Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Akihito kollapsade – frun skrek på hjälp i panik

31 jan, 2020, 11:35 
Japans forne kejsare Akihito kollapsade plötsligt i hemmet. Nu håller hela landet tummarna för att han ska repa sig.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 4?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 4?

Det var i april i fjol som Japans kejsare Akihito lämnade över titeln till sin son Naruhito. Det var första gången på 200 år som en japansk kejsare abdikerade.

Akihito är mycket omtyckt i hemlandet och många unnade honom en lugn och stillsam pension. Tyvärr har 86-åringen återigen drabbats av dålig hälsa.

Akihito kollapsade

Sajten Royal Central rapporterar att Akihito föll ihop i sitt hem i Tokyo i onsdags. Hustrun Michiko fick skrika på hjälp och en en doktor anlände på stört.

När doktorn kom till bostaden begärde han att Akihito skulle hjärnröntgas – och tack och lov hittades inga tecken på hjärnskador hos den före detta kejsaren. Enligt kejsarhovet är Akihito frisk nog för att vistas i hemmet, men läkarna håller såklart uppsyn.

Vän med Victoria

Victoria och Akihito hälsar på varandra under kronprinsessans besök i Tokyo.

Kronprinsessan Victoria träffade Akihito så sent som 2017. Då var Victoria på besök i kejsarpalatset i Tokyo och utbytte varma hälsningar med den dåvarande kejsaren och hans hustru.

Annons

Det visade sig att Victoria och Akihito delar en hjärtefråga: sjönäring.

– Kronprinsessan har ett djupt engagemang för havs- och fiskefrågor, och resan till Japan är en del i det engagemanget, sa Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, till Expressen då.

Akihito har i flera år lidit av sviktande hälsa. Han har opererats för prostatacancer, haft stressrelaterade problem och kämpat med en långvarig lunginflammation. 2012 tvingades han dessutom till en sex timmar långa hjärtoperation för lösa blockeringarna i hans artärer. Det var med den här bakgrunden som han lämnade över kejsartronen till sin son Naruhito.

Han och Michiko har varit gifta sedan 1959.

Foto: TT

Annons