Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Allt du behöver veta om Slottskyrkan

25 maj, 2016, 15:50 
Ellen Myrgård Lindén
Nu är det bara två dagar kvar tills prins Oscar får sina namn i Slottskyrkan. Låt oss ta en titt i kungafamiljens alldeles egna kyrkosal!
Annons
estelles dop
Prinsessan Estelle döptes också i Slottskyrkan 2012.

På fredag döps prins Oscar i Slottskyrkan – kungafamiljens egen kyrkosal. Platsen där så många prinsar och prinsessor har fått sina namn före honom. När man stiger in i Slottskyrkan är det på ett vitt och grönt marmorgolv. Längs väggarna tronar praktfulla kolonner och statyer och ovanför predikstolen svävar ett hav av änglar. De församlingsgäster som dessutom tar sig tid att titta upp i taket möts av den vackra målningen “Himlafärden”. Och ovanför altaret bildar några flotta guldbokstäver orden ”Pro Mundi Vita”, vilket betyder “För att världen ska leva”. Men trots all prakt, och det faktum att rymmer hela 400 gäster(!), är Slottskyrkan ändå familjär.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
slottskyrkan2

Slottskyrkan invigdes av kung Adolf Frederik och drottning Lovisa Ulrika år 1754. Stilen är en blandning mellan rokoko och barock och där finns också vissa silverföremål som härstammar från den gamla Slottskyrkan som brann ned med slottet Tre Kronor 1697. Slottskyrkan är kungafamiljens egen kyrka och i den har många familjehögtider ägt rum. Där döptes ju både kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle och dessutom gifte sig Carl Philip och Sofia där förra året.

slottskyrkan

Kyrkan har två kungliga loger, en på vardera sida om orgeln, men kungafamiljen sitter inte där, utan framme i koret. Orgeln, som fyller salen med musik, har återskapats av orgelbyggaren Mats Arvidsson – med ett mästerligt ljud som nästan är identiskt med det som hördes på 1700-talet.

Ellen Myrgård Lindén

Foto: IBL, Stella Pictures

Annons