6 hemligheter om The Crown

the crown drottning Elizabeth

Miljöerna, kläderna, scenerna – och framför allt skådespelarna är mycket imponerande. Här är 6 saker som du bör veta inför kommande säsongen av The Crown!

Vad vi har väntat. Äntligen är dramaserien The Crown tillbaka på Netflix. Det storslagna kostymdramat visades för första gången 2016 och har sedan dess hyllats av såväl fans som kritiker. När vi återser den brittiska kungafamiljen i The Crown igen är det ungefär där säsong två slutade, året är 1964 och sedan kommer säsongen att ta oss in i det tidiga 1970-talet.

Elizabeth

Vi har bjudits på en hel del ur verkliga livet från Englands kungafamilj. Mycket har hänt: prins Louis födsel, prins Harrys och Meghans bröllop och hertigparet av Sussex lyckliga besked till folket – att de väntade barn till våren. Ja, 2018 var ett hektiskt år för Englands kungafamilj. Men nästa riktigt stora kungliga event är, som alla längtar efter, såklart nya säsongen av The Crown.

The Crown Helena Bonham Carter

Här är 13 saker vi vet om The Crowns tredje säsong:

1. Startskottet
The Crown säsong 3 kommer att sändas 17 november 2019. vad spelar det för roll att höstmånaden november bjuder på regn och rusk. Söndagen den 17 har Napoleon namnsdag och då är det dags att knäppa på Netflix på tv:n.

Claire Foy i The Crown som Drottning Elizabeth II.

Claire Foy i The Crown som Drottning Elizabeth II.

Vi får återse drottning Elizabeth, prins Philip och prinsessan Margaret och i nya skepnader dessutom. Vem blir då den “nya”drottningen?

Diana

2. Olivia Colman spelar drottning Elizabeth II

The Crown Olivia Colman

Rollen som Elizabeth har i de två första säsongerna spelats av skådespelerskan Claire Foy, men inför den tredje säsongen har hon – och många andra i serien – bytts ut helt. Detta då säsong 3 utspelas under en senare tidsperiod, vilket har krävt äldre skådespelare för att göra berättelsen mer trovärdig. I oktober 2017 tillkännagavs att Olivia Colman – som kammade hem en Oscar för bästa skådespelerska tidigare i år för sin roll i The Favorite – skulle ta över rollen som drottning Elizabeth II.

Tobias Mendez

3. Tobias Menzies tar över som prins Philip.

Tobias Menzies är känd för mängder av roller. Vi har tidigare sett honom i James Bond-filmen Casino Royal, serien Outlander och Edmure Tully i Game of Thrones. Nu har Tobias bytt stil till en mer kunglig person. Han fick inför inspelningen bleka håret och likheten är slående när han nu tar över rollen som prins Philip, drottning Elizabeths make, under säsong tre av The Crown. Prins Philip spelades tidigare av Matt Smith.

Menzies Tobias spelar prins Philip i The Crown

4. Menzies hade inget större intresse för brittiska kungahuset – men nu är han ett “fan”.

Menzies var i sitt esse när han fick rollen i The Crown och sa att “Jag är stolt över att få den nya rollen av The Crown och att arbeta med Olivia Colman igen. Jag ser fram emot att bli hennes make. ”

Men i februari 2019 medgav Menzies att han inte var så bekant med kungafamiljens historia. “Jag var inte speciellt intresserad av de kungliga förrän jag fick rollen. Prins Philip är en spännande person att gestalta”, sa Menzies till RadioTimes.com.

5. Helena Bonham Carter har rollen som prinsessan Margaret.

Drottningens syster, prinsessan Margaret spelades i de två första säsongerna av Vanessa Kirby. Och här är en bild på hur det ser ut när brittiska Hollywoodstjärnan Helena Bonham Carter iklär sig rollen som Margaret. Helena Bonham Carter är känd för att göra lågproduktionsfilmer långt från stora bolag.

Men vi har sett denna brittiska skådespelare i många stora roller ändå, och hon är den mest kända personen i den nya uppsättningen av skådisar i The Crown. Kanske har du sett Helena Bonham Carter i filmen Sweeney Todd, musikalen med Johnny Depp, eller filmatiseringen av Les Miserables. 

6. Prinsessan Diana kommer inte att “dyka upp” i säsong 3.

Så vem ska då spela Diana i säsong 3? Svaret är “ingen”. Prinsessan kommer inte att vara med i serien förrän senare.

– Diana är inte med i denna säsong av dramaserien, berättade castingchefen Nina Gold för Vanity Fair.

Charles och Diana träffades inte förrän 1977, då Dianas äldre syster Sarah “dejtade” prinsen. Enligt Variety, kommer säsong 3 endast att avhandla 1964 till 1976.

Foto: TT