Allt om de norska kungliga juvelerna: "Sonjas smaragder kunde ha varit Silvias..."

Allt om de norska kungliga juvelerna: "Sonjas smaragder kunde ha varit Silvias..."

Från det stora juvelrånet till drottningen som flydde från Norge med sin smaragdtiara i ett litet knyte. Lyfter man på locket till norska kungafamiljens juvelskrin blir man både bländad och lite tagen av all dramatik!
Gratisbild från norska hovet Byline: Norska kungahuset

I bildspelet nedan guidar Svensk Damtidning dig genom det norska smyckeskrinet.

Haakon friade till Mette-Marit med drottning Sonjas gamla förlovningsring med briljanter och rubiner. Den bars även av hans farmor kronprinsessan Märtha.

Egentligen kan man säga att det norska juvelgodiset är en mix av engelsk konfekt. De flesta smyckena kom till Norge med brittiska drottning Maud. Hon var barnbarn till power-drottningen Victoria och hade en riktig smyckeskatt med sig när hon gifte in sig i den norska kungafamiljen.

Sonja fick drottning Mauds pärl- och diamant-diadem i bröllopspresent av Harald 1968. Dessvärre skickade hon i väg det till hovjuveleraren Garrard i London 1995 för reparation och det var där den stora katastrofen inträffade. Tre rånare väntade på Regent Street och drottning Mauds anrika tiara, värderad till mer än 2 000 000 kronor, försvann för alltid. Det nuvarande diademet är därför en nygjord kopia som Garrard lät göra för att ersätta förlusten. Precis som den gamla kan den formas om och användas på olika sätt. Sonja bär den i dess stora form. Tar man bort mittpartiet blir det mindre och det är så Märtha Louise och Mette-Marit brukar ha den. Pärldroppe-broschen som hör till kommer också från den brittiska kungafamiljen. Den har tre rader av briljanter och i nederkant hänger den stora pärldroppen. Broschen kan också bäras utan den hängande pärlan, som berlock i ett halsband.

Sonjas smaragddiadem kunde ha suttit på drottning Silvia i stället? Men det försvann iväg till Norge för gott när svenska prinsessan Märtha gifte sig med norske Olav. Det är också därför svenska kungahuset inte har haft någon smaradtiara – förrän prinsessan Sofia fick sin förra året.

Smaragddiademet gjordes för 212 år sedan åt kejsarinnan Josephine i Paris. Det är Sonjas mest värdefulla – och det har en minst sagt dramatisk historia. Samma dag som Tyskland invaderade Norge, den 9 april 1940, flydde Sonjas svenska svärmor Märtha med sina barn under stor dramatik. Smaragdtiaran hade hon med sig i ett litet knyte!

Mette-Marit har tre tiaror. Det här bedårande diademet med 32 violetta ametister fick hon när hon hade fött prinsessan Ingrid Alexandra. Ibland lånar hon ut det till prinsessan Märtha Louise och som du ser på bilden bär hon det annorlunda, mer som ett hårband

Prinsessan Märtha Louise har fått sina diadem i gåva, liksom kronprinsessan Mette-Marit, som först fick låna utvalda smycken av drottning Sonja.

Här har Sonja den andra av sina två paradtiaror. Drottning Josephines diadem har snirkliga diamantblommor och man tror att det kom till Sverige med Jean Baptiste Bernadottes hustru Désirée (1777–1860). Men så småningom försvann det alltså iväg till Norge – precis som smaragderna.

Av: Åsa Bönnelyche.

Foto: Ibl, Stella Pictures, Kongehuset.