Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

ABBA-Agneta Fältskog blev kär i sin stalker

02 feb, 2020, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
abba agnetha fältskog blev kär i sin stalker
Efter ABBA:s vinst i Eurovision Song Contest var det många pojkar som började samla Idol-bilder på Agnetha Fältskog. Men för holländaren Gert van der Graaf gick idoliserandet för långt. Han blev besatt.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 5?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 5?

Agnetha Fältskogs, 69, kärleksliv har varit omskrivet i flera decennier och rubrikerna om holländaren Gert van der Graaf, 54, lämnade ingen oberörd i slutet av nittiotalet.

Historien om den, lite mystiska, världsstjärnan som blev tillsammans med sitt största fan var som tagen ur en film. Skillnaden var bara att den faktiskt var på riktigt och något lyckligt slut blev det inte heller. Istället fortsatte Gert att förfölja Agnetha efter att hon hade gjort slut. Hans kärlek blev som ett fängelse och ABBA-stjärnan har beskrivit att hon har, vid flera tillfällen, har fruktat för sitt liv.

ABBA-stjärnan blev tillsammans med sin stalker

– Mitt liv har blivit oerhört inskränkt, jag törs inte röra mig ute, jag är rädd för att träffa mannen ensam och har fruktat för mitt eget och mina barns liv, har hon sagt, har Agnetha sagt i polisförhör.

Men vi tar det från början.

Första gången Gert såg Agnetha var när han var 8 år. Året var 1974 och ABBA, bestående av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid “Frida” Lyngstad vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Den lilla pojken blev, som många andra, förtrollad av den blonda sångerskan med det bländvita leendet och bestämde redan då att hon var kvinnan i hans liv.

agnetha fältskog
Agnetha Fältskog hade många fans under tiden som popstjärna. Men för Gert van der Graaf gick idoldyrkan över till en besatthet.

Åren gick och Gert samlade på sig allt material han kunde komma över om Agnetha. I vuxen ålder började han sedan göra resor till Sverige med förhoppningen att få träffa sin stora idol. År 1997 köpte han ett hus några hundra meter från hennes gård på Ekerö, utanför Stockholm. Och under en av Agnethas promenader korsades deras vägar och de började prata.

Annons

Agnetha Fältskog fruktade för sitt liv

De blev ett par och Gert beskriver den här perioden som den lyckligaste tiden i hans liv. Det var sedan ett par, från och till, i ungefär 2,5 år. Men år 1999 gjorde Agnetha slut. Uppbrottet ska ha berott på att Gert var mentalt instabil men att avsluta förhållandet gjorde inte att Agnetha blev fri från det osunda förhållandet. Tvärtom. Det var då den riktiga terrorn började.

Han började ringa till henne. Varje dag, flera gånger om dagen. Gert började dessutom rota i Agnethas brevlåda, dyka upp på hennes uppfart och följa efter henne till mataffären. År 2000 dömdes han till besöksförbud och utvisades från Sverige i två år. Men den 26 mars 2003 förlängdes besöksförbudet och en ny brottsutredning har inleddes.

De här åren var förstås fruktansvärt jobbiga för Agnetha, som kände att Gert hade berövat henne hennes frihet. Men trots alla utredningar och besöksförbud svalnade inte holländarens kärlekskänslor.

Annons

– Det är en underbar kvinna. Jag älskar henne fortfarande med hela min själ och kropp. Det finns ingen annan, sa han i en intervju med Expressen år 2003.

Han var även tillbaka tillbaka i Sverige när Agnetha fyllde 56 år. Men sedan dess har han inte synts till, åtminstone inte i utredningar som har nått pressen.

– Jag vill ha kontakt med henne och veta hur hon mår och så. Hon är en speciell människa och jag är en speciell människa. Vi hör ihop. Jag är ingen terrorist som hon behöver vara rädd för, sa Gert i den senaste intervjun han gjorde med svensk media.

abba
ABBA släppte musik mellan åren 1972 och 1983.

ABBA-medlemmarnas kärleksliv

Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad var mellan 1964 och 1970 gift med Ragnar Fredriksson som hon fick två barn med. Mellan 1978 och 1981 var hon gift med Benny Andersson. 1992 sig Anni-Frid Lyngstad med prins Ruzzo Reuss von Plauen, vilket ledde till att hon fick titeln prinsessan Reuss, grevinna av Plauen. Han avled 1999 och Anni-Frid blev änka.

Benny Andersson

Andersson var först förlovad med Christina Grönvall och fick med henne två barn. Mellan åren 1978 och 1981 var han gift med Anni-Frid Lyngstad. Samma år gifte han sig med Mona Nörklit. Paret har en son tillsammans.

Björn Ulvaeus

Ulvaeus var mellan 1971 och 1979 gift med Agnetha Fältskog. Paret har två barn tillsammans. År 1981 gifte han om sig med Lena Källersjö, numera Lena Ulvaeus. De har två döttrar tillsammans.

Foto: TT

Annons