Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

6 år sedan prinsessan Lilian gick bort – vi minns henne med 17 bilder

10 mar, 2019, 17:00 
Förbjuden kärlek, men med lyckligt slut. Prinsessan Lilians livsöde griper tag och här kan vi visa de unika bilderna från hennes år som prins Bertils hemliga sambo.
Annons

Inget slår kungens beskrivning av prinsessan Lilian: 2 gröna ögon, 150 g klokhet och 1 1/2 matsked charm! Hon stod alltid för värdighet och kunglig elegans, men hon var också blixtrande rolig och kunde minsann dra snudd på fräcka skämt utan att blinka.

Nu är det sex år sedan hon somnade in, 97 år gammal, och kungafamiljen är allt lite gråare utan hennes skojigheter.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Lilian.
Hon var prins Bertils darling – och kungabarnens fina extrafarmor.

Lilian föddes som Lillian May Davies, den 30 augusti 1915 i Swansea, Wales. I augusti 1943 träffade hon prins Bertil, då biträdande marinattaché, på medlemsklubben Les Ambassadeurs Club i London. Och det finns faktiskt en bild från deras första träff:

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prins Bertil. Lilian Craig. Prinsessan Lilian.
Lilian Craig och prins Bertil på första dejten.

Lilian var rapp redan då. När han presenterades som prins av Sverige sa hon blixtsnabbt: ”I så fall är jag drottningen av Saba!”

Men det blev en förbjuden kärlek på många sätt, eftersom Lilian var gift. Efter kriget, och skilsmässan, köpte de i alla fall Villa Mirage i Sainte-Maxime och blev världens första kungliga sambopar. Några utsikter att få gifta sig hade de inte, plikten vilade tung på prins Bertil efter att kungens pappa omkommit 1947.

Annons

Här är en av de få bilder som finns på Lilian från de hemliga samboåren i Stockholm.

Lilian Craig. Prinsessan Lilian.

Och här är hon, 43 år gammal, på en bild tagen på en okänd flygplats i september 1958:

Mrs Lilian Craig stiger av flyget i september 1958, på en okänd flygplats.

Visst kunde Lilian röra sig i Stockholm, som här i köttaffären under en inköpsrunda 1968. Men hon och prins Bertil kunde aldrig visa sig ute tillsammans.

Annons
Lilian Craig i Stockholm 1968, innan hon blev prinsessan Lilian.

De fick vänta i 33 år på att gifta sig. Men i början på 1970-talet mjuknade hennes ”svärfar” gamle kungen och Mrs Lilian Craig blev inbjuden till hans officiella 90-årsfirande. Här är hon på väg till galaföreställningen på Kungliga Operan i Stockholm, i gnistrande tiara och full aftontoilette. För första gången fick hon göra offentlig entré tillsammans med prins Bertil.

Lilian Craig. Prinsessan Lilian. Prins Bertil.

Och här är hon i mars 1976, på väg för att gratulera kungaparet som precis hade eklaterat sin förlovning:

Annons
Lilian Craig. Prinsessan Lilian.

Vid den här tiden kunde hon nog ana ljuset i tunneln. Kungen sa ja till giftermål och den 7 december 1976 fick hon och Bertil äntligen varandra i Drottningholms slottskapell. Lilian sa ja dimblått shantungsiden och prins Bertil hade lyckats ordna fram hennes älsklingsblommor liljekonvaljer, trots att det var mitt i kallaste december.

Lilian Craig. Prinsessan Lilian. Prins Bertil. Bröllopet 1976.

Efter vigseln mötte de för första gången pressen.

Annons

– Det är bara en sak vi ångrar och det är att vi inte har kunnat gifta oss tidigare så vi har inte kunnat skaffa barn, det är lite sorgligt, sa prins Bertil.

– But after all, we are still very happy, aren’t we?

Sverige hade fått en ny prinsessa, och inte vilken prinsessa som helst, prins Bertils nyblivna fru älskade practical jokes och såg till att sätta sprätt på det mesta. Lilian var avväpnande rolig och brittiskt kvick. Hon var alltid blixtsnabb i repliken och hade perfekt timing!

Prinsessan Lilian.
Så elegant – och så rolig!

– Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning, sa kungen efter hennes bortgång och vi kan inte annat än hålla med. Prinsessan Lilian hittade alltid något att skoja om!

Annons
Prinsessan Lilian.

Och när prins Carl Philip hade studentfest anlände hon i krullig peruk…

Prinsessan Lilian.

Lilian älskade fart och fläkt och den här vårdagen kom hon glidande på Kungliga Djurgården i ett riktigt vrålåk, med vinden i håret och hovmarskalk Elisabeth Palmstierna vid sin sida.

Annons
Prinsessan Lilian. Hovmarskalk Elisabeth Palmstierna.

Då och då kunde man också råka på henne på Östermalm i Stockholm, som här när hon hade varit och handlat på ICA Banér 2006.

Prinsessan Lilian utanför Ica Banér på Östermalm i Stockholm.

Då hade hon varit ensam i nästan tio år. Hennes Bertil gick bort 1997 och han lämnade ett oändligt stor tomrum i hennes liv. Drottning Silvia flyttade in hos henne den första svåra tiden och sedan hade hon sina väninnor, som Sickan Carlsson som varit hennes förtrogna ända sedan 1940-talet.

Annons
Prinsessan Lilian. Lilian Craig. Prins Bertil.

Av kungaparet fick hon också en tröstpresent: hundvalpen Bingo, en golden retriever som sedan blev hennes trogna sällskap på Villa Solbacken.

Prinsessan Lilian med sin hund Bingo.

Men åren gick och även om prinsessan Lilian fick vara frisk och stark väldigt länge, så sviktade krafterna på slutet. Hon gick bort den 10 mars 2013 och hedrades med en stor kunglig begravning på Stockholms slott.

Annons
Minnesporträtt på prinsessan Lilian på slottet och en vas med liljekonvaljer.

Slottskyrkan var fylld av blommor och drottning Margrethe kom flygande från Köpenhamn.

Kungafamiljens kransar vid prinsessan Lilians begravning i Slottskyrkan 2013.
Kungafamiljens kransar gick i rosa, violett, gult och vitt.

Och på kistan, ja där vilade en bukett med liljekonvaljer.

Annons
Liljekonvaljer på prinsessan Lilians kista 2013.

Men minnena av Lilian och Bertil och deras kärlek finns för alltid kvar. Och själva glömmer vi aldrig prinsessan Lilians sista farväl till sin Bertil: tonerna av ”deras” låt, Nat King Coles Unforgettable, som fyllde kyrkan under Bertils begravning.

Prinsessan Lilian och prins Bertil. En kyss före bröllopsmiddagen på Stockholms slott den 7 december 1976.
Slutet gott, allting gott. En bild från bröllopsmiddagen på Stockholms slott, den 7 december 1976.

Bonusfakta:

1 ½ matsked charm!

Missa inte detta! Här är kungens oförglömliga tal till Lilian vid bröllopslunchen på Stockholms slott den 7 december 1976. Han fångade henne på pricken med detta roliga recept på Ostsufflé à la Lilian!

Annons
  • 1 1/2 matsked charm
  • 1 1/2 matsked humor
  • 2 3/4 dl personlighet
  • 150 g klokhet
  • 2 gröna ögon
  • Många glada skratt

Tillagning: Charm och humor fräses, späd med personligheten. Klokheten tillsätts under omrörning. Tålamod och omdöme bredes över den färdiga formen. Glitter och leende strös över i riklig mängd. Tillagas med stort tålamod, gräddningstid 33 år. Resultatet blir superbt!

Prinsessan Lilian framför porträttet av sig själv som ung.
Lilian-porträttet som prins Bertil älskade. Nu hänger det hemma hos en av medlemmarna i kungafamiljen.

Läs mer:

Foto: TT

Annons