Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

9 saker som bara händer när man reser med Victoria och Daniel!

10 maj, 2019, 16:10 
Victoria i flipflops. Och kronprinsessparet i taxfree-butiken. Ni har ju hängt med mig under kronprinsessparets resa till Vietnam, men allt får inte plats i direktrapporteringen. Så varsågoda, här är lite av det som hände bakom kulisserna!
Annons

Visst är det speciellt att resa med när kronprinsessparet åker på officiellt besök. Det är ofta väldigt formellt. En representant för protokollet är alltid närvarande. Och att Vietnam inte har pressfrihet innebar också att vi i mediagruppen hela tiden hade en ”överrock” från de vietnamesiska myndigheterna med oss i pressbussen.

Men mitt i högtidligheten så glimtar det privata ändå till. Som när Hanois borgmästare gav en middag till kronprinsessparets ära i Temple of Literature. I de lägena gör kronprinsessan alltid entré först, medan Daniel följer tre steg efter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prins Daniel tre steg bakom Victoria. Bakom till höger skymtar Sveriges Vietnam-ambassadör Pereric Högberg.
Prins Daniel tre steg bakom Victoria. Bakom till höger skymtar Sveriges Vietnam-ambassadör Pereric Högberg.

Men vägen in var lång och gick över den ena innergården efter den andra. Och varje gång de passerade en ny portal, väntade Victoria in Daniel och tog hans hand i sin. Innan hon snabbt släppte den på andra sidan. Ena stunden officiell, nästa privat.

Annons
Kronprinsessparet sida vid sida under middagen i Hanoi, men bara under några korta ögonblick.
För några korta ögonblick gick de sida vid sida.

Här är 9 saker som bara händer när man reser med Victoria och Daniel:

Man gör bort sig framför kronprinsessan

Det var dags för intervju. Vi stod på en takterrass på 68:e våningen, högt ovanför Hanoi och Röda floden. Men i hastigheten råkade jag trycka på play i stället för på inspelning. Ut över taket dånade en helt annan röst. Vilket fick kronprinsessan att brista ut i gapskratt:

– Men va, har du radion på eller?

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund intervjuar kronprinsessan Victoria.
Tekniktrubbel på takterrassen…men Victoria bara skrattade.

Man får kunglig publik på ”redaktionen”

Annons

Programmet är minutplanerat och ibland galet intensivt. Men man måste ju hinna skriva också! Så när kronprinsessan gick på rundvandring på FN-kontoret i Hanoi tog jag chansen och satte upp en miniredaktion på ett bord i den helt tomma FN-restaurangen. Sedan jobbade jag på för brinnande livet – tills jag plötsligt kände att det var några som tittade på mig…

Svensk Damtidnings reporter försöker skriva en artikel i restaurangen på FN-huset i Hanoi.
Äntligen lugn och ro att skriva. Trodde jag!

…och när jag tittade upp stod de där – hela det kungliga följet där, bara två steg bort!

Det kungliga följet i restaurangen på FN-huset i Hanoi, som är helt miljöneutralt.

Man får se Hanoi by night

Annons

Kronprinsessparets spontana promenad i Hanoi-natten kommer jag aldrig att glömma. Prins Daniel hade svidat om till chinos och kronprinsessan kippade fram i flipflops. Säpovakterna hade shorts, ja till och med adjutanten Carin hade privata kläder.

Nästa dag berättade Victoria för mig om sina intryck:

– Man blir lite knockad av den här staden! I går kväll, när jag låg och tänkte på dagen, så var ‘vibrant’ det ordet som kom till mig (pulserande, vår anm.). Och det var så speciellt att få känna på staden och gatulivet. För livet levs ju väldigt mycket på gatorna här, med de traditionella restaurangerna där man sitter ute tillsammans. Det är en sådan otrolig energi i Hanoi och så mycket intryck från alla håll och kanter. Och att då få komma ut så här, och få känna dofterna och höra ljuden, det är en viktig del i att förstå kulturen tycker jag.

Victoria och Daniel på promenad för att se mer av vardagslivet i Vietnams huvudstad Hanoi.
Klockan var nästan tio på kvällen när Victoria och Daniel gav sig ut för att titta på vardagslivet i Hanoi.

Man får se Victoria och Daniel dansa

Annons

Man kan inte direkt säga att humöret var på topp bland oss i pressgruppen den här torsdagsmorgonen i Hanoi. Väckning klockan 04.00. Och knappt någon frukost. Men kronprinsessparet hade en överraskning i bakfickan, och deras ohyggligt charmiga spontandans blev ju höjdpunkten på hela resan. Jag kunde bara inte sluta le! Du måste se min film på dansen, den ligger i slutet av artikeln. Och undrar du över låten de dansar till så är det monsterhiten Con Buom Xuan med Vietnams egen popstar Ho Quang Hieu.

Kronprinsessan Victoria dansar loss.
Kronprinsessan dansar loss.

Man är SÅ tacksam för MC-poliserna

Annons

Så fort kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska ta sig från punkt A till punkt B så är det poliskortege som gäller. Ambassadbilen, protokollbilen, mediebussen, polisbilarna (där det som sagt krämades på med väldigt smörig vietnamesisk popmusik). Och så de här stentuffa grabbarna. Jubel! För när MC-poliserna gasar på bredvid pressbussen kan man vara säker på att komma fram i tid.

MC-poliserna är redo framför kronprinsessparets limousin.
MC-poliserna är redo framför kronprinsessparets limousin.

Man får packtips av hovet

Hovet stod för det bästa, men kanske inte det mest väntade, packtipset: ”Ta med Resorb!” Det var vi väldigt glada för när temperaturen nådde 35 grader och luftfuktigheten slog i taket. Resorben gick laget runt…

Annons
Hela pressgänget under Victorias och Daniels officiella besök i Vietnam. Från vänster Johan Österberg, TV4, Pelle T Nilsson, SPA, Jonas Ekströmer, TT, Helena Wiklund, Svensk Damtidning, Rickard Collsiöö och Sara Bull, SVT, och Jesper Börjesson, TV4. Längst till höger Ulrika Näsholm från hovet.
Hela pressgänget. Från vänster Johan Österberg, TV4, Pelle T Nilsson, SPA, Jonas Ekströmer, TT, jag själv, Rickard Collsiöö och Sara Bull, SVT, och Jesper Börjesson, TV4. Längst till höger Ulrika Näsholm från hovet.

Man får se Victoria åka limousin-buss

Det finns limousiner. Och det finns bussar. Men visste du att det finns limousin-bussar också? Jajamensan! Här ser du den som kronprinsessan åkte i under en del av besöket.

Kronprinsessan Victoria blir ibland briefad under färden. Och då är det praktiskt med en limousin-buss.
Praktiskt med limo-buss när kronprinsessan ska bli briefad under färden.

Man springer på kronprinsessan i taxfree-butiken

Annons

De skulle ha kunnat stänga in sig på flygplats-vippen i Bangkok. Men kronprinsessparet är som alla andra. De gillar att slå ihjäl tiden mellan flighterna med en runda bland taxfree-butikerna. Så där stod de allihop (inklusive kammarjungfrun Tina Törnqvist och adjutanten) och gullade med en liten baby, när jag rullade förbi med mitt handbagage.

Man får kungligt sällskap på flyget

Victoria och Daniel reste med reguljärflyg via Bangkok, för övrigt med samma flight hem till Stockholm som jag. Men allt sker mycket diskret och det är inte många som ens märker att kronprinsessparet är med ombord. Det enda ovanliga var den extra säkerhetskontrollen före boarding, där allt handbagage checkades en extra gång.

Man inser att Stockholm är så underbart svalt

Hemma igen i rena, svala Stockholm där så många cyklar. Ibland är det bra att få lite perspektiv!

Cyklister i Götgatsbacken i Stockholm.

Läs mer:

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Helena Wiklund

Annons