Alla var där! 5 kungligheter samlades i New York

New York var som en magnet i veckan dit flera kungligheter drogs. Aldrig tidigare har vi väl sett så många från Europas kungahus där samtidigt?

Ja, det var inte bara vår egen Victoria som hade vägarna förbi ”the Big Apple” nyligen. Både belgiska drottning Mathilde och nederländska Máxima tog tillfället i akt och besökte metropolen i väst, liksom prinsessan Mabel av Nederländerna och danska kronprinsessan Mary. Mycket arbete blev det i New York för Norges kronprins Haakon, som också han åkt dit. Och mer fest än jobb har det varit för kronprinsessan Marie-Chantal av exkungariket Grekland, som just firat sin 50-årsdag i staden.

Drottning Maxima

Drottning Máxima och kronprins Frederik på plats i New York

Varför var då drottning Máxima i staden? Jo, hon anlände till New York för att beta av ett dussintal möten i sin roll som FN: s särskilda förespråkare när det gäller finans. Men hon var knappast ensam om att ha en fulltecknad agenda. Kronprins Haakon hade rest till New York tillsammans med norska premiärministern Erna Stolberg för att träffa intressanta människor och bland annat diskutera hur våra hav ska bevaras i framtiden med representanter från “UN Global Compact Leaders Summit Oceans”.
Det är ett hektiskt program, sade Haakon till pressen.

Victoria mötte vänner och släkt

I FN: s högkvarter satt Haakon och kronprinsessan Victoria bredvid varandra och deltog i en del av toppmötet som Unicef anordnade om ungdomens framtid. Kungligheterna känner varandra sedan barnsben och är ju även släkt på långt håll.

Kronprinsessan Victoria

Victoria träffade också på prinsesskompisen Mabel, som är änka efter Friso av Nederländerna.

Prinsessan Mabel

Han var yngre bror till prinsessan Estelles gudfar, kung Willem-Alexander, och äldre bror till prins Constantijn. Mabel brinner för organisationen Girls Not Brides och kämpar mot barngifte. I den kungliga församlingen fanns också drottning Mathilde av Belgien.

Drottning Mathilde

Under sitt besök i den stora staden fokuserade Mathilde främst på utbildning, den nya UNICEF-dagordning för barn och ungdomar, hälsa och välbefinnande med tonvikt på mental hälsa, lika möjligheter för män och kvinnor och socialt entreprenörskap. Den belgiska drottningen besökte också högskolan för underprivilegierade, det sociala utbildningsprojektet på norra Manhattan.

Drottning Mathilde besökte Manhattan

Fullt upp för drottningen med andra ord, som även hade lite problem med frisyren. Det blåste en del genom de raka gatorna som delar upp Manhattan i ett rutnät.

Drottning Mathilde i New York

I New York minglade också kronprinsessan Mary vid ett evenemang med Danmark i fokus. Mötets motto var “Danmark: det är mer än ett litet land. Det är en stor idé.” Så ni ser kära läsare, förra veckan var en riktigt kunglig vecka i New York!

Läs mer: Här charmar Victoria New York-eliten

Foto: IBL