8 kungliga sommarpärlor i Stockholm

Sommarpärlor

Inget är så vackert som ett Stockholm om sommaren – och det finns så mycket att uppleva. Vi har valt ut några kungliga sevärdheter som är väl värda ett besök.

Skeppsholmen

Stockholms vackraste vandrarhem är ett skepp! Bor gör du bekvämt på den tremastade fullriggaren af Chapman eller i Hantverkarhuset.

af Chapman
M/S Prins Carl Philip

Från och med den 17 januari 2019 är STF af Chapman & Skeppsholmen logi och café, bar & bistro kontantfria.

Skattkammaren

Estelle i Sakttkammaren
Nationalmuseum

I dag används riksregalierna som symboler vid högtidliga ceremonier såsom trontillträden, kungliga dop, bröllop och begravningar.

Drottning Silvia

Drottning Silvia tittar på kungakronorna i montern i skattkammaren på det kungliga slottet i Stockholm 13:e april, 1994, vid en guidad tur med det finska presidentparet Martti och Eeva Ahtisaari under presidentparets tre dagars besök till Sverige.

Silvia och Sofia

I gemytliga Gamla stan finner turister en rad kungliga sevärdheter. Vad sägs om självaste Stockholms slott med visningar och med Skattkammaren i källaren, där kungliga regalierna finns att se i de upplåsta montrarna.

Livrustkammaren

Ursprungligen var Livrustkammaren de svenska kungarnas vapenförråd. Livrustkammaren är belägen på Kungliga slottet med entré i början av Slottsbacken från Skeppsbron och huserar paradrustningar, vapen och dräkter ur vår kungliga historia.

Livrustkammaren

Slottsboden

Hagasessorna Birgitta och Margaretha brukar botanisera i denna välsorterade present- och souvenirbutik, belägen på Stockholms slotts yttre borggård och är öppen dagligen året om. Prinsessan Christina bor alldeles intill Slottsboden. När prinsessan Margaretha är på besök i Stockholm bor hon i gästvåningen på Kungliga slottet. Svensk Damtidning träffade henne i Slottsboden för en tid sedan och hon berättade då, att hon tyckte mycket om att köpa en och annan liten present härifrån.

Prinsessan Margaretha

Det krävs ingen entrébiljett för att besöka butiken. Här finns bland annat textilier, porslin, glas, servetter och brickor med mönster tagna från både originaltyger och inredningar i de Kungliga samlingarna. Guideböcker till de olika kungliga besöksmålen liksom litteratur med anknytning till vår kungliga historia finns att köpa i Slottsboden. Nu finns äntligen en bok om Sveriges kungligheter på engelska.

Kings and Queens of Sweden

Här presenteras svenska regenter från Gustav Vasa fram till dagens kungahus. Med en sammanfattning av Sveriges historia, fakta om de kungliga slotten samt korta biografier om medlemmarna i vår kungafamilj idag. Ett rikligt illustrerat verk med vackra fotografier, porträtt och målningar. För turister likväl för alla som är intresserade av kungafamiljen.

Nationalmuseum

Missa inte den skinande byggnaden på Blasieholmen i Stockholm. Här kan du uppleva konst, konsthantverk och design från 1500-talet till idag. Vid sidan av museets egna samlingar visas också inlånad konst i tillfälliga utställningar. Gå med på visning, lyssna till en föreläsning eller varför inte skapa något själv i museets ateljéer. I restaurang, bar och café kan man njuta av god mat och dryck. Lördagen 13 oktober 2018 var ett historiskt datum. Det var då Nationalmuseum öppnade för allmänheten igen, efter en fem och ett halvt år lång renovering. Nationalmuseums samlingar består av måleri, skulptur, teckningar och grafik från ungefär 1500 till 1900. Samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig från sen medeltid fram till nutid.

 

Drottning Silvia tog med prinsessan Takamado av Japan och drottning Sofia av Spanien på middag till nyrenoverade Nationalmuseum. Det blev en underbar meny med vårprimörer, sparris, till förrätt. Gös till varmrätt och en underbar rabarberkaka till dessert.

M/S Prins Carl Philip

Från slottsbacken är det nära till vattnet. Välkomna ombord på M/S Prins Carl Philip, som är ett sekelskiftesfartyg byggt 1901. Fartyget har en stor och ljus matsal på övre däck och en matsal i aktersalongen. Soldäcket på övre däck är perfekta sommarplatsen om man vill njuta av god mat och dryck i kombination med en magisk vy över Stockholm och vår skärgård.

Krögare ombord är KC Wallberg som lagar mat på väl utvalda råvaror. M/S Prins Carl Philip har tidigare lystrat till både Hönö och Bayard innan hon fick sitt nuvarande namn 1981. Gudfar till fartyget är prins Carl Philip.

Drottningholms slott

Drottningholm slott är inte bara kungaparets hem utan det är en sevärdhet utöver det vanliga. Slottet finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är landets bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden. På ägorna ute på Drottningholm på Lovön finns också Drottningholms slottsteater och underbara slottspark.

Kina slott

En julikväll 1753 överraskades drottning Lovisa Ulrika med en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik i all hemlighet låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil. Vid den här tiden var allt kinesiskt högsta mode och de ostindiska handelskompanierna förde in mängder av te, kryddor, siden, porslin och exklusiva konstföremål till Europa. Kina framstod som ett exotiskt sagoland och Kina Slott är fantasin om det kinesiska.

Kina framstod som ett exotiskt sagoland och Kina Slott är fantasin om det kinesiska.

Foto: TT