Adelsmannens påhopp på kungen – bara minuter innan talet

Kungen på Stenhammar.

Minuterna före kvällens viktiga TV-tal gick adelsmannen till angrepp mot kungen i kvällstidningen Expressen.
Slå på ljud

Sverige befinner sig i kris och kungens tal i SVT i kväll följdes av mer än en miljon svenskar. För många betydde det en känsla av samling, och kanske ett hopp i mörkret. Men det gjorde det knappast för adelsmannen Alex Schulman, 44.

Alexander Schulman, Alex Schulman

Alexander Schulman attackerar kungen.

Inför talet gjorde han sig rolig över kungen i sin krönika i kvällstidningen Expressen – och han gjorde det på ett så hånfullt och raljant sätt att det var fler än Sveriges rojalister som reagerade.

”Jag kan så här precis innan ge kungen råd” skrev Alex Schulman: ”Här är en topp-6-lista över sakerna han absolut inte får göra under talet ikväll.” Och så radade han upp ett antal punkter som var så låga, att de helt slog tillbaka på Alex Schulman själv.

Han skrev till exempel att det vore mindre bra om kungen inledde sitt tal med ett skämt av typen ”Vad är det för skillnad på corona-viruset och en sent utvecklad kalv? ko-vid-19.” Och fortsatte sedan med ytterligare fem förslag, det ena mer anmärkningsvärt än det andra. Som att ”det vore mindre bra om kungen kallade viruset för ”tjingtjong-viruset”. Varefter han avrådde kungen från att komma med ”egna, oförankrade förhållningsregler till svenska folket, typ: Jag stänger idag Stockholm.”

Detta var inte första gången som Alex Schulman gick till angrepp mot kungen, det har hänt flera gånger tidigare, bland annat i den podcast som han har tillsammans med Sigge Eklund.

Sverige befinner sig i djup kris och det var en allvarlig statschef som riktade sig till svenska folket i sitt TV-tal ikväll.

LÄS MER: Kungen kommenterar coronakrisen i DN

LÄS MER: Just nu! Kungen hyllas – efter agerandet i sändning

Foto: Sven-Åke Visén/Sveriges Television, TT.