Drottning Sonja firas i dagarna fyra

Drottning Sonja, som fyllde 70 år den 4 juli, firas i dagarna fyra med ett digert program som samlar Europas kungligheter. Självklara gäster är naturligtvis de skandinaviska grannarna i det kungliga festvimlet i Norge.

 

Födelsedagen började med en färd med kungaskeppet “Norge” till Stavangers kaj, Skagekajen, där flaggviftande småttingar, försvarets musikkår “Vestlandet” och “Stavanger Brass Band” slog an den lättsamma tonen som sedan följdes av en uppvisning av dansensemblen “Project Bandaloop” och sång av glada barn.

Drotttningen hade själv önskat att firandet skulle ha så många inslag som möjligt med barn inblandade och så blev det givetvis. När drottning Sonja lämnade domkyrkan efter morgonmässan med skönsång var hon så rörd att tårar trillade nerför de kungliga kinderna. Att just Stavanger valts till festplats beror på att den utnämnts till europeisk kulturhuvudstad 2008, vilket passar bra nu när den så kulturellt intresserade Sonja ska firas.

Skandinaviska kungligheter på plats

En mängd kungligheter fanns på plats för att gratulera och festdinera bland palmerna och apelsinträden på “Flor og Fjaere”, den botaniska pärlan på ön Sør-Hidle på födelsedagskvällen.

Familjen var förstås med – maken Harald, barnen Haakon och Märtha Louise med sina respektive småttingar.

Dessutom drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, drottning Margrethe och prins Henrik, kronprins Frederik, drottning Beatrix, kronprins Willem Alexander, kronprinsessan Màxima, storhertiginnan Maria Teresa, drottning Sofia, prinsessan Elena med make Jaime, kronprinsparet Mathilde och Philippe samt exdrottning Anna Maria.

Harald och Sonja fick kämpa för kärleken

Egentligen är det ett herrans under att Sonja kom så långt som till Norges tron – inledningsvis sågs hon ju av norska hovet som något katten släpat in. Alltsammans började på sensommaren 1958, på bäste vännen Johan Stenersens middag med kronprins Harald som hedergäst. Sonjas älskade pappa Karl hade dött på våren och hennes lust att gå var noll, men hur det var tackade hon ja och förälskade sig bums i Harald och han i henne.

Det var faktiskt andra gången de träffades, första gången var på ett seglarläger när hon var tretton år och övade knopar ihop med Harald:

– Men ingenting hände då. Han försökte ta min sjal en kväll, det var allt, har hon berättat.

Nu blev de blixtkära. Men norska hovet, med kung Olav i spetsen, stretade emot Haralds alla tankar på förlovning och giftermål med fröken Sonja Haraldsen.

“Sonja eller ingen!”

Gamle kungen ville att Harald skulle gifta sig med grekiska prinsessan Sofia, men Harald var benhård och ställde ultimatum:

– Sonja eller ingen!

Hur det gick vet vi. Och Sofia hittade sin Juan Carlos och är nu Spaniens drottning och nöjd med sin lott så det slutade med “happy end” för alla inblandade. Firandet av Sonja fortsätter ända fram till söndag med bland annat en utflykt till Lindesnes fyr, lyxiga luncher, seglats med K/B Stjernen, byvandring i Tyholmen – och till sist avslutas allt på kungaparets landställe på Mågerø, Tjøome.

 

 

Foto: Charles Hammarsten