6 kungliga filmer och serier du bara måste se!

6 kungliga filmer och serier du bara måste se!

Vad passar bättre en regnig kväll än att sätta igång en kunglig film eller serie? Det finns faktiskt en hel del filmer och serier som speglar den kungliga världen. Verklighetsbaserad eller fiktion, oavsett så finns mycket att välja mellan!

Vi har alla våra favoritfilmer och serier. Vissa kanske föredrar romantiska komedier, andra väljer helst action. Finns det egentligen något bättre än att streck-kolla sin favoritserie? Oavsett vad man tycker om för genre så fungerar väl alltid filmer med lite kunglig glans? Här listar vi de som vi tycker är allra bäst!

 

1. The King’s Speech

The king's speech

Den brittiska dramafilmen The King’s Speech kom ut år 2010. Filmen nominerades till hela tolv Oscar och vann fyra. Bästa film bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus. Filmen skildrar händelserna kring när prins Albert står på tur att bli kung efter att hans bror Edvard VIII abdikerar. Prins Albert, eller Georg VI, lider av svår stamning vilket påverkar hans offentliga framträdanden. Efter att flera läkare har misslyckats med att hjälpa den blivande kungen kontaktar Georg VI en talpedagog som annonserat i tidningen och detta leder till en oväntad vänskap.

Filmen bygger på journaler, dagböcker och brev tillhörande talpedagogen Lionel Logue som hjälpte Georg VI under en stor del av hans liv, men en del är även fiktion. Nuvarande drottning Elizabeth, som är dotter till Georg VI, syns i filmen som barn.

2. The Crown

The crown

The Crown är en amerikansk-brittisk dramaserie från 2016. Än så länge finns det två säsonger ute, men en tredje är på gång och släpps någon gång under 2019. De första två säsongerna skildrade kung Georg VI:s död och Elizabeth II:s första tid som drottning. Serien handlar bland annat om Suezkrisen, prinsessan Margarets nya kärlek och nazistsympatierna som skakade kungahuset. Säsong tre kommer skildra tidsperioden 1964 till tidigt 1970-tal och i säsong fyra förväntas Dianas liv i rampljuset skildras.

3. The Duchess

The duchess

The Duchess är även den en brittisk dramafilm som toppat listorna. Filmen kom ut 2008 och handlar om den unga Georgiana som var gift med William Cavendish, som var den 5:e hertigen av Devonshire. Georgiana blev otroligt älskad av folket och filmen skildrar hur hennes liv såg ut bakom kulisserna. Med en man som var äldre och frånvarande speglas även Georgianas jakt på kärlek. Filmen har vunnit ett flertal priser, bland annat för bästa kostym.

4. A Royal Affair

A royal Affair

A Royal Affair är en dansk dramafilm från 2012 som baseras på romanen Prinsesse af blodet, som inspirerades av händelser som utspelade sig i Danmark under 1766-1772. År 1766 blir nämligen den brittiska prinsessan Caroline Mathilde bortgift med sin kusin, den danske kungen Kristian VII. Efter en resa i Tyskland kommer Kristian VII hem med sin nya läkare och en hemlig kärleksrelation utvecklas mellan honom och drottningen. De två delar samma dröm om ett Danmark utan kungligheter och adel. En riktigt spännande historia!

5. The prince and me

Prinsen och jag

Filmen The prince and me, eller prinsen och jag på svenska, är ren fiktion. Men trots detta skildrar filmen det kungliga livet på ett sätt som gör att man fastnar. Huvudpersonen i filmen, Paige, studerar till läkare när hon förälskar sig i Eddie. Det hon inte vet är att denne är prins Edvard av Danamark. När de försöker leva ett liv tillsammans väntar en framtid som är långt ifrån enkel. Paige tampas ständigt med gamla traditioner och vanor hon inte förstår sig på och med hemlängtan till familjen och sitt gamla liv. En kärlekshistoria utan dess like helt enkelt!

6. Young Victoria

Young Victoria

Filmen Young Victoria kom ut 2009 och skildrar Viktoria av Storbritanniens liv under 1830-1840. Vi får följa Victorias under hennes första regeringsår som tonåring vilket blir en turbulent resa där trontörstande släktingar gör allt för att ta över kontrollen. Extra mycket fokus läggs även på kärlekshistorien mellan henne och Albert av Sachsen-Coburg-Gotha. Vi får också uppleva hennes stormande förälskelse i Prins Albert som blir hennes bästa vän och närmaste, mest pålitliga förtrogna.

 

 

Foto TT