Allt du vill veta om kronprinsessans nya närmsta medarbetare!

Den som tar över stafettpinnen från Karolin A. Johansson är en kvinna som redan är van att röra sig i kungliga sammanhang. Läs allt om henne här!

När kronprinsessan Victorias hovmarskalk Karolin A. Johansson bestämde sig för att hennes tid inom hovet var över, påbörjades letandet efter Victorias nya högra hand. Spekulationerna har varit många, men nu vet vi vem som tar Karolins plats! Det är ingen mindre än Lena Bartholdson. Vem är då hon? Här listar vi allt ni behöver veta om henne!

Kungen tas emot av Lena Bartholdson vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 2017.

Kungen tas emot av Lena Bartholdson vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 2017.

Bor i Danderyd

Lena Bartholdson föddes den 11 februari 1970 i Skärholmens församling i Stockholm. Idag bor hon i Danderyd med sin sambo John och sina tre barn, en son på 11 år, och två döttrar, 14 respektive 17 år gamla. Hon har gått på Kungsholmens gymnasium och 1996 anställdes hon som internationell handläggare vid Stockholms universitet. Hon avlade en politices magister-examen vid Uppsala universitet 2002 och har studerat vid Coimbras universitet i Portugal.

Lena Bartholdson har varit enhetschef för Totalförsvarets forskningsinstitut.

Lena Bartholdson har varit enhetschef för Totalförsvarets forskningsinstitut. Här syns hon vid en konferens med prins Daniel 2013.

Hon har även tjänstgjort vid svenska konsulatet i San Diego och och vid Sveriges ambassad i Pretoria. Mellan 2002-2017 var hon anställd vid Folk och Försvar, där hon var generalsekreterare 2007-2012 och som generalsekreterare 2012-2017. 2015 valdes hon in som ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakadamien och det var även då hon började röra sig i de kungliga kretsarna. Från 2017 har hon arbetat som enhetschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Lena Bartholdson på Amerikanska ambassaden i Stockholm 2015.

Lena Bartholdson på Amerikanska ambassaden i Stockholm 2015.

Men nu väntar alltså ett nytt äventyr för Lena Bartholdson. Att vara kronprinsessan Victorias högra hand innebär ett varierande jobb över hela världen. Karolin A. Johansson stannade i sju år hos Victoria innan hon lämnade stafettpinnen vidare till Lena.

 

Foto: TT