel såg nattsvart när hon förlorade sin make. Prins Johan Friso var drottning Beatrixs näst äldste son, och alltså lillebror till nuvarande kung Willem-Alexander. Hela Nederländerna var i chock när nyheten blev offentlig. Kungens lillebror hade avlidit, endast 44 år gammal.

Drottning Beatrix tillsammans med prinsessan Mabel, hösten 2019.
Drottning Beatrix tillsammans med prinsessan Mabel, hösten 2019.

Mabel blev plötsligt änka med två barn att ta hand om. Men mitt i sorgen fann hon mycket stöd i sin nära relation till svärmodern Beatrix, som även hon var sörjande. Tillsammans har de genom åren delat på sorgen och minnena av Johan Friso. Nu har det snart gått sju år sedan den där tragiska dagen inträffade. Hur ser livet ut nu för tiden?

Annons

Mabel engagerar sig i välgörenhetsfrågor

Drottning Beatrix har sett till att barnbarnen inte glömt bort sin far, som var så små när han gick bort. Numera är Mabel en sprudlande, aktiv kvinna som kommit igenom den värsta sorgen med sin svärmors hjälp. Mabel har engagerat sig i välgörenhetsfrågor i många år, och efter makens bortgång har hon nu äntligen hittat tillbaka till sitt viktiga arbete.

Prinsessan Mabel

Prinsessan Mabel är respekterad i sitt hemland och högt älskad av alla i den nederländska kungafamiljen. Det var till exempel en självklarhet att hon behöll sin plats i kungahuset även efter makens bortgång. Numera lägger Mabel sin tid på barnen och arbetar med projektet Girls not Brides, som syftar till att unga flickor ska slippa gifta sig som tonåringar.

Annons
Annons