Aigretten – kungliga modet som gått från hårdekoration till juvel

Victoria, Madeleien, prins Carl Philip på kusin Gustaf Magnusons 18-årsfest
NU GRATIS

Kronprinsessan Victoria har burit den, furstinnan Charlene av Monaco likaså. Här får du veta mer om kungliga modedetaljen aigrette.
✔︎ Så tog den nästan död på en hel djurart
✔︎ Lever kvar, men materialen växlar
✔︎ Se exempel på hur den används i dag

Kungliga hattar och hårdekorationer är en anglosaxisk tradition från början. I dag ser vi kungligheter från när och fjärran i den ena fantasifulla huvudbonaden efter den andra.

Mette marit

Men låt oss stanna kvar vid den höga plymen, som blev så otroligt populär i och med drottning Marie Antoinette. Den kallas aigrette eller ägrett.

Prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon

Prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon bär en ägrett (från franskans aigrette, häger), som är en huvudprydnad i form av en uppstående fjäderplym. Aigretter användes främst förr på hattar, hjälmar eller direkt i håret och används också för att pryda cirkushästar. Fjädrar till aigretter tas ofta från hägrar eller strutsar.

Vad är en aigrette?

Ordet aigrette eller ägrett kommer av franskans aigrette, som betyder silverhäger. Det är en term som används för en huvudprydnad i form av en upprättstående plym. Den kan vara gjord av äkta fjädrar från häger, struts eller andra exotiska fåglar. Vid Napoleons kröning 1804 i Paris hade hans mor, som titulerades Mme Mère, en stor ägrett av de finaste juveler.

Marie Antoinette 1778

Marie Antoinette 1778

Fågeldöd

– Modistyrket har tagit död på vissa fågelarter, säger kungliga hattmakaren Malinda Damgaard när Svensk Damtidning talar med henne. Hon berättar vidare:

– Aigrette är en fjäder från häger. Och det var den arten som höll på att försvinna totalt eftersom fågelns speciella fjädrar blev så populära. Förr var det till och med inne att ha hela, uppstoppade fåglar på huvudet.

Häger

Aigretten skulle smycka den kvinnliga håruppsättningen eller mannens hatt. Den förekom endast i de högsta sociala skikten och kunde vara besatt med diamanter, eller som här med enklare stenar. Ägretter var på modet under 1600- och 1700-talen.

Aigrette

Kvinnliga modeller i damhattar höstsäsongen 1913

De kom åter i bruk omkring sekelskiftet 1900. Våra yngre kungligheter tycker om att gå på fest med maskeradtema och då inspireras de av de franska huvudbonaderna från förr. Här ser vi Gabriella Windsor i en tidtypisk aigrett.

Aigrette

Kronprinsessan Victoria bar en franskinspirerad klänning till kusinen Gustaf Magnusons maskeradfest 2003. I håret bar hon en ståtlig aigrett.

Kronprinsessan Victoria maskerad

Kronprinsessan Victoria på kusin Gustaf Magnusons maskeradfest 2003.

Fjädrar till aigretter tas ofta som sagt från hägrar eller strutsar. Men ägretter kan också vara glimrande juveler. Prinsessan Astrid av Norges härliga diadem är en “aigrette”. Det delikata diademet har två antenner i briljanter.

Norges prinsessan Astrid i ett diadem som kan kallas aigrett

Briljanta aigretter

Ett annat diadem som kallas “aigrette” är prinsessan Michael av Kents fjäderlätta hårsmycke med blommor i glimrande diamanter. Den är inte så formell som ett regelrätt diadem utan ger den brittiska kungligheten en “air” av festlighet och lättsamhet.

Broscher finns i alla möjliga prisklasser och varianter. Här ser vi en dyrbar bröstjuvel som kallas “aigrette” eftersom det är en fjäderform som glimmar.

En annan aigrette är denna indiska brosch med äkta stenar. Ett mycket vackert smycke som passar både till mindre tillställningar och galafest.