9 saker du kanske inte visste om prinsessan Birgitta

birgitta-systrar-ste

Snart får vi väl se prinsessan Birgitta igen, under bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Här får ni veta 9 saker om prinsessan.

1. – Flytta hem? Aldrig! I en urna vill jag hem till Sverige, sa hon nyligen i en intervju med Aftonbladet. Den sista vilan ska förstås vara på Kungliga Begravningsplatsen där Birgittas föräldrar är jordfästa.

2. Hon är döpt till Birgitta Ingeborg Alice men kallas kärleksfullt för Gittan av sina syskon.

3. Varje morgon äter hon en frukost bestående av en tysk brötchen som på ena sidan har ost och gurka och på en andra apelsinmarmelad. Hon äter också fyra pepparkakor med smör emellan, och så kaffe och apelsinjuice på det.

4. När det är fester i familjen Bernadotte ställs alltid gästrummen på slottet iordning för Hagasessorna, men Birgitta brukar föredra att bo på Diplomat på Strandvägen, eller Dippan som hotellet kallas i societeten.

birgitta-ste

5. Hon spelar golf varje dag – minst 18 hål. Men hennes handicap är hemligt.

6. 1967 blev det stor uppståndelse när Birgitta lanserade bantnings- och motionsprogrammet Spänsta med Birgitta i tidningen Husmodern. I artikelserien demonstrerade Birgitta övningarna iklädd blå gymnastikdräkt. Vågat! Hela programmet gavs också ut i särtryck med grammofonskiva där Birgitta instruerade. Men Birgitta tog ju faktiskt examen som gymnastikdirektör från Gymnastiska Centralinstitutet, så så konstigt var det kanske inte.

7. Kallar kungen för “brorsan”.

8. Står extra nära sin syster Desirée och gav sin enda dotter samma namn.

9 Hon är fortfarande gift med prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen men de lever separerade sedan nästan 25 år.

Av Liv Sander

Foto: Stella Pictures