Allt du behöver veta om Drottningholms slottskyrka

Allt du behöver veta om Drottningholms slottskyrka

Liten och intim med plats för 161 gäster. Här är allt du behöver veta om prins Alexanders dopkyrka!
drottningholm1 ibl

När prinsessan Leonore skulle döpas skapades en ny kunglig trend. Madeleine valde nämligen att hålla dopet i Drottningholms slottskyrka. Och nu går Carl Philip i sin lillasysters fotspår. På fredag, den 9 september, kommer prins Alexander att döpas i exakt samma kyrkorum. Drottningholms slottskyrka är belägen i slottets norra rundbyggnad och rymmer 161 gäster. Den beskrivs ofta som “liten och intim”.

drottningholm2 ibl

Men trots det begränsade utrymmet ger kupoltaket och det stora ljusinsläppet en rymlig känsla. Och dessutom är det ju härligt att även de som sitter på den sista bänkraden kan få en ordentligt glimt av det lilla dopbarnet. Det är mer än vad man kan säga om Storkyrkan och Slottskyrkan inne i stan. Men mindre utrymme kräver förstås mer planering. Om dopet ska direktsändas (vilket är fallet på fredag) måste tv-kamerorna till exempel monteras längs med väggarna – annars får dopfunten och det sammetsklädda hyendet inte plats vid altarringen.

leonore3 ibl

Bakom kyrka står den kungliga arkitekten Nicodemus Tessin som slutförde byggnationen i början av 1700-talet. Vid prinsessan Leonores dop skedde mottagningen i Hedvig Eleonoras salonger och därefter bjöd kungen in gästerna till en privat lunch i Karl XI:s galleri. Och förmodligen blir det ett liknande upplägg under prins Alexanders stora dag.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: IBL, Stella Pictures