Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Allt om prins Julians lekplats – miljongåvan från hallänningarna

Allt om prins Julians lekplats – miljongåvan från hallänningarna

När hertigen prins Julian döptes förra helgen presenterade Hallands landshövding, Brittis Benzler, prinsens dopgåva – en lekplats som beräknas kosta över miljonen.

Exklusiva bilder inifrån kyrkan under prins Julians dop
Slå på ljud

När prins Julian Herbert Folke döptes i slottskyrkan på Drottningholm den 14 augusti var hela kungafamiljen samlad och över 700 000 svenskar satt bänkade framför tv-rutan för att se familjefesten på SVT.

Under dopet fick lille prinsen motta fina dopgåvor från regeringen, riksdagen och hovet. Men den kanske mest uppskattade gåvan var från länsstyrelsen i Halland.

Hallands dopgåva till hertigen prins Julian

Prins Julian är hertig av Halland – länets första hertig på 24 år. Därför var hallänningarnas doppgåva extra speciell. Gåvan var att länsstyrelsen kommer låta bygga en lekplats till prinsen.

– Vi ville att det skulle vara någonting fint, bra och värdigt Halland och sedan ville vi ge något som passade till barn, säger landshövdning Brittis Benzler till Hallands Nyheter, och fortsätter:

– Det är svårt att avgöra om en bebis i några månaders ålder blev glad eller inte. Men det jag däremot definitivt vet är att hans äldre bröder blev väldigt glada. Prins Alexander och prins Gabriel reagerade mycket spontant och sken upp när de hörde detta.

LÄS MER: Alexanders beteende mot lillebror Gabriel – händelsen mellan bröderna i tv-sändningen

Miljongåvan från Halland – prins Julians lekplats

Lekplatsen kommer att byggas vid naturreservatet Naturum Getterön och huvudattraktionen kommer vara en stor havsörn i trä, eftersom temat inspireras av det rika fågellivet på Getterön som ligger intill havet.

Även i området runt lekplatsen sker en förändring och det planteras en mångfaldsträdgård med sittplatser för att berika lekytan.

Det finns ännu ingen färdig summa för bygget men det väntas kosta mellan en och två miljoner kronor. Det är länsstyrelsen i Halland tillsammans med Varbergs kommun som finansierar byggnationen, men flera företag i länet är med och sponsrar dopgåvan, bland annat Gekås Ullared.

Hoppas på kungligt besök

Just nu är ju lille prins Julian för liten för att uppskatta den fina dopgåvan, men när den är lekklar kan han troligtvis springa runt där med sina bröder.

– Tanken är förstås att prinsen och hans familj ska komma till invigningen. Det blir ju om ett par år så då har han lite mer pejl på hur det är på en lekplats. Då får inte bara hans bröder, utan även han, möjlighet att pröva den, säger Brittis Benzler.

Foto: SVT

LÄS MER: Prins Gabriel är en minikopia av mamma Sofia – se bilderna här!

LÄS MER: Kungens vansinneskörning väcker starka reaktioner!

LÄS MER: Prinsessan Sofias syster Lina väntar barn – stor lycka i familjen Hellqvist