9 mest spännande uppgifterna om de kungliga titlarna

Titlar kan kännas som en börda, och delar av kungafamiljen kan nu ägna sig friare åt diverse arbete i olika företag. Vi har samlat de mest spännande detaljerna från presskonferensen med Fredrik Wersäll.

Frågorna var många när Riksmarskalk Fredrik Wersäll berättade mer om kungens beslut att plocka bort de kungliga titlarna från barnbarnen Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander och Gabriel. Vi har samlat de mest intressanta detaljerna som framkom under presskonferensen.

9 spännande detaljer om det nya beskedet från hovet

  • Fredrik Wersäll avslöjade att detta har diskuterats under flera år i den kungliga familjen. Alla skulle känna sig bekväma i beslutet innan det togs, och hela familjen är med på detta och ser det som en naturlig utveckling.
  • Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia ser det som positivt att deras barns roller blir mer specificerade. “De begränsningar och förväntningar som ligger på någon med kunglig titel kan även vara en börda”, sa Fredrik Wersell och underströk att prinsparet och prinsessparet välkomnar detta. Samtidigt är de glada över att få behålla prins- och prinsesstitlarna på barnen.
  • Detta innebär större frihet att välja skolor till barnen för prinsessan Madeleine samt för prins Carl Philip. Nu kan de utbilda sig, och i framtiden arbeta, med vad de vill.
  • Prins- och prinsesstitlarna som kungens barnbarn ändå har kvar blir personliga. De får alltså inte föra vidare dessa till framtida makar eller fruar och inte heller till framtida barn.
  • Barnen kommer fortsatt stå i tronföljden, men de kommer inte få levnadsutgifter täckta, de kommer alltså inte få ta del av apanaget.
  • Prinsessan Madeleines, prinsessan Sofias och prins Carl Philips titlar kommer inte att påverkas.
  • Fredrik Wersäll avslöjade även att fokus inte kommer att ligga på prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine. Därmed kommer de framöver kunna ägna sig åt näringsverksamhet i större utsträckning i framtiden.
  • Anledningen till att kungen tog ett annat beslut angående titlarna när prinsessan Leonore föddes var enligt Fredrik Wersäll att situationen var en annan då. “Då ville man säkra kungahuset. Nu har vi en situation med tio personer i tronföljden därför görs nu denna stora begränsning”, säger han.
  • Beslutet är inte oåterkalleligt. Kungen kan alltså förändra detta igen, men beslutet är tänkt att hålla för lång tid framöver.
Riksmarskalk Fredrik Wersäll höll presskonferens under dagen.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll höll presskonferens under dagen.

Se filmklippet från presskonferensen om beslutet om titlarna här!

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: