13 snackisar från Riksmötets öppnande

Silvia och kungen

Ja, vad tisslades och tasslades det om vid årets högtidliga öppnande av Riksmötet? Vi har svaret!

Riksmötets öppnande har formellt skett när kungen på talmannens begäran förklarar det för öppnat. Det sker årligen i september, och markerar början av Sveriges riksdags arbetsår efter sommaruppehållet. Regeringsförklaring, nationalsången och fanbärare i folkdräkt. Det är något som allmänheten förväntar sig när riksmötet öppnar och det nya riksdagsåret börjar. Förra året var det lite mera kaos. Vid riksmötet i fjol, strax efter riksdagsvalet, var det inte klart med regeringsbildningen. Denna gång har Sverige en ordinarie regering.

Vad var det då som uppmärksammades mest under den högtidliga ceremonin?

Här är 13 snackisar från Riksmötets öppnande

1. Samtliga tre kungliga damer bar häng-örhängen, som vippade fram och tillbaka när de gick in i Storkyrkan. Det såg ganska kul ut!

Victoria 4

2. Aubergine! Det var en speciell kulör, som dominerade denna soliga septemberdag. Prinsessan Sofia gick i täten för denna härliga höstnyans. Här ser vi hennes konstfulla hårdekoration och skor.

Sofia

Politikerna var förstås i fokus denna dag.

Talmannen

Talmannen Andreas Norlén med hustru Helena klädde sig i den eleganta färgen. Helena Norlén bar en sidenblus, som gick i samma ton som makens slips.

Stefan Lofven

Även statsminister Stefan Löfven hade stilmatchat sin slips med talmannen.

Andreas Norlen

Lila var även en färg som även passade bra på damen som anlände tillsammans med Centerns ekonomiske talesperson Emil Källström. Emil Källström började sin politiska karriär tidigt och blev invald redan som 19-åring i kommunfullmäktige i Örnsköldsviks kommun.

Emil

3. Annie Lööfs gravidmage

Väldraperad i laxrosa var Centerpartiets ledare Annie Lööfs babymage. Hon och KD:s Ebba Busch Thoor hade mycket att prata om.Det var den 19 augusti som vi fick veta att Annie Lööf ska bli mamma igen, något hon berättade på Instagram. ”Vi tycker såklart att det ska bli väldigt roligt att få välkomna en ny, liten familjemedlem,” skrev Annie Lööf på Instagram. Barnet är planerat att komma i början på nästa år.

Annie gravid

4. Kärleksgesten!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är ju så fina tillsammans. Åskådarna som samlats vid Storkyrkan under tisdagen fick se paret anlända till Riksmötets öppnande hand i hand.

Victoria och Daniel

5. Drottning Silvias vita strumpbyxor

Silvia var elegant som få i sin snövita cape, men de bleka nylonstrumporna fick ris av åskådarna.

Silvia

6. Vilken folkdräktsfest!

Finansminister Magdalena Andersson och utbildningsminister Anna Ekström kom iklädda folkdräkt till riksdagshuset i samband med riksmötets öppande.

Magdalena

7. Silvias knappar! Vilka små delikata blommor…

8. Designern Camilla Thulin syntes i kulissen. Förmodligen hade hon stylat någon av ministrarna.

Camilla Thulin

9. Kungafamiljen var 9 minuter sena till Konserthuset

Silvia

Silvia i metallicfärgad kavaj!

10. Sofias byxdress – första kungligheten att inte bära klänningen eller kjol vid detta tillfälle.

Sofia

11. Annie Lööf och Ebba Busch Thors hjärtliga kramar i kyrkan. De märks att de även är vänner privat.

annie lööf gravidmage Ebba Busch Thor

12. Madde va inte där men hennes landskap stod i fokus

Madeleine

13. Victoria bar en hatt utan brätte, något alla var tacksamma för. Vi minns ju hatten från riksmötets öppnande 2001 – ingen kunde se Victoria.

Victoria hatt

Foto: TT