Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allt du behöver veta om Drottningholms slottskyrka

08 sep, 2016, 08:50 
Ellen Myrgård Lindén
Liten och intim med plats för 161 gäster. Här är allt du behöver veta om prins Alexanders dopkyrka!
Annons
drottningholm1 ibl

När prinsessan Leonore skulle döpas skapades en ny kunglig trend. Madeleine valde nämligen att hålla dopet i Drottningholms slottskyrka. Och nu går Carl Philip i sin lillasysters fotspår. På fredag, den 9 september, kommer prins Alexander att döpas i exakt samma kyrkorum. Drottningholms slottskyrka är belägen i slottets norra rundbyggnad och rymmer 161 gäster. Den beskrivs ofta som “liten och intim”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
drottningholm2 ibl

Men trots det begränsade utrymmet ger kupoltaket och det stora ljusinsläppet en rymlig känsla. Och dessutom är det ju härligt att även de som sitter på den sista bänkraden kan få en ordentligt glimt av det lilla dopbarnet. Det är mer än vad man kan säga om Storkyrkan och Slottskyrkan inne i stan. Men mindre utrymme kräver förstås mer planering. Om dopet ska direktsändas (vilket är fallet på fredag) måste tv-kamerorna till exempel monteras längs med väggarna – annars får dopfunten och det sammetsklädda hyendet inte plats vid altarringen.

Annons
leonore3 ibl

Bakom kyrka står den kungliga arkitekten Nicodemus Tessin som slutförde byggnationen i början av 1700-talet. Vid prinsessan Leonores dop skedde mottagningen i Hedvig Eleonoras salonger och därefter bjöd kungen in gästerna till en privat lunch i Karl XI:s galleri. Och förmodligen blir det ett liknande upplägg under prins Alexanders stora dag.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: IBL, Stella Pictures

 

Annons